Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Холандия: В България и Румъния още няма върховенство на закона

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Холандия определя като "малки" стъпките, предприети от България и Румъния срещу престъпността и корупцията. Тази оценка се съдържа в писмено изявление на холандския министър по европейските въпроси Бен Кнапен за БНР по повод констатациите в доклада на Европейската комисия. Холандия вече обяви, че ще вземе решението си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на базата на публикуваните в сряда мониторингови доклади.

Както Европейската комисия, така и Холандия признава големите усилия, положени от България и Румъния в борбата срещу престъпността и корупцията, заявява холандският министър по европейските въпроси. Той обаче продължава: Изглежда, че са били предприети малки стъпки – със затруднения, и че има нужда от по-конкретни резултати.  

Все още нито в България, нито в Румъния е постигнато върховенство на закона.

Холандия заедно с Германия и Франция блокират присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство, въпреки че вече изпълниха техническите критерии за членство. Те открито обвързаха присъединяването на двете страни с резултатите по мониторинговия механизъм.

Външният министър Николай Младенов припомни, че няма връзка между доклада и приемането на България в Шенген, но всички държави взимат предвид отправените в него препоръки. В същото време той очаква положително развитие за членството на България.

Все още няма официална реакция от страна на Берлин и Париж. Според неофициална информация има готовност за компромис, предвиждащ т.нар. присъединяване на България и Румъния към Шенген – първо с въздушните им граници до края на тази година, а след това и с другите. Не е ясно обаче как ще повлияят на плана критиките в доклада на ЕК.

"Има нужда от по-конкретни резултати" 

Бен Кнапен уточнява, че изложената в сряда позиция е първоначална и че в края на август холандското правителство ще изложи детайлната си оценка пред парламента.

Правителството ще започне внимателно да проучва докладите, ще разгледа критично постигнатия напредък и ще прецени дали той е необратим – както изисква коалиционното ни споразумение, подчертава министърът.

Споразумението, което направи възможно сформирането на правителство на малцинството с подкрепата на крайния националист Херт Вилдерс, директно обвързва влизането на България и Румъния в Шенген с резултатите от мониторинга.

За властите в Хага те трябва да са убедителни и необратими според поне два годишни доклада на ЕК, за да може България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

Сегашните доклади ще бъдат обсъдени от Съвета по общи въпроси на 12 септември, добавя още холандският министър по европейските въпроси.

ЕК пак обяви, че докладът няма връзка с "Шенген"

Говорителят на комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом - Микеле Черконе, заяви, цитиран от БТА, че няма политическа връзка между докладите и процеса на присъединяване на двете страни към Шенген.

"Важно е да има ясна перспектива за присъединяването на България и Румъния, доколкото имаме отношение към процедурата, искаме ясна перспектива", заяви говорителят.

Европейските институции вече се обявиха срещу обвързването на членството в Шенген с мониторинговия доклад, но решението за присъединяването се взима с пълен консенсус от всички страни.

Председателят на комисията по европейски въпроси към Народното събрание Моника Панайотова заяви от своя страна, че "важното е, че в доклада на ЕК изобщо не се прави референция към приемането на България в Шенген".

Не се говорело и за несигурност на външните граници.

България си е свършила работата, покрила е техническите критерии, следва политическото решени, каза Панайотова.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional