Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Направиха пътна карта на ”Белене”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
vsekiden

Националната електрическа компания на България и „Росатом“ създадоха финансова работна група по проекта за АЕЦ „Белене“. Това съобщи руската корпорация. Работната група е създадена в рамките на допълнение 13 към споразумението от 29 ноември 2006 година за строеж на втора атомна централа у нас.

Представители на „Росатом“ са преговаряли с НЕК, Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за финансовото структуриране на проекта. Министър Трайчо Трайков е получил от руснаците пътна карта за първите мероприятия за реализация на АЕЦ.

Към днешна дата е подготвено строителството на първи блок на централата, завършено е оборудването на пречиствателните съоръжения, строителната и геотехническата лаборатория.

До 12 август трябва да стане ясно дали „Атомстройекспорт“ ще оттегли иска си срещу НЕК заради АЕЦ „Белене“. Претенциите на руската компания са за 58 млн. лева, а причината – НЕК не е платила изработеното оборудване от ново поколение за централата в Белене. „Атомстройекспорт“ обаче също има задължения към България – не са платили за стария реактор, купен обратно от втората атомна преди 4 години, който вече е монтиран на територията на Калининската АЕЦ.

В сряда министър Трайчо Трайков коментира, че България няма да завежда контраиск, а иск за суми, които НЕК има да получава. Според информацията искът се очаква да възлиза на 61 млн. евро.

От: http://www.vsekiden.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional