Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вътрешният министър крие до дупка дарителите на МВР

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отказа да предостави достъп на Mediapool до информация за даренията от последните 4 месеца, отпуснати за 28-те областни дирекции на МВР и столичната полиция. В писмо до редакцията от 16 август (вторник – бел.авт.) той заявява, че няма да разпореди на териториалните звена на министерството да предоставят данните, защото няма такова задължение. Цветанов препоръчва на редакцията да изпрати 29 различни искания за достъп до информация до директорите на областните звена на МВР и СДВР, които сами решават въпроса.
Само преди два месеца обаче министър Цветанов предостави разрешение за достъп до тази информация, но за периода от август 2009 година до март 2011 година, на редакциите на вестниците "Сега" и "Дневник". Журналистите я получиха, въпреки че бяха разкарани из 28-те областни града да събират данните.
Впоследствие МВР се похвали, че е станало много прозрачно. Последвалите публични скандали от изнесената информация явно са убедили вицепремиера, че дори и тези действия да са израз на твърде голяма прозрачност, това като цяло вреди на имиджа на МВР.
От сключените договори излязоха почти всички близки до властта компании, осъдени и разследвани лица.
След критичния доклад на Европейската комисия, в който практиката бе обявена за порочна, Цветанов и неговите заместници нееднократно убеждаваха публично, че всеки може да получи информация за дарителите на министерството, съгласно Закона за достъп до информация. След което МВР реши в казуса с Mediapool да наруши собствената си практика по представяне на информация с цел да затрудни достъпа до нея.
На 16 юни тази година Цветан Цветанов разписва вътрешни правила за това как МВР трябва да приема дарения. В тази наредба регламентира, че всеки желаещ да даде нещо на полицията, трябва да минава щателна проверка преди да му бъде разрешено.
С наредбата се създават и регистри за даренията към областните дирекции на МВР и столичната дирекция.
След нейното приемане заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев заяви, че започва процес на централизирането на информацията за даренията. Кулминацията му ще бъде създаването на единния регистър за дарителите на МВР, който трябва да показва всички договори след 1 януари 2011 година.
Седмица след уверенията на Георгиев, неговият началник заявява, че не може да накара областните полицейски шефове да предоставят данните.
Ръководителят на правния отдел на Програма "Достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов коментира за Mediapool, че вътрешният министър е направил "превратно тълкуване" на Закона за достъп до обществена информация. Той напомни, че през 2008 г. законът бе променен и шефовете на местните полицейски дирекции също са били задължени да предоставят обществена информация, за да не измиват ръцете с министъра. Тази полезна промяна на закона обаче послужи на самия министър да си измие ръцете с подчинените си.
"Цветанов чете закона, както дяволът чете евангелието. Смисълът на тази промяна на закона е точно обратният – да се задължат шефовете на областните дирекции да предоставят информация, а не министърът да се освободи от това задължение", коментира Кашъмов. Според него по същата логика "всеки един министър може да се направи на хитроумен" и да прати гражданите да искат информация от отделните дирекции на своите институции.
Практиката полицията да получава дарения от бизнеса бе разкритикувана от Европейската комисия, тъй като поставя под въпрос независимостта на разследванията. В отговор премиерът Бойко Борисов обяви на 21 юли, че МВР повече няма да получава дарения и нужните за работата на полицията средства ще бъдат компенсирани с пари от бюджета. Седмица след това обаче министър Цветанов коригира премиера, като поясни, че МВР само ще ограничава, но няма да спира даренията.
"Всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности", заяви на 10 август говорителят на ЕК Марк Грей.
В началото на тази седмица Цветан Цветанов подписа заповед, с която от 1 септември се спират даренията от физически и частни юридически лица. С право да даряват след тази дата обаче остават общините, държавните институции, международните донори и фирмите със 100% държавно и общински участие.
Което отново предизвика съмнения, че идеята е да се хвърли прах в очите на Брюксел, тъй като се създават предпоставки за възпрепятстване на разследвания спрямо държавни и общински органи и фирми, а отделен е въпросът дали частните донори няма да бъдат принудени да даряват МВР по нова схема, минавайки през държавни и общински дружества.
От 1 октомври трябва да стартира централни регистър на даренията на МВР, в който трябва да бъде описана и информацията, която Mediapool иска. Отказът тя да бъде предоставена сега оставя съмненията, че нещо до тогава трябва да бъде заличено.
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional