Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо безредиците не обхванаха и Шотландия?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мериан Тейлър, в. "Гардиън"

 
Очаквах хаосът да обхване и Глазгоу, но различните начини на работа на полицията, градоустройство и поведение на бандите може да даде обяснение защо това не се случи
   Когато на живо, в неспирния поток от новини, се разкриваха мащабите и ужаса на безредиците, както всеки друг от живеещите на този остров бях потресена. А когато насилието и грабежите се  разпространиха на север, а новинарите съобщаваха имената на засегнатите градове, все едно биеха камбани - Бирмингам, Манчестър, Ливърпул, Бристъл, Нотингам - си помислих, че е само въпрос на време, преди към тях да бъде добавен още един град: Глазгоу. Вече си представях кадрите от горящите Истърхауз и Дръмчапъл /крайни квартали на Глазгоу - бел. р./.
   Но минаха часове. После и дни, без най-големият град в Шотландия, или който и да е друг на север от границата, да бъде споменат. Като жител на Глазгоу разбира се почувствах  облекчение, но същевременно и объркване. Защо Глазгоу не пламна?
   Алекс Салмънд /премиерът на Шотландия - бел.р./, който никога не пропуска възможност да спечели евтино няколко точки, изглежда смяташе, че това е така, защото обществото в Шотландия  е "различно". Под "различно" човек може да си помисли, че той е  имал предвид "по-добро". Това е глупав и рискован отговор, разбира се. Но нека извадим политиката от него – всъщност отговорът на това защо в Шотландия, по-специално в Глазгоу, нямаше безредици не трябва да се търси в Холируд или Уестминстър.
   Привидно градът със сигурност щеше да пламне лесно. Ширеща се нищета и сериозен проблем с бандите? Налице. Рецесия, пораждаща безработица и лишения? Също.  Потресаващо неравенство между бедни и богати? Отново да. И все пак градът си остана спокоен.
   Някои коментатори предположиха, че това се дължи на относително успешната инициатива на полицията в Стратклайд /административен район в Шотландия, в който се намира Глазгоу - бел. р./ против бандите, вследствие на която се наблюдава спад от 50 процента на насилието сред тях в някои от най-тежко засегнатите райони в жилищните комплекси, намиращи се в източните и северни части на града. Би било успокояващо да си помислим, че нещата стоят така, дори само защото това ще даде някаква надежда на жителите на Тотнъм, Хакни, Уинсън Грийн и други места. За съжаление причините, поради които бандите в Глазгоу не полудяха, са по-комплексни и по свой начин също толкова депресиращи.
   Полицаите с опит в тази област казват, че естеството на насилието на бандите в Глазгоу е съвършено различно от това в Лондон и Манчестър. Като начало, преди всичко то се случва заради самия бой. Не заради наркотици, контрабанда на оръжие или  заради блинг-културата /култура на свръхматериалност и показност, популяризирана от рап музиката - бел.р./, а точно заради това, което полицаите на север от границата наричат насилие "за развлечение". Заради самото удоволствие от боя в стил "Портокал с часовников механизъм". Огнестрелните оръжия не са често срещани в Глазгоу, но ножовете определено са, което само по себе си променя естеството на насилието.
   Бандите в Глазгоу не са организирани на йерархичен принцип, както често пъти са тези в Лондон или Манчестър - на кого му трябва йерархия, когато всичко, което искаш да направиш, е да фраснеш противника си в лицето заради "самата тръпка"? Наркотиците, предпочитани от младите и ощетените в Глазгоу, също  са от значение. Без значение, колко си силен физически, хероинът и прекомерната употреба на алкохол няма да те стимулират да станеш от дивана и да отидеш да извършваш грабежи на няколко мили разстояние.
   Градоустройството също е важно. Това, което порази мнозина шотландци, когато гледаха безредиците, е фактът, че богаташите в  Лондон живеят съвсем близо до голяма мизерия. В шотландските градове огромните жилищни комплекси са разположени предимно в покрайнините, далеч от оживените градски центрове и ясно отделени от богатите райони. Няма никакви търговски улици в комплексите, от които да се краде и придвижването изисква значителни усилия.
   След това идва специфичното териториално разделение на бандите в Глазгоу. Често пъти гангстерите не могат да излязат отвъд улицата в жилищния комплекс, в който живеят, от страх да не бъдат пребити, камо ли да се скитат из други райони или да се осмелят да "слязат в града". Бандите се мразят една друга доста повече, отколкото искат чифт маратонки или телевизор. Да подпалят своя район е немислимо - твърде опасно е от гледна точка на териториите.
   Освен това те се мразят помежду си повече, отколкото мразят полицията. Положителното е, че полицейските сили в Шотландия не са обременени със същите расови предрасъдъци, както тези в Лондон и другите английски градове. Хлапетата не биват спирани и  претърсвани заради цвета на кожата им. Преобладаващатата част от членовете на банди, разбира се, са бели. От 400 000 проверки,  извършени при масираната акция на полицията в Стратклайд миналата година, не са постъпили никакви оплаквания. Какво ли не  би дала Лондонската полиция, за да си размени мястото с шотландската предвид този резултат?
   Един полицай, с когото говорих, имаше по-прозаично обяснение  на това защо безредиците не обхванаха и Шотландия. "Дъждът беше  пороен, библейски, валя дни наред", каза той. "Какво, хлапакът ще напусне комфорта на своя Екс-Бокс и на бултиката си Бъкфаст /популярна във Великобритания марка вино, предпочитана от непълнолетните - бел. р./ заради това?" Е, и това е аргумент.

       От: БТА


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional