Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Една малка искра взриви мирна България, коментира руско електронно издание

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Ако драснеш кибритена клечка край барутен склад, той ще експлодира. Така една малка искра взриви мирна, спокойна България, пише руският електронен вестник "Нюзинфо" за последните събития в страната ни, които нарича "антицигански погроми".
   Внезапно стана ясно, че България отдавна е в крайно жестока етническа криза, пише "Нюзинфо". Полицията арестува инициаторите, премиерът Бойко Борисов обеща виновниците за народното възмущение да бъдат строго наказани, но призна, че българите нямат никакъв избор - ще се наложи да живеят с цигани и занапред, посочва "Нюзинфо".
   Според сайта, "българите истински се страхуват да изгубят страната си, да станат в нея малцинство, а "мнозинството" да са кресливите и криминални цигани". Град Сливен вече е станал предимно цигански, твърди той.
   "Миналата година президентът Никола Саркози изгони от Франция българските и румънските "ромале" - също, както схващате, не заради примерното им поведение", напомня "Нюзинфо".
   Изгнаниците се върнаха в родината, но никой не ги иска и там. Българите са ядосани на своите "сънародници" чергари - заради тях страната им е смятана за не твърде благонадеждна и засега й затварят пътя към Шенген. И ето че виждат как се домъкват готованци, които трябва да хранят и поят за сметка на бюджета. И да получават в отговор само престъпност: измами, грабежи и наркотици, обяснява руският сайт.
   Българските власти в момента "са стъписани, тъй като няма яснота какво да правят с възмущението", отбелязва Нюзинфо и прогнозира, че "веднъж усетили силата си, местните жители и занапред отвреме навреме ще напомнят на циганите кой все пак е стопанинът в къщата". България бездруго понася тежко икономическата криза и на хората сега не им е до толерантност, добавя "Нюзинфо".
   Най-бедната страна от Евросъюза отдавна не бе виждала подобни сблъсъци на етническа почва, изтъква мрежовото издание "Правда", което вижда България "подпалена от циганския въпрос".
   Лошата слава на българските цигани е излязла далеч извън пределите на държавата; наред с румънските те са хвърлили око на  пространството под мостовете във Франция, Германия и много други западноевропейски страни. Живеят предимно на катуни, слабо  се интегрират в обществото, в средата им процъфтяват наркотърговия, обири и мошеничества, констатира електронният вестник.
   Заради своя начин на живот циганите са истинско бреме за бюджета и българските власти едва ли ще се справят с проблема без помощта на ЕС, смята руският историк българист Александър Сафонов, цитиран в статията.
   Той обаче не очаква "в обозримо бъдеще широк конфликт на етническа почва в България, тъй като ЕС не би допуснал пламъкът да се разгаря още повече".
   Основното решение обаче трябва да вземат българските власти,  а способността им да решат проблема окончателно е под въпрос. Затова "рецидиви на междуетнически сблъсъци може да има постоянно", прогнозира експертът на "Правда".
    (БТА)
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional