Свободата днес и тук 29 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Deja vu: Леонид Илич... Путин

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Изкуствено състареното лице на Владимир Путин, наложено върху официален портрет на съветския лидер Леонид Илич Брежнев стана хит в интернет, след като премиерът обяви в събота, че ще се кандидатира за президент за изборите през март 2012г.Снимката улавя настроението на мнозина руснаци, които смятат, че завръщането на Путин в Кремъл може да означава още 12 години (т.е. два мандата) престой на върха, които ще доведат до политическа и икономическа стагнация, сравнима с времената на управлявалият 18 години до смъртта си през 1982г. Брежнев, разказва "Ройтерс".Опасенията за отстъпление на демокрацията се засилиха от начина, по който Путин обяви плановете си на режисиран като спектакъл конгрес на неговата управляваща партия "Единна Русия", а президентът Дмитрий Медведев допълни как ще си поделят властта за следващия 6-годишен президентски мандат.За мнозина руснаци това вече е прекалено и те отново се върнаха към вицовете и сатирата като средство за справяне със ситуацията - точно, както правеха в съветските времена.Неотдавнашно проучване на независимия център "Левада" показа, че 22% от населението - предимно предприемчиви и млади хора - искат да емигрират. Това е най-високият подобен показател от разпадането на СССР насам.

"Сатирата винаги е била най-острата и най-точната диагноза на проблемите на обществото. Кажете ми на какво се смее една страна и ще ви кажа каква е тя", коментира хумористът Виктор Шендерович.


"Днес това са Путин и "Единна Русия". През последните дни интернет беше залян от карикатури и вицове, сравняващи Путин с Брежнев. Аналогията е очевидна", допълва създателят на популярното преди десетина години телевизионно предаване "Кукли".В него Шендерович и екипът му осмиваха политици, олигарси и знаменитости между 1994г. и 2002г., но предаването бе спряно скоро след като Путин и неговата команда започнаха да затягат хватката си над медиите, продължава"Ройтерс".Днес в контроролираните от държавата телевизии руснаците виждат изключително позитивно представяне на Путин. Според социологическите проучвания 80% от населението научава новините именно от малкия екран.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional