Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Комитет за екологоикономическа защита на Свищов и свищовския регион

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Крият експертиза​та за АЕЦ "Белене"

Интересна новина  ни съобщават от сайта LiveLiz.bg. Прилагам цялото съобщение в следващите редове

Москва и София засекретиха доклада на HSBC за „Белене“

Заключението на консултанта дали да строим централата вече е готов, но е забранено изводите да бъдат коментирани, научи LiveBiz

Ръководствата на руската държавна корпорация „Росатом“ и на Национална електрическа компания (НЕК) са забранили изрично да се коментира каквато и да било информация по доклада на британския консултант HSBC за проекта АЕЦ „Белене“. Това призна за LiveBiz собственикът на „Балканската консуклтантска компания“ Владимир Каролев, който е партньор на британската банка у нас.  

„Забраниха да се коментира, защото се говорят неверни неща по медиите. Има кой да коментира, но не и консултантът“, каза Каролев. Според него за „тишина“ по развитието на проекта от страна на държавата можело да се говори след като се види, че в западните медии за проекти от нивото на „Белене“ се коментирало официално едва „един – два пъти годишно“. 

Само преди месец Каролев заяви за LiveBiz, че финалният доклад на HSBC ще бъде готов „до края на ноември“. Докладът на консултанта трябва да съдържа няколко сценария за развитието на проекта, прогнозата за развитието на пазара на електроенергия на Балканите и на цените на тока в следващите години. Въз основа на доклада държавата трябва до март 2012 г. да вземе политическо решение за съдбата на „Белене“. 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков наскоро каза, че и руската страна се нуждаела от повече време за да се подготви за преговорите по проекта. Той обаче не пожела да каже в какви точно срокове ще е готов докладът на консултанта. Тъй като коментирането на документа е забранено, не е ясно дали, всъщност, съответният анализ вече не е на бюрото на министъра. 

Междувременно в края на миналата седмица няколко медии у нас разпространиха доклад на ЕСО (Електроенергиен системен оператор, дъщерно дружество на НЕК), според което до 2020 г. в България няма да има нужда от нова ядрена мощност, освен ако токът от нея не се продава изцяло в чужбина. На сайта на ЕСО обаче няма такъв доклад. Проверка на LiveBiz показа, че става въпрос за плана за развитие на мрежата за периода 2010-2020 г., който беше готов и публикуван още през октомври 2010 г. Миналата седмица той бе публикуван без коментар на сайта на Института за енергиен мениджмънт.

            От казаното произтичат много въпроси, но ще зададем само няколко от тях.

            1. Какви са истинските основания да се крие от обществото тази информация? Това, което твърди Каролев е несериозно.

            2. Не е ли заинтересовано обществото у нас да знае на цялата истина по този съдбовен за бъдещето ни развитие въпрос?

            3. Ако нещо се крие, то това не е ли следствие, че истината не е за казване и не е ли длъжен нашият премиер и ресорният министър Трайков да издърпат ушите на тези самозабравили се хора и да ги задължат да публикуват резултатите от експертизата?

            4. Покриването на истината не е ли свързано и с натиск към консултанта да промени някои свои заключения, които не устройват нашите самозабравили се енергетици, за които АЕЦ „Белене” е жизнено важна с предоставяната им възможност да бръкнат още веднъж дълбоко в меда?

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional