Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нежеланите дъщери на Индия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Сидхарта Кумар от ДПА


Делхи, 20 април 
        Тримесечната Африйн почина преди няколко дни от сърдечен удар в болница в Южна Индия. По тялото й имаше следи от побой и изгаряне от фасове - предполагаемо дело на баща й.
        25-годишният баща очевидно бил разстроен, че има дъщеря вместо син, каза съпругата му пред полицията. Той бе арестуван в Бангалор и обвинен в убийство.
        При подобен случай през март друга нежелана дъщеря и жертва на трафик - пребито детенце с фрактури на черепа и счупени ръце, почина в столицата Делхи.
        Баща бе арестуван във вторник в северния град Амритсар по подозрение, че удушил съпругата си, задето му родила трета дъщеря.
        "Опитахме се да го накараме да разбере, че Всемогъщият решава дали ще се роди момче и че момиченцето също е божи дар, но той просто не чуваше молбите ни", каза братът на жертвата.
        Момичета са убивани в Индия, а женски зародиши са откривани на сметища и в изоставени кладенци. Последните случаи на пребити бебета разтърсиха съзнанието на нацията и предизвикаха дебати за статута на момичетата и жените.
        Вековното предпочитание към синовете се корени в представата, че момичетата са икономическо бреме и изискват огромни зестри, а синовете са тези, които изкарват хляба и гледат родителите си, когато те остареят, каза Гита Аравамудан, автор на книгата за абортиране на женски зародиши "Изчезващите дъщери".
        ООН определи Индия като най-смъртоносното място за момиченца. Публикувани през февруари данни от Департамента за икономически и социални въпроси на ООН разкриха, че е 75 процента по-вероятно индийско момиченце между 1 и 5 години да умре отколкото момче.
        Данните показаха също, че Индия има най-високо нивото на смъртност сред невръстните момичета. Това е страна с жена президент - Пратибха Патил и с жена председател на управляващата коалиционна партия - Соня Ганди.
        Проучване, публикувано през 2006 г. в британското медицинско списание "Лансет" за раждаемостта в Индия през последните 20 години, сочи, че в страната има 10 милиона "изчезнали" момичета. Предбрачните сексуални отношения и селективни аборти са причина за 500 000 изчезнали момичета годишно.
        С възхода на Индия като икономическа сила статутът на момичетата е единственият социален показател, който не реагира позитивно на подобряващото се образование, просперитет и медицински прогрес.
        Според преброяването на населението  през 2011 г. половото съотношение е 914 момичета на 1000 момчета - най-лошото ниво от независимостта на страната през 1947 г. Световното съотношение при раждане е 950 момичета на 1000 момчета.

Градски райони, включително в икономически развити щати като западен Гуджарат, се превърна-ха в центрове на умишлени аборти с регистрирано полово съотношение от 770 момичета на 1000
момчета.
        Проучвания сочат, че колкото по-образована е жената, толкова по-вероятно е тя да избере момче, ако реши да има само едно дете.
        "Сякаш образованието, богатството и технологиите извършват заговор срещу момичета и това се изразява в аборти, убийства на деца и трафик на момичета", каза индустриалецът Харпал Сингх, който ръководи неправителствената организация Нанхи Чхаан. "Някои изследвания предвиждат, че до 2025 г. ще има 20 милиона момчета на възраст за женене, които няма да могат да си намерят партньорка".
        Законът за пренатални техники за диагностика от 1994 г. (за забрана избора на пол) целеше да предотврати злоупотребата с техниките за диагностика и да ограничи абортите, но прилагането му е слабо.
        "През последните 15 години от влизането в сила на закона до съд достигнаха 600 случая, а само 80 от тях завършиха с присъди", каза Сингх, който подкрепи призивите за по-строги наказания по бърза процедура с цел предотвратяване на подобни престъпления.
        Политиката и законите, които водят до полово неравенство, също трябва да бъдат поправени, твърдят експерти. Това може да стане например чрез въвеждане на равенство при унаследяването и правото на собственост или на работното място що се отнася до заплащането.
        "Правителството трябва да отиде отвъд символичните усилия", каза Шанта Синха, председателка на Националната комисия за защита на правата на детето.
        "Има схеми, които трябва да бъдат направени достъпни, така че всяко уязвимо момиче да има достъп до образование и здравеопазване и да не прекратява обучението си или да се омъжва набързо", каза тя.
        Индустриалецът Сингх каза, че докато манталитетът и ценностите се променят, обществото ще намира нови начини да убива момичета. 
        "Урокът не може да бъде научен, ако хората не признаят, че грешат и ако продължават да казват, че това е семеен въпрос. В страна, която почита богини, се извършват безмълвни убийства
на полова основа. Това е национална трагедия", каза писателят Аравамудан. /БТА/
       
/Теодора Тодорова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional