Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Много приказки, а никакви отговори за атентата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бакалов, http://e-vestnik.bg

“Лицето камикадзе” било като другите; нямало пробив в сигурността…

Цял ден вчера медиите се занимаваха с атентата, а почти нищо не се разбра.
Атентаторът бил камикадзе. Но не бил този, когото заподозраха някои медии. И се чуха удивителни реплики от министри, премиер, пресцентрове, официални лица…
Пресцентърът на МВР опроверга. И каза в съобщението си:
”Некоректно е публикуването на факти, без те да бъдат потвърдени от Министерството на вътрешните работи или други компетентни институции.”
Може би се ражда едно всемогъщо Министерство на информацията, което да одобрява всичко, преди да бъде публикувано… И министърът на информацията Цветанов в характерния си стил каза:
„На летището лицето камикадзе по никакъв начин не се е отличавало от всички останали.”

Потвърдена информация…
Цял ден из интернет беше разнасяна тази фраза на речовития вицепремиер. Може би „лицето камикадзе” е трябвало да се разхожда с надпис „терорист”, с вързана бомба на кръста? - коментираха повечето читатели.

Валяха едно от друго по-впечатляващи изказвания.
„Той е там – главата му е на 100 метра”, обясни премиерът Борисов. И решително заяви: „Няма пробив в системата за сигурност… Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави.”
Нямало пробив…
Ето какво каза един експерт по антитероризма, д-р Боаз Ганор:
„Българските служби са онези, които е трябвало да направят изчисления, да анализират риска и заплахите. Знаейки, че израелците по принцип са мишена на терористични нападения, и концентрацията на израелски туристи със сигурност е мишена, някакъв вид сигурност е трябвало да бъде осигурена, дори и само за респектиране. Когато обаче нямаш никаква сигурност, това е уязвимост, която сама проси да я нападнат.”
Някак съвпада с думите на премиера – „всеки може да си се шляе” – според когото иначе няма пробив в сигурността.
Бившият шеф на полицията в Израел Амнон Халпер определи Бургас като “мека цел” за терористи. За “мека цел” се определя място, на което лесно може да бъде извършен атентат, каза той пред БНТ.

Привържениците на двамата наши водачи на нацията се опитват да оправдаят поведението им с аргумента, че никой не може да предотврати терористичен акт - и в Лондон се случвало, и в Испания и т. н. Дали е уместно сравнението? Във Великобритания и Испания живеят толкова много мюсюлмани от арабски и всякакъв произход, че наистина трудно може се предотврати каквото и да било. Могат да бъдат заподозрени стотици хиляди. А у нас колко са евентуалните заподозрени сред местните? Цветанов може да подслушва някакви лекари в горнооряховската болница, но не може да следи една шепа подозрителни „лица”, както той се изразява. И колко чужденци мюсюлмани от арабски произход влизат в България? Да не би да са стотици хиляди? Това се случва в страна, която има най-много полицаи на 100 хил. души население в Европа…

И тук се натрапват въпросите, на които МВР още не дава отговор, а и медиите не питат:

- Как е влязъл такъв човек в България?
(С фалшиви документи? Нали има скенери, нали сменяха 3 пъти паспортите с по-сигурни, нали се пъчим, че сме изпълнили всички условия? Да се надяваме, че не минал границата с американската шофьорска книжка, намерена след взрива… Шенген ли? С такива гранични власти и такава сигурност няма да е скоро…)

- Как си е осигурил взрив тук? Да не би да се продава по битпазарите? МВР съвсем ли няма контрол над взривните вещества?
(Във вестник „Уикенд” се прокрадна версия, че взривът може да е осигурен от Алексей Петров. Сигурно това е информация, потвърдена от МВР…)

- Сам ли е бил? Кой би могъл да му съдейства, защото е малко вероятно да извърши това сам?
(Цветанов предположи, че терористът може да е имал у нас „логистична подкрепа”. Бинго! Правилно предположение.)

- Защо след сигнали за подобна опасност, и специално за охраната на автобуси с туристи, властите у нас не са взели мерки?
(„Това, което се тиражира, имаше декември-януари, но за зимните курорти…”, казва премиерът Борисов. Логично разсъждава - за летните курорти е друго, няма опасност… И Цветанов заяви, че получената информация от Израел през януари месец за възможни терористични актове нямала нищо общо със сегашния атентат. Но… военният анализатор Йон Бен-Ишай казва пред “Йерихон Ахранот”, че само преди два месеца е имало предупреждение за подобно нападение в Бургас, но то е било пренебрегнато. Много сериозно разминаване. Пита ли някой от медиите за това?)

- Имало ли е предупреждение преди взрива или не?
(В някои медии изтече информация, че по-малко от час преди взрива някой се обадил в офиса на туроператорската фирма и предупредил, че туристите ще ги посрещнат „с две бомби”. Никой от МВР не отваря дума по този въпрос. Да не би да се опитват да скрият, че е имало предупреждение, на което не са обърнали внимание? И за това не питат журналистите.)

- Ще признаят ли от МВР, че са допуснали поне малко „пропуски в сигурността”?
(Пълен мрак цари по въпроса кой как трябва да действа при такива случаи, коя служба, каква стратегия и организация на работа трябва да има по предотвратяването на терористични действия. Натрапва се изводът, че въобще няма стратегия и организация.)

И къде е отговорът на всичките тези въпроси? Къде са експертите, които поканиха българските медии да коментират и анализират. Къде са собствените им разследвания, проверки, проучвания? Няма. Те само тикат микрофоните пред Цветанов, Борисов и чакат пресцентъра. Дори намерената след взрива американска шофьорска книжка беше показана от телевизия Ей Би Си, а българските медии я взеха оттам да я тиражират. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional