Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За Путин процесът Pussy Riot отвори кутията на Пандора

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Тимъти Херитидж (Ройтерс), http://www.dnevnik.bg

Поддръжниците на пънк групата Pussy Riot са обвинявани в предателство и сатанизъм, целящи да се разруши Русия. Ултрарелигиозните им противници от своя страна са описвани като екстремисти, платени от корумпирани политици.

Дебатът за това дали е трябвало трите млади жени да бъдат вкарвани в затвора заради "пънк молебена" в московска църква задълбочи разделението в обществото до степен, невиждана от разпадането на бившия СССР през 1991 г.

Всички обаче споделят едно общо чувство - разочарование от президента Владимир Путин. Не че той ще падне от власт. Но последните социологически проучвания показват, че от завръщането му в Кремъл през май досега той е изгубил 12% от популярността си. Бившият агент на КГБ, който преди привличаше симпатиите на значително мнозинство, изглежда е притеснен.

Иван Остраковски, лидер на религиозната организация "Святая Русь", започна да събира доброволни патрули в нощната столица, защото се опасявал, че държавата не може да опази имуществото на Руската православна църква и ценностите, които защитава той. "Путин е един обикновен човек, държащ кормилото на президентството. В страната ни няма демокрация, само див сатанизъм", казва той под златните кубета на "Христос Спасител", преди да влезе да се моли.

"Когато Путин дойде на власт, честно да ви кажа, имах изключителни надежди. Мислех, че той ще въздигне държавата. Но към 2008 г. осъзнах, че това не се случва. Може би има някои положителни елементи, но те са много малко. Отново нещата в страната, общо взето, вървят много, много зле."

37-годишният Остраковски е ветеран от Чечения и представлява групата, която отдавна е гръбнакът на подкрепата за Путин - консервативни, традиционни и религиозни хора. И не е сам в разочарованието си. Проучванията показват, че повечето руснаци са против протеста на Pussy Riot, но няма видима подкрепя за Путин заради твърдата реакция на действията срещу тях и изпращането им в съда.

 


Напрежението расте

"Подкрепата за него бавно намалява и броят на разочарованите расте", казва Лев Гудков, ръководител на независимия "Левада-център". Според социологическия институт през август 48% от руснаците са имали позитивно отношение към Путин, докато през май те са били 60%. Той обяснява, че разделението не е нещо ново за руското общество. Позицията на Путин е стабилна, ако икономиката не пострада от нова криза и ако опозицията остане разединена.

Но сега има много повече примери за социално напрежение, отколкото преди година, когато на 24 септември 2011 г. Путин обяви, че възнамерява да се върне в президентството след 4 години, прекарани като премиер, като просто си разменят позициите с държавния глава Дмитрий Медведев. Това съобщение в комбинация с презумпцията за право на власт за мнозина руснаци бе плесница в лицето на демокрацията и е водещата причина за превръщането на Pussy Riot в радикална група за протест. През последвалите месеци общественото напрежение се покачва и процесът срещу Pussy Riot помогна за увеличаването му.

Скоро след произнасянето на присъдата група, наричаща се "Народна свобода", пое отговорността за оскверняването на четири отсечени дървени кръста в Русия. Акцията бе описана като протест срещу осъждането на момичетата от Pussy Riot на 17 август.

На запис, който може да се види в YouTube, православни активисти тормозят млад мъж в московска метростанция заради това, че носи тениска с Pussy Riot. Други пък атакуваха през нощта музей на еротичното изкуство в столицата, а директорът му, подкрепил Pussy Riot, ги обвини, че раздухват екстремизъм и насилие. Представление на пиеса за процеса срещу Pussy Riot, на което присъстваха адвокати и привърженици на групата, беше прекъснато в Москва от няколко души, скандиращи "Покайте се!". Когато на мястото на двойно убийство в Казан на стената с кръв бе изписано Free Pussy Riot, държавната телевизия съобщаваше в началото, че убиецът е вдъхновен от действията на пънк групата. Вестници, симпатизиращи на Путин, публикуваха заглавия с подобни внушения.

 


Путин свири сбор

Гудков от "Левада-център" смята, че Путин все още се радва на широка подкрепа в провинцията, но населението на големите градове като Москва и Санкт Петербург масово се обърнало срещу него, след като обвиненията за измами на парламентарните избори през декември предизвикаха протести, събиращи на моменти десетки хиляди хора. По руската южна периферия също растат религиозното и етническото напрежение. Там ислямският бунт продължава въпреки втората война в Чечения, започната от Путин, когато той бе премиер през 1999 г.

59-годишният лидер показа загриженост, като произнесе серия патриотични речи, в които призоваваше за единство и религиозна толерантност и като предупреждаваше срещу надигането на национализма. Макар на изборите на 4 март да спечели почти две трети от гласовете, настроението вече се променило в сравнение с осемте години на първите му два мандата в Кремъл.

"При първия си мандат Путин водеше политика, която допадна на почти цялото общество, и това създаваше една силна държава", обяснява Сергей Марков, бивш депутат от управляващата партия "Единна Русия". "Путин би искал и сега да оглави дневния ред на обществото, но как би могъл, когато то е разделено на два противостоящи си лагера. Той е изправен пред много тежък проблем. Разцеплението е сериозно", допълва Марков, който е зам.-ректор на икономическия университет "Плеханов".

Като позволи процесът срещу  Pussy Riot да продължи, обитателят на Кремъл може би отвори кутията на Пандора.

Глеб Павловски, бивш ключов съветник в Кремъл, казва сега, че Путин се е надявал делото да подсили връзките с православната църква, но може да се окаже, че губи контрол над отприщените сили на крайна религиозност и национализъм. "Той рискува с окуражаването на една твърда линия и се оказа, че националистическите сили не проявяват особена лоялност към него. Путин не разбира, че това може да му струва президентството", твърди Павловски.

Остри предупреждения

Подобни прогнози може да изглеждат прекалени, но Путин отправи през последните седмици много силни предупреждения за разцеплението в обществото. При посещението си в Казан след убийството на мюсюлмански лидер в атентат миналия месец президентът каза: "Няма да позволим никой да разкъсва страната ни, като експлоатира етническите и религиозните различия." Думите бяха отправени по повод риска от разпростиране на ислямския бунт в Северен Кавказ към другите предимно мюсюлмански райони близо до Москва, какъвто е Татарстан например.

Не е изключено това да е бил опит да се стимулира национализъм с цел привличане на подкрепа за Путин. Но избухването на насилие в Северен Кавказ може и да подкопае авторитета му, изграден първоначално на укротяването на сепаратизма във втората война в Чечения.

В известен смисъл при завръщането си в Кремъл Путин се адаптира към новите настроения в Русия. Няма ги вече мачистките антики, които преди му гарантираха симпатии сред мнозина руснаци. Завърна се обаче критикуването на Запада - тактика, която според източници от Кремъл е увеличила с 12% подкрепата за него по време на президентските избори. Той продължава, както и преди, да говори за славното минало и неговите герои, за да събира привърженици.

Не честванията по повод 200 години от битката при Бородино Путин отново държа патриотична реч, въпреки че сражението завършва с поражение за руската армия. Два дни преди това той заяви, че страната се нуждае от "голям скок" за обновяване на отбранителната индустрия, и даде за пример темповете на индустриализация от 30-те години на ХХ век под властта на диктатора Сталин - един напън, който превръща Русия в икономическа сила, но струва живота на много, много хора.

Малко след това вицепремиерът по въпросите на отбранителната промишленост Дмитрий Рогозин пусна в профила си във Facebook снимка на писмо от 1940 г. от Сталин до директорите на оръжеен завод, в което ги предупреждава, че трябва да се разстрелват работници, ако не се спазва графикът. (В писмото буквално се казва: Давам ви два или три дни да пуснете масово производство на патрони за картечници... Ако производството не започне навреме, то правителството ще поеме контрол над завода и ще разстреля всички негодници там." Рогозин коментира, че "разбира се, това беше шега", но допълни, че "нашите спътници падат, корабите ни потъват, за 18 месеца имахме 7 неуспеха в Космоса и нито един завод не усети някакви последици. Виновните трябва да бъдат изкарани на светло. Страната трябва да ги знае." - бел. ред.)

Търси се алтернатива

Подобни коментари сочат, че Путин не е настроен за компромиси, въпреки че твърдата политика спрямо опозицията може да раздели обществото още повече. Той вече затегна гайките на опонентите си, като прокара нови закони с много високи глоби за несанкционирани протести и тежки наказания за клевета. Прокурорите вече започнаха наказателно преследване срещу някои от лидерите на протеста.

Като сигнал, че Путин е притеснен от религиозното напрежение, той назначи бившия си помощник Владислав Сурков за ключова фигура по верските въпроси. Скритата идея зад всички негови действия ще е тревогата, че доверието към него намалява след всичките 12 години като президент и премиер, след които той така и не предложи "голяма идея", обединяваща хората.

"Независимая газета", която е по-критична към Путин от повечето руски всекидневници, написа в началото на септември, че посланието на обществото е, че когато мандатът му изтече през 2018 г., хората искат нов лидер - нито Путин, нито Медведев: "Нуждаем се от нова личност. Това вече не е старото послание "Няма алтернатива на Путин".
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional