Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ХАЙДЕ СТИГА С ТАЗИ СДС!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владо Трифонов

Пропаднала била СДС, обезличена била, съсипана била... Нито е пропаднала, нито е обезличена, нито е съсипана. Тя е такава, каквато е програмирана да бъде със самото си пръкване: изкуствен конструкт, създаден в канцелариите на Държавна сигурност, с пусков срок и крайна точка на разпад.

 Да не говорим, че СДС никога не е отговаряла на името си, защото първото условие да съществува партия на демократични сили е в нея да има наличност на демократи. В комунистическа България демократите бяха избити в затворите и концлагерите, а малкото останали живи емигрираха. Онези, които не успяха или не поискаха да емигрират се изпоразболяха и измряха, а оцелелите по чудо бяха натикани в девета глуха и там стоят до днес.

 Спомням си по времето на Великото народно събрание взимах интервю от възрастен господин, който беше преживял Белене. Стояхме в едно ъгълче, наоколо щъкаха всевъзможни „десни” и „леви”  субекти, важни и накокошинени, а човекът тихичко ми говореше: „Тук са. Агентите са тук”. Страхът беше попил в него, непрекъснато се оглеждаше и шепнеше, затова се уговорихме да направим интервюто извън сградата на парламента. Почина няколко месеца по-късно и беше един от малкото депутати, за които можеше да се каже, че са в Съюза на демократичните сили по призвание и съдба.  Но такива като него не ги искаха в СДС. Поне не за дълго. Отначало ги ухажваха, за да се възползват от авторитета им, след което намираха начин да ги изхвърлят. Защото им пречеха с морала си на политически затворници, платили скъпо-прескъпо за своя демократизъм.

 От същия човек тогава чух, че демокрацията е най-напред почтеност и самоуважение, после всичко останало. Думи, на които днес (пък и тогава) всеки би се изсмял.

 Къде са седесарите-демократи, които сме запомнили с почтеността им през тези двайсет и кусур преходни години? Няма ги. Отидоха си като моя герой от недовършеното интервю и на тяхно място останаха дупки, които не спират да се пълнят с политически шмекери.

 Но както споменах в началото, именно това беше замисълът. Да се симулира демокрация за пред западния свят, да дойдат пачките от загрижени за българската демокрация чужди организации и да се преразпределят на местна почва между подходящите хора. А подходящите хора бяха „сини” и „червени” - в един и същи строй. И не можеше да бъде иначе, след като именно „червените” назначиха „сините”. Казаха им: от днес ви назначаваме за демократи и ще правите, каквото ви се нареди. Иначе няма пържоли, няма постове. Ще бъдете Съюз на демократичните сили за пред хората, но за нас ще сте си СДС на ДС. Речено, сторено.

 Някой може да попита: ами онези стотици хиляди хора, които митингуваха по площадите и вееха сини знамена, те не бяха ли истински демократични сили? Не, не бяха. Те бяха подведен народ, на който му се привидяха свободата и демокрацията, за които той нямаше нито необходимата нагласа, нито необходимата смелост, нито необходимите традиции.

 ...

 Преди няколко години популярният руско-американски журналист и телевизионен водещ Владимир Познер заяви, че в Русия няма демокрация не защото няма демократични закони, а защото хората са недемократични. И няма как в главите им да има демократични модели, след като те не са били част от историческото им развитие. 

 За същото става дума и у нас. Не може да си живял десетилетия наред плашен и манипулиран от примитивни люде с чукове в главите и да си демократ. Угодливо и трътлесто парвеню, да. (Гледам ги от години как прелитат с нисък полет от софра на софра, премествайки принципа си от единия крачол в другия).

 

В заключение:

 - СДС ще продължи да си живурка, без да застрашава ничия власт, защото властта в тази държава винаги е била една и съща и никога не е била застрашавана от никого. 

 - СДС ще продължи да се цепи, да се пука и да се лющи, а лидерите й ще се сменят и ще лапат евтини кюфтета в стола на парламента, защото това също е част от началното й програмиране.

 Затова хайде стига с тази СДС - такава я искаха нейните автори, такава я направиха! А ние им позволихме.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional