Свободата днес и тук 17 Май 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Подкрепата на Барак Обама за Бойко Борисов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Eдвин Сугарев

“Ако аз бях в България, щях да гласувам за вас.” Това бил казал на Бойко Борисов не друг, а американския президент Барак Обама – според в. “24 часа” и според външния министър Николай Младенов, споделил своите впечатления от срещата с този именно вестник.

На времето покойният Стефан Савов, в битността си  на председател на Народното събрание, сподели с друг един американски президент, че ако би бил американски избирател, би гласувал за републиканците. Тогава българските вестници го изядоха с парцалите за тази му недипломатична волност.

За невероятното предизборно рамо, дадено от американския президент на българския министър-председател, днешната българска си мълчи. Констатира факта и го извежда в заглавие. Не коментира – въпреки че казаното подлежи на коментар.

Най-малкото защото подобни приказки – дори и наистина да са били изречени – се говорят в неофициалната част от подобни визити. А ако това е така, публичното споменаване за тях е – меко казано – недипломатично. Особено от страна на един външен министър.

И защото Барак Обама е демократ – сиреч, принадлежи към американската левица. Доколкото американските стандарти предполагат съществуването на такава. Докато Бойко Борисов уж десен. Е, по българските стандарти – доста различни от американските. Тъй или иначе членува в ЕНП, а не в Станишевия ПЕС. И това не може да не е било известно на американския президент.

В резултат остава да предположим очевидното – че става дума за посрещане без особено значение за САЩ – при ясното съзнание за огромното значение, което същото това посещение има за престъпилия прага на Белия дом български премиер (след повече от три години очакване, разбира се).

Посещение, при което са изговорени дежурните учтивости – както между впрочем го характеризира и Алекс Алексиев, най-високопоставеният българин в американската администрация. Посещение, при което президентът Обама може да си позволи нехайството да хиперболизира – защото американските интереси, колкото и да са микроскопични, изискват именно това.

Пък и я се поставете на мястото на Обама – за кого бихте гласували, ако бяхте американски президент и си представите родните кандидати за славата? Тук, от българска гледна точка, те могат да ви се струват легион, ала през трезвия поглед на американската дипломация са само двама: Бойко Борисов и Сергей Станишев. Други просто няма. Тогава?

Тогава за един американски президент просто не съществува вариант да не се даде предимство на първия пред втория. Защото – дори и да не са особено важни – троянските коне на Русия просто действат на нервите. Особено когато става дума за държава от НАТО. И когато в региона е много вероятно да се наложат военни операции – ако нещата в Иран загрубеят. Всеки американски президент би могъл да си представи ситуацията, в която примерно по време на кризата в Косово нещата зависеха не от Иван Костов и Петър Стоянов, а примерно от Георги Първанов и Сергей Станишев.

Затова именно Барак Обама е склонен да направи нужното, за да бъде запазено българското политическо статукво. И в това отношение се доверява на своите дипломати и техните съвети: по-добре е да продължаваме да поддържаме Борисов, но все пак да си имаме и едно наум. Или – дословно казано – с думите на посланик Байърли: “ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional