Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

АЙДЕ, СОФИЯ! СО КЕРЕЗ!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владо Трифонов

„Дами и господа, вашите аплодисменти за Рафи!” – крещи някакво човече, вживяло се в ролята на водещ на нещо си, което би трябвало да представлява новогодишна програма 2013 на открито.

 И се започва една мега простотия насред мегдана на ошмулената, мрачна, неприветлива София, пред ошмулените, мрачни, неприветливи лица на столичани, дошли тук, защото не са имали къде другаде да отидат. И с очакване, че този път ще е различно. Че няма да е като на предишната Нова година. И на по-предишната. Че някой най-сетне ще ги накара да се почувстват добре. И ще се радват и забавляват, както никога досега. И ще се гордеят, че са част от европейската столица София така, както виенчани се гордеят, че са част от европейската столица Виена.

 Да, но и на тази новогодишна 2013 нощ нищо подобно не се случва.

 Тъжно размишлявам за всичко това и се сещам, че преди време пак така тъжно размишлявах, когато се прибирах в София за една друга новогодишна нощ. Там, откъдето идвах, също живееха човешки същества, които ходеха на два крака и празнуваха Нови години, но концертите им бяха други. Пееха песни, но ги пееха  красиво и с вдъхновение. И домовете им бяха красиви – отвън и отвътре. И улиците им, и тротоарите, и магистралите (за метрото да не говорим). И никой не се тупаше в гърдите, че Господ е унгарец, чех или поляк.

Питаха ме тогава мои приятели, защо тези държави са на светлинни години пред България? Нали и при тях, както при нас, е имало комунизъм?

 Защото там хората имат желание и рефлекс за свобода. А свободата е красота, порядък, възпитание и традиция – отговарях аз.

 Защото там хората не искат некадърни правителства да ги управляват.

 Сами правят така, че в автобусите им шофьори и пътници да се поздравяват като добри приятели. Сами правят така, че улиците, площадите и градинките и в най-забутаните им села (а те нямат забутани села) да са чисти и поддържани.

 Сами учат децата си какво означава разделно събиране на смет и защо е важно да се ходи на църква.

И най-важното: защото там хората никога не са били 16-та република на СССР. Но пък са били част от империята на Хабсбургите.

Питат ме и днес. Отговарям същото, каквото и преди, но изглежда вече започвам да се уморявам.

 

 Иначе Рафи е певец. Който би могъл да пее наистина добре, ако някой се беше погрижил за него. Защо са на сцената стотици като Рафи: политици, полицаи, банкери, икономисти, които биха могли наистина да бъдат добри, ако някой се беше погрижил за тях?

Кой и защо иска българите да са най-нещастната публика на новогодишните празници?

 „Айде, София! Со керез!” – крещи същото онова човече и ти разбираш, че краят на света не е празно понятие.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional