Свободата днес и тук 17 Февруари 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ройтерс: Анастас Анастасов е кандидат за правосъден министър

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

В списък с кандидатите за министри в бъдещото правителство агенция Ройтерс включва за пръв път името на депутата от ГЕРБ Анастас Анастасов като потенциален министър на правосъдието.

43-годишният Анастас Василев Анастасов е напуснал поста си на председател на Районния съд в Ямбол, който заемаше от 2000г. насам, за да влезе в парламента.

Роденият в Ямбол победител в 31 Мажоритарен избирателен район е завършил висше образование – "Защита на националната сигурност на Р. България" и "Право" в Академията на МВР – София.

От 1991г. е в органите на съдебната власт. Първо в прокуратурата, а от 1996 г. е районен съдия в РС-Ямбол. Семеен е,  с две дъщери на 18 и 20 години. Съпругата му Деляна работи в полицията, а хобито му е риболовът.

Името му е поставено сред вече обявени от бъдещия премиер Бойко Борисов сигурни министри: Симеон Дянков (на финансите и вицепремиер) и Цветан Цветанов (на вътрешните работи), както и на потенциалните титуляри на икономиката - Бисер Боев, на външните работи - Румяна Желева, на отбраната - Николай Младенов.

В интервю за в."Труд", цитирано на сайта на ГЕРБ, Анастасов твърди, че е участвал през 2006г. в създаването на местната структура на партията и заявява: "Естествено в ГЕРБ бях привлечен от лидера на партията. Като районен съдия съм следил неговата работа като главен секретар на МВР. Харесвам достойнството на Бойко Борисов и това, че държи на думата си. Считам, че в професионален план, като съдия в районен съд, съм постигнал максималното за себе си. Разгледал съм хиляди наказателни дела, имам произнесени хиляди съдебни акта."

По повод състоянието на съдебната система той посочва: "Убедих се, че и аз дори в професионален план, както и моите колеги магистрати все по-трудно започваме да си вършим работата поради тромаво законодателство и неработеща съдебна система. Например, липсва диалог между съдебната власт и законодателния орган Народното събрание, и то за неща, от които зависи ефективната работа на органите на съдебната власт. Няма адекватни законови норми, няма изградена работеща система по отношение на кадровата и материалната политика в системата."


След това Анастасов се обявява за "бързина, качество и прозрачност" и особено за нови промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) :

- на първо място, за въвеждането на статута на споразумението в още по-ранна фаза на процеса - докато тече досъдебното производство

- задължително трябва да се налага мярка за неотклонение на обвиняемия още при привличането му, за да няма проблеми с призоваването на тези лица и осигуряването им за съдебно заседание.

- оптимизиране на НПК в частта му за съдебната и досъдебната фаза, за да се преодолеят забавянията

- разграничаване на леките от тежките престъпления в Наказателния кодекс

- възможност резултатите от разследванията на ОЛАФ да се използват като доказателства в нашия процес

- равномерно разпределение на делата и равномерна натовареност на магистратите


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional