Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Употребените

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Весела Пашева

            Преди всичко искам да кажа, че с цялото си сърце подкрепям протеста срещу ниските доходи и растящите цени на енергията. Четири години замразени доходи, огромна безработица и безумно растящи цени на всичко, необходимо за нормален живот, не можеше да не искара хората на улицата.

            Има неща обаче, които не разбирам. Никоя партия не се обвърза официално с протестите. Но правят впечатление някои съвпадения. Единствените навън, които доволно потриват ръце от политическата криза в България са в Русия. От друга страна, не мога да отмина изказването на Станишев, което (не го цитирам точно) звучеше така – или правителството на Борисов ще подаде оставка, или ще намерим друг начин за това. И накрая, случайно ли е, че един от водачите на протеста е лидер на подкрепяното от БСП движение на младите русофили? Така, че призивът на протестиращите „Не искаме партии” ми изглеждат като призив на употребени от една партия.

            Както казах, подкрепям искания за достоен начин на живот, но не разбирам много от исканията, чрез които протестиращите си мислят, че могат да го постигнат.

            Разбирам, че гражданското общество по някакъв начин се е събудило, но не съм съгласна, че улицата трябва да управлява държавата.  Гражданското общество трябва да контролира управлението. И основно средство за това, освен гражданските сдружения, са медиите, свободните медии. И тук съм безкрайно изненадана, че сред лозунгите на протестиращите нямаше нито един срещу монопола в медиите. А този монопол не позволи, венцехвалейки правителството, гражданското общество да посочи проблемите навреме, за да не изригнат сега със страшна сила. Може Борисов да не го усеща, но напазаруваните медии му изиграха лоша шега, приспивайки инстинкта му за самосъхранение. Проблемите, създавани от некомпетентните му министри, се трупаха от самото начало на управлението му.

            Ето някои от исканията, които не разбирам. „Искаме национализация на ЕРП-тата и анулиране на сметките за ток”. Единственият начин, по който една европейска държава може да „национализира” частно дружество (частната собственост, включително на протестиращите, е неприкосновена според Конституцията) е да изкупи обратно активите му. Да речем, че това ще струва около милиард лева. От къде си мислят протестиращите, че този милиард ще се вземе, освен от техните следващи сметки за ток? Да се анулират сметките за ток. Добре, но някой все трябва да ги плати. Например, бюджетът на държавата, т.е. всички ние, заедно с протестиращите. Така на едни ще им платим сметки по, например 300 лева, а на други, само по 25 лева. Това ли протестиращите наричат справедливост?

            Ако аз бях на мястото на протестиращите срещу високите сметки за ток, щях да поискам нещо друго. Известно е, че източниците на производство на електроенергия, по ред на нарастване на цената за единица произведена енергия са: АЕЦ Козлодуй, Мариците, топлофикациите и ВЕИ-тата (ветрогенератори и фотоволтаици), като цената на енергията от последните е в пъти по-голяма от тази на останалите. Бързам да кажа, че не бива да се мисли, че евентуалната цена на енергията от АЕЦ Белене би се наредила до тази на Козлодуй. Инвестициите в Козлодуй сме ги изплатили отдавна, ние и нашите родители, и включително и за това сме най-бедни в Европа. А тези за потенциалната Белене тепърва трябваше да се изплащат чрез цената на тока. Това, което щях да поискам да знам е, каква е средната претеглена, според обема на производство, цена за единица енергия. Заедно с това, щях да поискам сведение за цената на микса, който НЕК предоставя на ЕРП-тата, и каква е цената на микса, предоставен на дружествата, износители на енергия. Дълбоко съм убедена, че цената за износ е далеч по-ниска от тази, на която се предоставя енергия за българските граждани. Бих попитала и кои са дружествата, които изнасят ток, защото разликата в цените се плаща от българските граждани. И дотук ЕРП-тата не са виновни, виновна е държавата. Вината на ЕРП-тата е отделна работа заради безумно високите заплати на шефовете им и други неприемливи разходи, но тях пак държавата, в лицето на ДКЕВР, им ги признава.

            Ето и друго искане на протестиращите: „Не искаме партии, искаме гражданите да управляват!”. Добре, но ако протестиращите граждани са около 100 000, има още много други до 6-те милиона пълнолетни граждани. Някои от тях, а може и всички, да искат партии. И тогава трябва да се избира. А това означава, протестиращите граждани да си създадат организация, която да излъчи свои представители, които да бъдат подложени на избор. Последните пък трябва да обяснят на останалите граждани не само какво искат, а и как ще го постигнат, т.е. трябва им програма. Трябва ли да обяснявам още защо тези граждани, които не искат партии, трябва да си основат партия?

            „Искаме смяна на политическата система и свикване на ВНС”. Каква точно смяна на политическата система искат протестиращите съвсем не става ясно. Само дето да е без партии. Ако оставим настрана робовладелските и феодални общества, има няколко системи без партии – абсолютна монархия, диктатура или тоталитаризъм (една партия) и анархия. Останалите – парламентарна монархия, парламентарна или президентска република, предполагат наличието на партии. Какво си избират протестиращите? Обзалагам се, че не знаят. А тогава защо да се свиква ВНС? За да плащаме изгубена в спорове една или повече години, вместо да имаме работещ парламент, който, под контрола на гражданското общество, да работи за решаване на неотложни проблеми при сегашното състояние на тотална криза? А иначе, Конституцията ни съвсем не е безспорна. Но има смисъл от свикване на ВНС само когато в обществото се постигне приемливо съгласие какво и как трябва да се промени.

            Много се надявам в предстоящите дни протестиращите да осъзнаят както справедливостта на исканията им за по-достоен живот, така и налудността на средствата, с които мислят, че могат да ги постигнат. Иначе просто ще се окажат употребени от една партия.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional