Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бърза новина: краят на АЕЦ "Белене"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Свободата

Със 114 гласа за и само 40 против Народното събрание взе решение за сптиране на АЕЦ Белене. Пагубният за българската независимост проект оттече в историята... поне засега.

Ето някои от детайлите в събитието и в изказванията, отразени от Агенция “Фокус”:

 Депутатите приеха проекторешение за окончателно спиране на проекта АЕЦ „Белене”. Гласуваха 154 народни представители, от които „за” гласуваха 114 депутати, а 40 бяха „против”. 
Решението е относно проведения на 27 януари 2013 г. национален референдум. Според решението Народното събрание подкрепя решението на правителството за спиране на проекта „Белене” и окончателното прекратяване на проекта. В решението се посочва, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване срокът за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, както и да се започнат процедури за строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. 
Гласуването премина при освирквания и тропане от страна на депутатите от Коалиция за България. 

 Ако се вземе решение да се строи „Белене”, днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров при обсъждането на проекторешения, свързани с референдума от 27 януари 2013 г. Българският бюджет, валутният борд не може да го понесе 20 млрд. лв. разход за строежа на АЕЦ „Белене”, ако се реши да се строи, заяви Димитров. По думите му - скъпият ток днес до голяма степен се дължи на „Белене”. 
„Токът от АЕЦ „Белене”, ако не дай си Боже се построи, ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от тока от АЕЦ „Козлодуй”. Ако се построи АЕЦ „Белене”, токът ще скочи с 50%, заяви Мартин Димитров. 
Той се обърна към Янаки Стоилов от БСП с думите: „Вие сте председател на правната комисия на БСП. Вие сте най-голямото острие на БСП, а призовавате законите да не се спазват. Трябваше да се скриете от този дебат”. 
„Този дебат има важна стойност, за да се определят политическите партии. Има опасност АЕЦ „Белене” да започне да се строи, затова е важно отсега всяка партия да се определи и да заяви ясна позиция”, каза още Димитров. 
„Нямам основания да се крия от този дебат”, отговори Янаки Стоилов. 
„За последните 15 години цената на електроенергията се е повишила за потребителите 6 пъти”, посочи той. 
Независимият депутат Тодор Великов заяви, че „Белене” трябва да се строи, защото това е прагматично решение. В целия свят има инвеститори, но вие ги прогонихте, заяви Великов. 
Не се съмнявам, че ще се опитате в следващия парламент да направите широка коалиция за строителството на АЕЦ „Белене”. Дори Жан Виденов не си е позволявал да прави толкова мегаломанска глупост, заяви Мартин Димитров. Той подчерта, че от Синята коалиция ще продължават да са против това.

 Недопустимо е да се поема риск да строим атомна централа в сеизмична зона. Това заяви депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев при дебатите по две проекторешения, свързани с референдума за ядрената енергетика. „Би трябвало да се концентрираме върху алтернативите в енергетиката. Появили са се нови технологии, които дават нови възможности за развитието на енергетиката. Не трябва да поставяме в зависимост нашата енергетика от един вносител на ядрено гориво”, заяви Тошев. Според него, не трябва да се строят атомни централи и по черноморския бряг. 
Независимият депутат Димитър Чукарски заяви, че България има нужда от ядрената енергетика. Той предложи в проекторешението на Синята коалиция да се допълни забрана на работещата индустрия. 

 Да се строи или да не се строи АЕЦ „Белене” беше, е и трябва да бъде въпрос на автентична българска воля. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на партия „Атака” Павел Шопов при дебата за двете проекторешения, свързани с референдума за ядрената енергетика. АЕЦ „Белене” няма да се строи, поне засега, не, защото българите не го искаме. Искате го и вие, които се заявявате като противници. Искаше го и управляващият. АЕЦ „Белене” щеше да е построено и от 1 януари щеше да произвежда ток, каза Павел Шопов. Според него волята може да бъде приета в действие от национална политическа сила, която да постави над всичко българския национален интерес. „Учудвам се на старанието на хората да изказват разумни аргументи – за цената, сеизмичността, финансирането. Отговорът на това защо се случи това и защо управляващият се отказа от строителството на АЕЦ „Белене”, дойде голямата бяла майка от Вашингтон. Обадиха се от държавен департамент, че нещата стават страшни за един стратегически национален интерес”, каза Павел Шопов. По думите му някои хора живеят от русофобията си. „Гумените глави никога няма да уврат. Те за застинали в годините на Студената война”, заяви Шопов.

 АЕЦ „Белене” е финансовата Сатурнова дупка на прехода. Най-голямата черна комунистическа каса. Това каза в пленарна зала лидерът на РЗС Яне Янев при обсъждането на две проекторешения, свързани с референдума за ядрената енергетика. „В АЕЦ „Белене”, където и да бръкнеш, мирише на мръсни, откраднати пари. Това ще го видите много скоро, защото главният прокурор възобнови делото за източените милиони – над 500 млн. лв.”, заяви Янев. „На площадката в Белене трябва да бъде построен затвор за българските корумпирани политици. АЕЦ „Белене” ощети българските граждани с няколко милиарди лева”, посочи Янев. 
Независимият депутат Георги Терзийски заяви, че резултатът от референдума задължава Народното събрание да се произнесе. По думите му „Белене” е национален проект от жизнено важно за България значение. „Това Народно събрание преживява последните си часове. Днешните изказвания на ГЕРБ и сателитните им партии порочно и некоректно показват фактите”, коментира Терзийски.

 Проектът „Белене” е опасен за финансовата стабилност на България, започнат е без защита интересите на страната и ще осигури непосилна за гражданите цена на електроенергията. Това не трябва да се допуска, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев при обсъждането на две проекторешения, свързани с референдума за ядрената енергетика. „Левицата е извън времето и пространството. Какво искат хората? В протестите хората искат яснота, прозрачност, контрол, да се разсекретят всички договори досега. Какво предлага БСП – „Уважаеми, хора, предлагаме ви един секретен договор и електроенергия, която е дори по-скъпа от тази на „Мариците”, заяви Червенкондев. 
От разсекретените документи се вижда как са се правили поръчките – по телефона. В Комисията „Белене” стана ясно, че цената на проекта ще е 10 млрд. евро, а не както твърдяха от БСП - 4 млрд. евро. Цената на произведената електроенергия от един блок на АЕЦ „Белене” ще е над 150 лв. на мегават часа, каза Червенкондев.
„Хората трябва да знаят, че в този проект има множество нарушения. Хората искат да знаят, защо ЕРП-ата са заобикаляли Закона за обществените поръчки, ами по проекта „Белене” се е случвало същото. В проекта са вкарани 300 млн. лв. от държавния бюджет”, посочи Диан Червенкондев. 

 Тъжният извод от този референдум е, че след 40 години очакване, той по-скоро компрометира идеята за референдум. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан при обсъждането на проекторешения, свързани с референдума от 27 януари 2013 г. ДПС няма да участва в гласуването днес, защото не се чувстваме компетентни да подложим на партийна редакция скритата воля на суверена, заяви Местан. 
„Вие четете референдума с оглед на едни или други политически и идеологически определености, а не от гледната точка на българските граждани. ДПС няма място в тези дебати. Няма как да имаме и гласуване, защото за нас най-важното в тези дебати е как повече да не се провеждат референдуми по този начин, с тези пороци. Ние не бихме възразили дори да паднат бариерите, стига да са изпълнени някои условия: ясно дефиниран въпрос, положителният отговор от който поражда ясно действие на изпълнителната власт”, заяви Местан. Според него прагът за признаване на резултатите със силата на закон може да се намали. 
„Ние сме за референдуми, за периодичното им провеждане, защото представителната демокрация има нужда от коректива на пряката демокрация. Отворени сме за изменение на Закона за референдума”, посочи Лютви Местан. 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional