Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прогноза за изборите: облачно, дъжд, с гръмотевични бури

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Има една гяволия с прогнозата за времето, която всеки, ползвал услугите на метеорологичните гадатели, доре познава. Решавате примерно в сряда да видите какво ви чака в уикенда, за да решите дали да не излезете на излет някъде сред природата. И виждате – прогноза като слънце – самото то грее непрекъснато, никакви облаци, никакъв дъжд. Стягате си раницата, купувате си билет за влак и предвкусвате удоволствието да си сред природата. В петък сутринта обаче вали дъжд и вие решавате все пак да проверите дали не сте се заблудили. Отваряте сайта и – о, ужас – и в събота, и в неделя все същото: облаци, дъжд, студ и бури.

Прогнозата за изборите е като прогнозата за времето. Днес прогнозираното политическо време за след 40 дни може да се провиди като слънчево, ведро и безоблачно. След седмица обаче друг полит-гадател може да извие на умряло: дъжд, град, дяволски вихри, отнасящи всички партийни надежди. След още седмица трети пък ще прогнозира – облачно, равно, сиво, няма да вали, но пък така ще продължи дълго. И така до изборите, на които всички заедно ще откриете новия политически сезон на България. (Твърде вероятно е да бъде политическа зима. По Ботев.)

Ситурно не ми отива да съм политическа врачка. Но като гледам какви лакърдии навървят професионалните такива, просто няма начин да не си кажа – абе що да не опитам и аз. Та ето ви и моите прогнози, с пожелание да не се сбъднат:

  1. БСП няма да е първата политическа сила. Много й се иска, но просто няма как. Спецовете й по колективна амнезия не са напреднали чак дотолкова, че народът да забрави какви мискинлъци и тарикатлъци бяха по време на тройната коалиция. Също и кой поръча АЕЦ “Белене”, кой строи “Цанков камък”, кой назначи Алексей Петров в ДАНС, чии бяха Батко и Братко, кой точеше милиони от САПАРД, кой натрупа милиарди от заменките – и други подобни. Тъй че резултатът ще е: твърдо нье. И има само един начин да е различен. С помощта на г-н Цацаров, на което социалистите силно се надат. Но май няма да ги огрее.
  2. Станишев ще остане шеф на ПЕС, само че още малко. И на БСП също, само че още по-малко. Шеф на европарламента няма да стане хич. След изборите сред червените ще настъпи плач и скърцане със зъби – и ще дойде времето на Първанов, Румен Петков, Румен Овчаров и други натирени днес херои. Червените бабички ще ахнат, ще охнат и ще пристанат на БКП, Янко Петров, Ангел Славчев или някой друг такъв. Червените олигарси ще пропсуват, ще промърморят нещо неразбрано – от рода на “оти ручахме жабетата” – и ще търтят подир пайтона на ГЕРБ. Пламен Орешарски пък ще се запише в “Единство” – да утешава Надка.
  3. ГЕРБ ще спечели изборите, но няма да има с кого да се коалира. Ще заяви, че за всичко това е виновна тройната коалиция, и ще зачака следващите избори. В очакване на същите Бойко Борисов ще отиде временно в монастир, за да създаде носталгия към себе си – и целокупния народ да почувствува фаталната му липса. Цветан Цветанов ще предаде богу дух от предизборни умори и вълнения – и няма да възкръсне като един меверейски Христос – за сметка на това пък ще вампиряса. Цветан Василев и Цеко Минев пък ще се разсърдят на всички и ще се преселят в Австрия, респективно в Северна Африка (дали с парите на държавата или без тях – за това прогнозата мълчи).
  4. ДСБ няма да попадне в парламента. Сините от “новия” СДС също. Костов ще преболедува тежко отлюспването си от държавната софра. Ще изпадне в ступор, от който ще го спаси д-р Михайлов, който ще му прости всички предателства – предвид тежката му съдба на Командир без армия. Разни излезли в пенсия десебари ще напишат мемоари. Костов няма да напише нищо. Ще си направи пейка пред окърпения дувар в Драгалевци, ще си седи привечер на нея и ще гледа залеза. Понякога ще кани отлюспената от самия него Надка, да си похортуват заедно и да си припомнят младините.
  5. Протестиращи няма да има, тъй като всички такива ще бъдат организирани и присъдружени в партии – и ще се явяват на изборите. След тях обаче ще има предоволно протестиращи и протести. От недоволни, че не са влезли в парламента. Уго Чавес ще бъде превърнат в икона, а Че Гевара – в символ-верую. При евентуален успех България ще бъде национализирана, а АЕЦ “Белене” – предсрочно построена от питомците на трудово-превъзпитателния лагер, базиран на близкия остров.
  6. Въртележката ще хвърли мандат в ръцете на БСП, но тя ще реагира като на горещ картоф. Ще заговори за национално спасение, за национално съгласие, за национално единение и за добре законспириран програмен кабинет, зад чиято фасада да се краде с повишена интензивност – предвид скорошното окончателно изчерпване на държавните ресурси. И в знак на добра воля ще номинира Иван Костов за премиер. Другите обаче няма да бъдат съгласни.
  7. ДПС ще се възроди, възрадва и възгордее като мандатоносител. Ще припомни светлите времена на Беров и тройната коалиция. Ще състави експертен кабинет и ще обяви публичен търг с наддаване за депутати, които да го подкрепят. Ахед Доган обаче ще се обиди, че се е оттеглил не навреме, а тъкмо преди големия гювеч – и ще скрои шапката на Лютви Местан. Ще възникне вътрешнопартиен кютек и идеята ще се капичне.
  8. Тъй за всеобща скръб и жалост новото Народно събрание ще предаде богу дух, преди депутатините да се порадват на неговите благини. Ще се зарадва само Марин Райков, комуто съдбата ще предостави възможност да поуправлява още три месеца. Ще се зарадва обаче само в първия миг, а сетне ще се угнети, защото за едно управление трябват пари, а такива йок. Ще проводи делегации до Гърция и Кипър, да почерпят челен опит и да разберат какво се чини при подобни казуси и суматохи.

Та както се вика – това е положението. Облачно, дъжд, гръмотевчни бури – със силен вятър, който да отвее изстиналата пепел от пепелището България.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional