Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Аферата “Хохегер”: Росен Карадимов и договорните му отношения с Моника Йосифова – част трета

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Eдвин Сугарев

До разкриването на някои особено деликатни подробности, свързани с множеството ПР-договори на Моника Йосифова, се стига благодарение на поредната нейна лъжа, изречена пред парламентарната комисия. Тя е извикана там, за да даде обяснения във връзка със своята дейност като подизпълнител на Петер Хохегер и по двата договора, свързани с изчистване но корупционния имидж на България пред ЕС.

От нейните показания поред комисията става ясно, че по първия договор между нейната PR Медия ООД и “Hochegger-Kommunikatoinslerdchtung, сключен през август 2006 г., тя е получила 239 000 евро, а по втория договор заплащането е възлизало на 143 488 евро. По време на изслушването обаче тя обяснява, че не е ползвала услугите на външен юродически консултант при сключването на договорите с Хохегер – както и че не знае нищо за “Кей Ем – Консултинг” ЕООД, и не познава управителя на тази фирма Нина Ненова.

Това е поредната лъжа – според участвали в комисията общия брой на изречените от нея неистини надхвърля десет. Тя е ползвала (при това нееднократно) адвокатските услуги на Росен Карадимов, и има прелюбопитни договорни отношения с “КМ – консултинг” ЕООД, която първоначално собственост именно на този най-виден премиерски съветник – чрез притежавана от него ошфорна компания, а след това фирмата е прехвърлена на Нина Ненова – жената, с който той живее и от която има две деца.

Това е доказано в публикацията на в. “Капитал” от 16.03.2012 г. - “Казусът "Хохегер" – диалози и документи”, в която са публикувани факсимилета от договорите на Моника Йосифова както с адвокатска кантора на Росен Карадимов, така и със свързаното с него адвокатско сдружение “Спасов и Братанов”.

Подробностите около договора с кантората на Росен Карадимов обаче стават повече от ясни, когато комисията именно по повод тези публикации изслушва адвокат Деяна Марчева. Тя свидетелства, че е подготвила за Моника Йосифова два договора, единият от които е с Хохегер, като за тази услуга са платени 35 000 евро.

Има една дребна подробност обаче, която е – меко казано – смущаваща. Оказва се, че възнаграждението за нейния труд е възлизало всичко но всичко на 1 500 евро. Останалата част от сумата тя е превела на Росен Карадимов, въз основа на личното разпореждане на Моника Йосифова – при това “на фиктивно основание”.

Естествено, Росен Карадимов възразява и определя нейната информация като “невярна”. В същото време адвокат Георги Спасов, представяйки адвокатското сдружение “Спасов-Братанов”, лансира версията, че Моника Йосифова наистина е сключила с него договор за работа по контракта с Хохегер, но три дни по-късно с анекс към тоя договор е изменила неговото съдържание и го е пренасочила към работа с ценни книжа – тъй като е прегледала и приела предложението на Хохегер, поради което не се нуждае от юридическа консултация. По-късно комисията изисква от Моника Йосифова този анекс, както и файла, с който е създаден. Тя обаче отказва да го представи – и не е трудно да си прадставим защо.

Очевидните несътвествия между думите на Моника Йосифова и адвокатите, чиито отношения с нея са били вече документално потвърдени от в. “Капитал”, са накарали комисията да потърси истината от друг източник – а именно като изпраща искане до Националната агенциа по приходите, с което се изисква “проверка в информационните системи на НАП за наличие на фактури в дневниците за покупки и продажби по ЗДДС на “Пи Ар Енд Медиа” с: адвокатско сдружение “Спасов и Братанов”; адвокатско сдружение “Карадимов”; Росен Карадимов; Нина Тодорова Нанова; “Кей Ем Консултинг”ЕООД и адвокат Деяна Марчева.”

В отговор комисията получава справка от териториалната дирекция на НАП – София с дата 15.08.2012 г., в който е приложена справка за извършените плащания от агенцията на Моника Йосифова към посочените юридически лица. От нея става ясно, че към Адвокатско сдружение Карадимов са направени четири превода на основение “правни услуги” – на 31.01.2008 г. са преведени 47 391.67 лв., на 26.02.2008 – 15 000 лв., на 26.07.2007 – 78 233.20 лв., и на 25.06.2007 г. – 50 851.58 лв. Иначе казано, общата сума на направените преводи срещу “юридически услуги” в полза на Росен Карадимов възлиза на близо 191 475 лв. Доста едра сума за адвокат, чиито услуги Моника Йосифова твърди, че никога не е използвала!

Още по-дебели са плащанията на Моника Йосифова към “Кей Ем Консултинг” ЕООД – една твърде интересна компания, чийто статус на пощенска кутия би трябвяла да бъде показан в целия му блясък. Същата е учредена в края на 2006 г. от ошфорната компания “Хеджър Лимитид”, регистрирана на Британските Вирджински острови с рег. № 643726 – и с бенефициерен собственик Росен Карадимов.

По време на направените от Моника Йосифова преводи тя продължава да е собственост на Росен Карадимов – и едва през декември 2009 г. Нина Ненова, с която той живее, е вписана като мажоритарен собственик, а след изборите същата година са й прехвърлени и останалите акции. За отбелязване е и безочливия начин, по който Росен Карадимов свидетелства пред комисията, че “Кей Ем Консултинг” не е на жена му, а всъщност той нямал и жена. Истината е, че става дума за фирма, използвана като пощенска кутия – без персонал и без експерти, като при това Нина Ненова е учителка по балет. Тази фирма обаче извършва по странен начин очевидно фиктивни консултации и финансови операции от твърде сложен и комплициран характер – и получава за това повече от солидно заплащане.

Част от сделките, с които е свързана тази компания, имат твърде особен характер. Например на 03.06.2009 г. тя закупува земи, придобити от заменки край Шабла – за скромната сума от 15 000 лв.

Продавач е фирмата “Джитрейд” – една от трите ошорни компании на Гриша Ганчев, свързани с една от първите голями афери със заменки през 2005 г. – като става дума за цели 2000 декара по северното Черноморие. (Впрочем не трябва да се пренебрегва обстоятелството, че тъкмо Росен Карадимов е основен юридически консултант на ловешкия олигарх, като той продължава тази си дейност и в качеството си на съветник на Сергей Станишев.) Същите тези земи, закупени от “Кей Ем Консултинг” за 15 000 лв., са оценени по-малко от година по-късно от експертни оценители на стойност 714 180 лв.

По повече от странен начин компанията се сдобива и с четири еднофамилни голф-къщи в голф комплекса “Блексирама”, купени на силно занижени цени, на различни дати и с различни нотариални актове през 2009 и 2010 г. – с номера 95, 146,144 и 204 в комплекса. Не е ясно на какво се дължи тази щедрост от страна на олигарха Красимир Гергов и социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, които са реалните собственици на престижния голф-клуб. (Цената на 1 кв.м. застроена площ в комплекса е 4000 евро; всяка от къщичките би трявало реално да струва на Росен Карадимов около милион.) Вероятно тук е действал принципът услуга за услуга – като личен консолиере на Сергей Станишев, Карадимов е имал твърде широки възможности да “услужва” на различни бизнесмени.

“Пи Ар Енд Медия” има четири плащания към “Кей Ем Консултинг” – и четирите са за консултанстски услуги. Редно е да се запитаме – по какви причини всъщност една ПР компания трябва да наема консултанти, за да извършва своята дейност? Отговорът е, че никаква консултантска дейност не е извършвана. Всъщност “Пи Ар Енд Медия” сключва на 05.03.2007 г. комисионен договор за услуги с “Кай Ем Консултинг”, който няма нищо общо с каквато и да е ПР дейност. С него се предвижда плащането на комисионни за идентифициране и блокиране на земи по българското Черноморие.

Всъщност обаче договорът е изцяло фиктивен. Има изготвена документация, която цели да оправдае плащанията, но тя е изготвена толкова небрежно, че фиктивния характер на договора е лесно забележим. Всъщност Росен Карадимов “блокира” и запазва свои земи и земи на свои близки, а Моника Йосифова плаща огромни комисионни, без да закупи нито един от “запазените” парцели. Това продължава близо година – до подписването на анекса от 23.01.2008 г., с който двата страни солидарно решават да прекратят своята договореност и декларират, че нямат финансови претенции една към друга.

Което е – меко казано – странно. Липсва какъвто и да било баланс между направени услуги и плащания. Най-малкото не е направена нито една покупка на земя въз основа на ангажирането й от “Кай Ем Консултинг”. Четирите превода, осъществени от Моника Йосифова към тази фирма, възлизат на общата сума 496 116 лв. Несъмнено спътницата на Сергей Станишев не принадлежи към работническата класа, но и един твърде богат човек едва ли би махнал с ръка и би отписал близо половин милион напразни плащания.

Съвсем очевидно е, че в случая става дума за симулативни плащания, чиято симулация се използва, за да се придаде законов вид на сериозните парични потоци, които свързват Моника Йосифова с Росен Карадимов. В някои цивилизовани страни подобен тип симулиране се нарича “пране на пари”.

Не само Моника Йосифова, но и самия Росен Карадимов попада в твърде деликатна ситуация покрай тези договори за правна помощ и тези реални плащания, маскирани с фиктивни консултантски услуги. Най-малкото защото не друг, а именно той е консултант по сключването на втория договор на Петер Хохегер с българското правителство – което естествено предполага сблъсък на интереси.

По този повод консултативния съвет на Сметната палата коментира това назначение със следните думи: “За консултант без мотиви е привлечен Росен Карадимов – член на политическия кабинет на министър-председателя. Добрата практика е като консултант в оценка на обществена поръчка да се привлича независим експерт, който има квалификация в съответствие с предмета на поръчката. Росен Карадимов е част от екипа на възложителя.”

Най-интересният ефект от демаскирането на поредните лъжи на Моника Йосифова обаче не е свързан с нейния договор с Петер Хохегер. Изказването на адвокат Деяна Мирчева разкрива една друга подробност, която иначе би останала незабелязана – а именно, че в добрия финансов оборот между собственичката на Пи Ар Медия и близкия до сърцето на министър-председателя съветник не обхваща само тези договори.

Става ясно, че преводът от 35 000 евро е свързан с два различни договора, като по този с Хохегер плащането към Росен Карадимов е 20 000 евро. Останалите 15 000 са свързани с друг договор – с възложител Министерството на финансиите – сиреч с министър Пламен Орешарски, днес кандидат за премиер на България от името на БСП.

Стойността на този договор е твърде солидна и предполага за Моника повече доходи, отколкото е общата сума от двата договора с Хохегер. Стойността му е два и половина милиона лева. Програмата, по която трябва да работи агенцията, се нарича “Бъдете активни” – и целта й е да запознае потенциалните бенефициенти с ползите, същността и механизмите за усвояване на средства, които страната ни ще получи по европейските фондове. Всъщност реалната работа, която е свършена от Моника Йосифова, е да осигури договор с “Нова Телевизия”, където се показват рекламните филмчета на финансовото ведомство. Договорът с телевизията е на стойност 400 000 лв. Иначе казано – печалбата от щедрия договор с Орешарски е някъде към 600 процента.

Това са много пари, за да може комисионната по тях да е на стойност само 15 000 евро. Поемайки проекта Моника Йосифова сключва договор с “Кай Ем Консултинг” като подизпълнител, за което плаща още 75 000 лв. Има подозрения, че пари, свързани с този договор, текат и по един трети канал – чрез адвокатското сдружение “Карадимов”, като сумата тук е близо 50 000 лв.

Росен Карадимов получава дял от всички консултантски услуги, извършвани от тази кантора (и очевидно спечелени с негова помощ).  Някои от договорите са твърде изгодни – например кантората е подизпълнител на “Прайсуотърхаус Купърс” по сделката за приватизация на БМФ – като получената сума е 800 000 евро; пак те консултират Български енергиен холдинг, несъстоятелността на Кремиковци, БТК – и прочее.

Договорът с МФ е само част от активностите на Моника Йосифова по държавни ведомства и агенции. Очевидно връзките й първо с банкера Венцислав Йосифов (в чиято Първа частна банка потънаха безвъзвратно 26 милиарда лева – и който бе кандидат за столичен кмет на БСП), а след това и със Сергей Станишев са основната причина за това нейната агенция да бъде абонирана за най-апетитните договори на властта – в рамките на ПР-услугите, където открай време се въртят твърде сериозни пари.

Още при царското правителство тя провежда кампания за евродепутати с цел повишаване на доверието към НДСВ и популяризиране на лицата от българската листа в Европарламента. Изпълнител е и по Оперативна Програма “Административен Капацитет”1 за което министърът на държавната администрация Николай Василев й отпуска 1,2 млн. лв. Работи и по кампанията “Изберете българското”, за което министър Милен Велчев й плаща един милион по обществена поръчка за популяризиране на…”българското”. Популяризира стратегическите цели на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма срещу скромната сума от 300 000 лв. Според депутата от СДС Ваньо Шарков е прибрала близо 1 милион и 700 хиляди лева за PR по проект на здравното министерство, а договорът е подписан в последния ден на Стефан Константинов като ресорен министър. И прочее, и тъй нататък.

Някои аспекти на тази нейна ПР-активност са твърде любопитни – и в тях отново се пресъчат нейните възможности с тези на Росен Карадимов. Едно от тези сътрудничества е твърде актуално днес – тъй като се отнася до ненавижданото от всички българи електроразпределително дружество ЧЕЗ. Но за това – в следващата статия.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional