Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Знаете ли кого подкрепяте, г-н Свобода?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Eдвин Сугарев

 

Открито писмо до г-н Ханес Свобода, председател на парламентарната група Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент
 
Уважаеми г-н Свобода,
 
Тези дни научих за Вашето предстоящо посещение в България на 29 април – с цел да подкрепите предизборната кампания на г-н Сергей Станишев, лидер на БСП и на Партията на европейските социалисти.
 
Това Ваше намерение не ме учудва – добре известно е, че тъкмо Вие оказахте гореща подкрепа на г-н Станишев и при избора му за временен председател на ПЕС, и година по-късно – при избора му за постоянен такъв.
 
Във връзка с този избор Вие заявихте следното: “Сергей Станишев сплотява партията, той е първият водач на социалисти от Източна Европа, който показва интеграция. Той е истинска обединителна фигура, може да слуша и изслушва различните граждани и членове на партии. Затова ние сме го избрали и е единствен кандидат.” И добавихте повече от спорната според мен теза, че лидерът на БСП, наследница на тоталитарната БКП, към чиято родова наменклатура принадлежи и самият той, “никога не е имал симпатия към комунистите”.
 
При своето посещение в България през 2012 г. Вие съпровождахте г-н Станишев при неговата партийна акция в Русе, и участвахте в неговите събрания в защита на проекта АЕЦ “Белене”. Нещо повече – Вие вече проявихте ценна активност в предизборната кампания на българския лидер на левицата, като поискахте ЕК да разследва подслушването в България – и настояхте бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да се оттегли от политиката – което е и основното искане в черния ПР, с който стартира кампанията на БСП. Може би случайно сте пропуснали да забележите, че в доклада на прокуратурата няма никакви данни за това някой от ръководството на МВР да е поръчвал незаконно подслушване, както и че изобщо има реализирано такова.
 
Решението да подкрепяте Сергей Станишев е, разбира се, Ваш избор и Ваше право. Но тъй като мнението на много хора в България относно тази персона се отличава драматично от Вашето, ми се струва редно да отговорите на въпроса знаете ли кого подкрепяте – а също и защо го правите. За голяма съжаление отговорите на тази въпроси са важни – включително и с оглед някои корупционни практики в България, а също и във Вашата родина. За да Ви помогна да хвърлите известна яснота в това отношение, си позволявам да Ви задам няколко конкретни въпроса, на които бих се радвал, ако имате куража да отговорите.
 
Известно ли Ви е, че в компетенциите на Вашата съпруга Бригит Ердерер, главен изпълнителен директор на “Сименс” - Австрия и отговаряща за дейността на цялата корпорация в Централна и Източна Европа, спада и спечеления от “Сименс” търг за издаване на паспорти с биометрични данни на българските граждани?
 
Известно ли Ви е, че в този случай договорът бе сключен не със самия концерн, а със специално регистрирана в България компания с ограничена отговорност – “Сименс” ЕООД – България, която е дъщерна фирма на австрийския клон на този концерн?
 
Известно ли Ви е, че този търг бе опорочен и фалшифициран, като чрез подмяна на неговите условия тази българска фирма, която не е отпечатала и един паспорт, измести най-известните и компетентни световни компании, занимаващи се с печатане на лични документи – като немската Bundesdruckerei и френската Sagem?
 
Известно ли Ви е, че благодарение на корупционните усулия на тъй наречената “работна група”, занимаваща се с тази поръчка и оглавявана от Росен Карадимов, (съветник на Сергей Станишев и персона, която неизменно се среща покрай корупционните казуси, свързани с бившия български премиер), търгът беше спечелен от “Сименс” ЕООД – България при цена 116 милиона евро – която е най-малко два пъти по-висока от реалната и около седем пъти по-висока от предполаганата първоначално от експертите на българското вътрешно министерство – като конкурентните компании, водещи в световен мащаб в този бранш, бяха елеминирани на смехотворни основания?
 
Известно ли Ви е, че в резултат на всичко това, когато – вече при следващото правителство – изградената от българската “Сименс” система проработи, се оказа, че тя не може да функционира ефективно, което доведе до небивал хаос, до огромни опашки пред офисите на МВР, до пълното отпадане на експресните услуги, до това да бъдат осуетени задграничните пътувания на хиляди български граждани – със съответните загуби от пропуснатите делови ангажименти, до абсурда вътрешния министър да призовава тези, които няма да пътуват в обозрими срокове, да не бързат да си вадят паспорти – и най до появата на фалшифицирани паспорти само месеци по-късно?
 
Известно ли Ви е, че Вашето политическо протеже г-н Станишев е един от основните герои по аферата “Хохегер”, свързана с корупционните практики на австрийския лобист Петер Хохегер – за която Вашият колега от европарламента и бивш министър на вътрешните работи Ернст Щрасер беше осъден на четири години затвор?
 
Известно ли Ви е, че българското правителство е сключило два договора с Петер Хохегер за ПР-услуги, свързани с изчистването на образа на страната ни пред ЕС, като и по двата договора подизпълнител е ПР агенцията на Моника Янева, с която Сергей Станишев живее и от която има дете – като според българските медии на предстоящята тяхна сватба ще кумувате лично Вие и Вашата съпруга Бригит Ердерер?
 
Известно ли Ви е, че по първият от тези договори (впрочем сключен изцяло в разрез със Закона за обществените поръчки, нарушен от самия Министерски съвет под личното давление на Сергей Станишев) са платени 100 000 долара на осъдения за корупция Ернст Щрасер, катоа хонорар за един работен обяд с тогавашния български премиер – за което самият Щрасер свидетелства пред австрийския парламент?
 
Известно ли Ви е, че Сергей Станишев, чиято предизборна кампания ще подкрепите, оглавяваше най-корупционното правителство в цялата нова история на България?
 
Известно ли Ви е, че това правителство носи отговорност за систематични корупционни действия от типа на тъй наречените “заменки”, при които със санкцията на МС се извършва замяна на най-апетитните терени по Черноморието и в планинските курорти срещу затънтени горски пущинаци, където земята е купувана на смешно ниска цена – като загубите на държавата от тези сделки надхвърлят шест милиарда лева?
 
Известно ли Ви е, че негова заслуга е и фактическия фалит на българската енергетика – като само дълговете на Националната електрическа компания към държавата се изчисляват на 2,2 милиарда лева?
 
Известно ли Ви е, че до този фалит се стигна благодарение именно на проекта АЕЦ “Белене”, който Вие подкрепяхте в Русе редом със Сергей Станишев – чиято пряка цел бе да постави България под пълна енергийна зависимот от Русия – а с това – и под политическа такава?
 
Известно ли Ви е, че пряка отговорност за всичко това носи именно Сергей Станишев, отпуснал 300 милиона бюджетни средства в полза на този проект, без те да са одобрени от Народното събрание – и разрешил поръчката на ядрено оборудване на стойност един милиард евро, без проекта да има дори лиценз от Агенцията по ядрено регулиране?
 
Известно ли Ви е, че ръководеното от него правителство предизвика изкуствения фалит на “Кремиковци” АД, най-голямото промишлено продприятие в България – и остави десетки хиляди работници на улицата?
 
Известно ли Ви е, че това правителство носи отговорност за още десетки корупционни афери в рамките на неговия мандат, включително и такива с парите на европейските данъкоплатци – благодарение на които се стигна до безпрецедентно блокиране на присъединителните фондове за страната, а България си спечели славата на най-корумпираната държава в рамките на ЕС?
 
Ако всичко това Ви е известно, то поне за мен е непонятно моралното безразличие, с което оказвате помощ на Сергей Станишев да спечели отвово изборите и да реанимира тройната коалиция в нов корупционен формат. Разбира се, имате право да го направите. Но подобно действие не говори добре за Вашия морален статус на европейски политик.
 
Като допълнение към това писмо прилагам и резюме от моето открито писмо до главния прокурор на България, с което настоявам да бъде започнато наказателно преследване срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев.
 
24.04.13                                                                                          Все още с уважение:
 
Едвин Сугарев, народен представител в VІІ ВНС, 36 и 37 НС, бивш лидер на НД “Екогласност”, поет, публицист

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional