Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Оперативното мероприятие “Избори 2013” – статия шеста и последна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Какъв е резултатът от оперативното мероприятие “Избори 2013”, перфектно проведено от БСП – при очевадното сътрудничество от страна на “деполитизираната” прокуратура, е вече повече от ясно: патова ситуация в българския парламент, при която изгубилата изборите БСП се самообяви за победителка, и в момента вече донарежда своя кабинет – като ще управлява в още по-неестествена и изратена коалиция, отколкото беше тройната: със съвместните усилия на ДПС и Атака.

Всички приказки за това как правителството щяло да бъде експертно, как за коалиция и дума не можело да става, как Атака нямало да подкрепя никакво правителство в този парламент, са само прах в очите на наивниците: новата тройна коалиция вече съществува – и избирането на Михаил Миков за председател на новото НС е неоспоримо доказателство за нейната ефективност.

Ясно е и че новите душмани на България са имали време да помислят и за формата на смокиновия лист, с която ще прикриват срамотиите си – и на първо място фактът, че в държава на ЕС се допуска практически цялата власт и мнозинството в парламента да зависят от профашистка партия, която има в актива си погром над молещи се мюсюлмани в центъра на столицата, и която говори за участието на страната ни в голямото европейско семейство като за “нов колониализъм”. Формата на този смокинов лист впрочем получи вече красноречивото си наименование “уйдурма” – и се състоеше в статегията за изкуствено сваляне на кворума при важни за БСП и ДПС гласувания – чрез нерегистриране на депутатите от Атака.

Ясно е и още нещо: че правителството на Орешарски ще обслужва съвсем директно партийните интереси на подкрепящите го партии. Това личи по неговата светкавична поврътливост по отношение на проекта АЕЦ “Белене”, за реализацията на който това правителство идва на власт: първо бе пусната мълвата, че този проект отива във фризера – и всички като че ли си отдъхнаха, но вчера лично бъдещия премиер потвърди, че Белене все пак ще се строи – нищо, че националният референдум с подобно искане пропадна.

Орешарски не е дотолкова луд да мисли, че този проект може да бъде от полза за България. Той знае много добре, че в него няма нито икономически логика, нито съобразяване с националните интереси на страната, която се готви да управлява – но пък има здрава геополитическа логика в полза на една чужда държава. Щом въпреки това знаене се съгласява с искането на своите политически опекуни, то това означава само едно: че Орешарски не е прагматик, а просто наемник. И че ще танцува под конците на своите кукловоди – закриляйки и прикривайки поредното ограбване на странат ни.

Вероятно е трудно да го докажа, но подсъзнателно имам чувството, че това ограбване е последното. След него няма да има държава, ще има само напусната от всичко читаво и свястно територия, с която цивилизования свят просто ще се чуди какво да прави. Едва ли някой е отминал с пренебрежение една дребна подробност от пейзажа: за да бъде избрано правителството на новата тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака, е напълно достатъчно само един депутат от ордата на Сидеров да гласува в негова полза. Ала веднъж избрано, това правителство просто няма как да бъде свалено по законен път – освен ако самите негови попечители (примерно тези от кръга Монтерей) не пожелаят това и не инструктурат подопечните им Станишев и Местан да гласуват срещу собствения си кабинет. За да бъде свалено едно правителство, са нужни – както при избора му – 121 гласа. ГЕРБ и Атака (ако приемем напълно невероятната версия, че Сидеров покаже кукиш на руските си спонсори – и наистина се превърне в ходещ кошмар) имат общо 120.

Тъй че ако поиска – това правителство може спокойно да управлява целия мандат – а протестите, за които днес толкова хора говорят като за неизбежна перспектива, могат спокойно да бъдат смазани. Да, това вероятно ще принуди ЕС да ни покаже пътя – което обаче значи и да бъде измислен механизъм за подобно напъждане, тъй като такъв липсва.

Е – и какво от това? Путин нали иска да прави друг съюз, нали Евразия е на дневен ред – какъв по-лесен начин за осъществяване на вековните комунистически мечти за световно господство на пролетариата? Ставаме диктатура, побиваме се като римейк на Белорус на пъпа на Балканите, Троянският кон се превръща в обиковена бойна кранта – и всичко е наред. “Ние обичаме Русия, а останалите да си е..т майката!”

Перспективата да бъде изкаран докрай един парламентарен мандат при наличието на управление, в което участват наследницата на БКП; заедно с ДПС: най-ченгеджийската партия в България, преоформила се отдавна в концерн за търговия с политическо влияние; заедно с Атака – както находчиво я определиха наскоро – “липсващата комунистическа партия” – всичко това е за мен много сериозен мотив да се престъпят всички граници от управляващите – и да се стигне наистина до диктатура.

Другата възможна опция е още по-тежка: знаем много добре какво се случва на Балканите, когато комунизмът (все едно в какъв настоящ извратен вид) се каращиса с национализъм. Една съседна на България страна изчезна именно благодарение на такъв вид каращисване. Ако някой се престраши да пресоли попарата, която си надробихме – а изкушенията за такова пресоляване ще бъдат доста мощни – можем преспокойно и ние да изчезнем – и като финал Стефан Данаилов да участва в престижен филм, завършващ с думите: “Имало едно време една такава страна”, правен от някой роден Кощуница.

Прекалавате – ще запротестират от всички страни. Прекалявам ли?! Случайно да си спомняте кой изобрети култовата фраза: “Тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем”. Мислите ли, че е забравена?

Можеше ли да ни се размине този вече очертаващ се на хоризонта кошмар? Ами да, можеше. Ако изборите бяха нормални, всичко това нямаше да се случи.

Само че изборите не бяха нормални. Имаме вече реални социологически данни в това отношение. Според изследване на “Сова Харис” от 17-ти май, 11,9% от избирателите са променили решението си за кого да гласуват в резултат от изнесените данни за намерените бюлетини в печатницата в “Костинброд”. Пак благодарение само на този финален елемент от оперативното мероприятие ГЕРБ са изгубили някъде около 7% от потенциалния си електорат.

Давате ли си сметка какво означава това? Това означава, че в деня на размисъл, когато по закон не се допускан никакви политически послания, българите са били облъчени с такива до степен, при която 11,9% от тях са променили своите избирателни нагласи – като вместо за ГЕРБ са гласували за друга партия или пък – отвратени – са решили изобщо да не гласуват.

Това означава, че ако не беше огромната компроматна манипулация на тези избори, ГЕРБ най-вероятно щеше да има пълно мнозинство в настоящия парламент, като – колкото и неприятни спомени да имаме от досегашното им управление, все пак перспективата за настоящия пакт Молотов-Рибентропф (защото пактът Станишев-Сидеров не е нищо друго освен националсоциализъм в действие) щеше да ни се размине.

Това означава, че ако не беше този сценарий, БСП нямаше да обере целия протестен вот срещу ГЕРБ (това са всъщност въпросните 200 000 гласа в повече в сравнение с предишните избори), а вместо това една или няколко от малките партии, които сега останаха под бариерата, щяха да влязат в парламента – балансът на политическите сили в него щеше да е коренно различен.

Да се върна сега на темата: участието на прокуратурата в настоящото мащабно, национално отговорно оперативно мероприятие. В каква степен е съзнателно това участие, и каква е неговата роля?

В отговор на въпроса каква е тази роля във финалния етап от оперативното мероприятие, Руслан Йорданов в цитираната вече статия е дал следния отговор:

Доста коварна.

Първо, като последните тъпаци арестуваха надтиража, какъвто има във всяка печатница, отпечатваща бюлетини.

Второ, излъгаха за бройката на годните бюлетини – 350 хиляди е целият брак, а не „отпечатаните и готовите за експедиция бюлетини”. Роман Василев се оправда, че бройката са я взели от показанията на Бончев, който обаче е оценил целия технологичен брак на 370 000. Тоест прокуратурата изобщо не е преброила бюлетините и не е установила колко от тях са годни. Тя не уточни също така, че отпечатването на повече бюлетини не е престъпление, а е стандартна практика.

Трето, прокуратурата премълча за експертизата на вещото лице, което твърди, че не вижда нищо съмнително в склада на „Мултипринт” – нормално е да има технологичен брак и надтираж.

Четвърто, скриха факта, че от самото начало в показанията си пред ДАНС собственикът Йордан Бончев сам е посочил, че в склада има годни бюлетини от надтиража.

Пето, прокуратурата не посочи още на 11 май, че не разполага с никакви данни да са изнасяни бюлетини или да са били подготвяни за изнасяне. Стояли са си в склада и единственото подозрително нещо, което ДАНС е установила, е незаключената врата.

Шесто, прокурорите нямат данни /освен в другия донос на БСП/ някой да се е опитал да вземе бюлетините, да ги превози до съответните райони и да се опита по някакъв начин да ги вкара в урните.

Седмо, прокуратурата трябваше да опровергае мерзките внушения на БСП и ДПС, че се готви „опит за държавен преврат” и „чудовищен заговор срещу демокрацията”. Трябваше да пусне веднага в склада на печатницата медии и наблюдатели, които да огледат и преброят бюлетините, вместо изборният ден да премине в обстановка на невиждани лъжи и брутални обвинения.

Сотир Цацаров е опитен играч и много добре знае какво направи и защо го направи. „Капутгейт” е сценарий, в сравнение с който „партийната книжка на Софиянски” е пионерска закачка. Това е най-отвратителната машинация, която сме наблюдавали на избори досега, оказала пряк ефект върху вота на българите. Машинация, извършена от прокуратурата по поръчка на олигархията, която отдалеко ни подготвя новата тройна коалиция – БСП – ДПС – „Атака”.

Местан е прав – беше извършен опит за държавен преврат, като българските граждани бяха незаконно и лъжливо облъчени в забранения за агитация ден за размисъл с безогледни клевети и набеждавания на конкуренцията.”

Съгласявам се с това мнение и едва ли бих могъл да добавя нещо съществено към него. Би ми се искало да вярвам, че Сотир Цацаров е просто подведен – от лансирания на предна линия Ромен Василев, автор на култовата телевизионна реплика към вече доказдано невинния военен министър Николай Цонев: “Тъй като сте си абсолютен престъпник [...], колеги [по адрес на полицаите], както за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!”

Това, разбира се, е възможно, но ако е вярно, то на дневен ред стои въпроса – какво прави този наивник начело на прокуратурата? Очевидно обаче той знае много добре какво прави, което личи по впечатляващата избирателност на неговите действия: например докладите на няколко парламентарни комисии, адресирани до прокуратурата и доказващи фрапиращи престъпления на стойност милиарди левове, извършени по времето на предишната тройна коалиция, са поставени на трупчета, а над техните извършители е разпънат чадър.

Няколко аспекта, които не могат да не направят впечатление. На първо място – че прокуратурата си позволява публично обявяване и коментар на започнати, но неприключили дела – като неприкрито намеква за извършени престъпления – и то в условията на предизборна кампания, когато тези нейни намеци могат да се използват (и се използват!) в полза на една определена политическа сила – а именно БСП. Силно се надявам и прокурорите, които са божем юристи, да не са забравили, че съществува такова нещо като презумпция за невинност и такова нещо като следствена тайна – и че прокуратурата по закон и по Конституция няма право на публична преценка кой е престъпник и кой не е – такива права има само съдът. Въпреки надеждите ми обаче не личи да си спомнят за такива неща – което вероятно се дължи на факта, че в школата на Вишински за подобни глезотии няма място.

На второ място – сигналите, които са използвани в хода на цялото оперативно мероприятие – и на които прокуратурата, изглежда има безгранично доверие, са открай докрай анонимни – освен когато не са изпратени пряко от висши и отговорни социалистически лидери – какъвто е случаят с Мая Манолова, известна още и като “сестра Галева”. Нещо повече – тези сигнали определено носят следите на пропагандни намерения – какъвто е казусът със съпроводителното писмо към записите в къщата на Бойко Борисов – написано уж от анонимен служител на СДОТИ – след като това именно подслушване (най-вероятно единственото, при което имаме документиран разговор) е извършено по чисто криминален начин – който изобщо няма никакво отношение към МВР.

На трето място – давайки охотно гласност на анонимни сигнали и своята буйна дейност, предизвикана от тях, прокуратурата откровено лъже и замазва истината, когато тя се разминава със скроения от нея сценарий. Тезата за 350 000 готови за експедиция бюлетини са такава откровена лъжа – тъй като първо никой не е броил бюлетините към момента на това оповестяване; второ – част от тях дори не са наразяни, камо ли подготвени за експедиция, и трето – да, има годни за употреба кочани – но в рамките на неизбежния при всяка печатарска дейност свръхпечат.

Да не говорим за дребни подбробности като тази, че прокуратурата е заставила собственика на печатницата Йордан Бончев да подпише декларация, че няма да разпространява следствени тайни, свързани с това дело – при което когато самата прокуратура не тайно, ами съвсем явно твърди неистини, разминаващи се реално с неговите показания, той се оказва с вързани ръце и запушена уста.

Да не говорим за цирка, който беше разигран пред журналистите с тъй наречените “поемни лица” и разпечатването на плик с два кочана – при което медиите трябваше да повярват, че тези два кочана са абсолютно репрезантивни за версията с 350 000 готови за експедиция бюлетини. Да не говорим за такива подробности като простота логика, която много ясно говори, че подобна операция по подмяна на бюлетини е първо невъзможна, след това – опасна за извършителите й, които биха имали много по-рентабилен и сигурен успех при обикновенно купуване на гласове, и трето – идиотска, тъй като едва ли някой би тръгнал да подменя гласове и би сторил глупостта да остави напечатаните бюлетини в самата печатница до деня на размисъл – след като е имал пълната възможност да ги разпространи още дни преди това.

Тези аргументи са очевидни, но не бяха чути от българските избиратели. И нямаше как да бъдат чути, след като медии, политици, прокурори, шамани и прочее скотове им набиваха ежедневно и ежечесно в главите, че се готви фалшификация на изборите – и че ГЕРБ могат да спечелят само чрез такава.

Цялата тази пропагандна вакханалия излъчи и специфичен свой герой – достатъчно репрезентативен за подлите времена, в които живеем – “капутът” Бареков. Навитата му бездуховна пружинка, благодарение на която славословеше ГЕРБ с постоянството на механична играчка, сега е навита в обратната посока – и още не се е развила докрай. Струва ми се, че последния негов подвиг е своеобразен рекорд по налудност: протест в подкрепа на главния прокурор.

Да, да – правилно ме чухте – “протест в подкрепа”... С докарани от цялата страна бусове с протестиращи, на които Бареков заплащаше харчовете за това повече от странно посещение. Които между впрочем изразиха и следното демократично мнение: ако трябва, и с автомати ще го браним. Кой? Главния прокурор, разбира се.

Накрая няколко думи и pro domo sua. Наслушах се на какви ли не приказки какъв предател, десен идиот, малоумник и прочее съм бил, подкрепяйки ГЕРБ на тези избори. Колко позорно било да избираш по-малкото зло. Как ГЕРБ били всъщност по-голямото – и как нещата днес не били толкова печални, колкото изглеждли. И прочее такива.

Знам много добре какви са ГЕРБ – и ми е добре известно, че не са мечтата за българското бъдеще, и че дори не са цвете за мирисане. Но знам и нещо друго – и го казах достатъчно отдавна: при днешния разпад на дясното и при липсата на ефективни усилия да бъде създадена нова десница, отстраняването на ГЕРБ минава през идването на власт на БСП. Казах – и го казвам и сега – България просто няма ресурса да издържи още едно управление от типа на тройната коалиция. Казах го – и го повтарям сега – да работиш за такова управление, дори и воден от лични пристрастия и илюзии, е не само и просто форма на политическа идиотия – това е и предателство към бъдещето на нацията.

Оказа се, че съм бил прекалено голям оптимист. И че трябва да издържим не просто тройна коалиция, а националсоциалистическа такава. Че трябва да минем отново през горнилото на скрито зад кулисите управление, при което се краде най-много, най-лесно и най-безотговорно. Че трябва отново да строим “Белене” – въпреки очевидния и пълен фалит на българската енергетика именно вследствие на този проект.

Нека тези, които ме обвиняваха, знаят, че до ситуацията бъдещето на страната ни да зависи от Сергей Дмитриевич и Волен Сидеров се стигна и благодарение на техните усилия. Благодарение на това, че припознаха ГЕРБ като основен враг на българската демокрация – и на практика работиха – напълно последователно и в синхрон със сценаристите в описаното дотук активно мероприятие – в полза на БКП.

Да – на БСП, а не на БСП. Тези, които днес се канят да управляват, са просто мимикриралите изчадия на добре известната ни столетница. Така е, г-да биволи, шамани, интернетни лъвове и видиотени сторонници на добрия стил в управлението; така е, дами и господа, сторили грешката да пропилеят своя глас я за Кунева, я за Костов, я за симпатичните и мен Зелени. Над България пада мрак – и не е известно кога ще се вдигне. И не е известно когато се вдигне, дали ще бъдем тук и дали ще бъдем същите.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional