Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"350 000"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Боздуганов

В деня за размисъл вместо всеобщо политическо мълчание както повелява закона, разумът на гражданите бе атакуван с най-яростната партийна пропаганда за времето на цялата предизборна  кампания. Нагнетяваните с месеци внушения за изборни фалшификации достигнаха  своята кулминация когато лидерите на БСП и ДПС обявиха от телевизионния екран опит за подмяна на народния вот и готвен "държавен преврат" чрез отпечатани в повече 350 000 бюлетини от костинбродската печатница.

Разчитайки на незнанието, на естествената човешка мнителност  и на липсата на време за преценка, бомбастичната новина бе хвърлена, без да се обяснява по какъв начин това изобщо би могло да се случи. Огласителите на този компромат, направен с цел да дискредитира партия ГЕРБ само ден преди изборите, бързо прехвърлиха отговорността за отлежаващите в печатарския склад бюлетини на прокуратурата, и потънаха в пълно мълчание относно технологията за осъществяване на  подобна фалшификация. Направиха го вероятно с ясното съзнание, че такава мащабна подмяна на вота е практически невъзможно да се случи, или поне не с помоща на въпросните 350 000 бюлетини. 

За да се затвърди обаче впечатлението за някакъв престъпен план, в публичното пространство бе разпространена мълвата за специален метод наречен "индианска нишка". Липсата на повече разяснения не е случайна, защото за целта такъв огромен брой бюлетини изобщо не е нужен.

Ето за какво става дума. За изпълнение на фокуса "индианска нишка - контролиран вот" е необходима една единствена подпечатана бюлетина за всяка секция. Не хиляди, стотици или десетки, а само една.Тя трябва да бъде изнесена от някой недобросъвестен член на секционната комисия и машинката се задейства.

Навън върху нея се отбелязва вот за съответната партия и тя се дава на човек готов да продаде своя глас. Човекът отива в избирателната секция, взема от комисията нова, подпечатана  бюлетина и влиза в тъмната стаичка да гласува. Там, на спокойствие, човекът си прибира в джоба  получената от комисията  бюлетина, изважда бюлетината с отбелязан вот, която е внесъл отвън и се връща при комисията. Бюлетината се подпечатва втори път и влиза в урната.  Навън гласувалият предава получената от комисията празна бюлетина на "контрольора - вожд на индианската нишка" и получава пари, кюфтета или друга материална облага. "Вождът" поставя отново знак за съответната партия, дава бюлетината на следващия гласоподавател и въртележката тръгва. До изчерпване на кандидатите.

Фокусът е лесен, да се изнесе само една бюлетина едва ли би затруднило който и да било недобросъвестен член на комисия. При затруднен достъп до оригиналния печат, той може да бъде сниман с телефон в тъмната стаичка и нанесен  с лазерен принтер върху стартовата бюлетина. Дори този пренесен печат да бъде открит впоследствие при броенето на бюлетините и въпросната бюлетина  бъде обявена за недействителна, това не променя значително изборния резултат. Очевидно за фалшификация на изборите по схемата "индианска нишка" не са необходими 350 000 бюлетини.

Естествено възниква въпросът за какво са нужни тогава 350 000 бюлетини  и как могат да да се използват за изборна фалшификация?

Отговорът е привидно лесен -  чрез подмяна на пуснатите от гласоподавателите в урната бюлетини с фалшиви бюлетини, внесени отвън. След приключване на изборния ден членовете на секционната комисия отварят запечатаната урна и започват броенето  в присъствието на всички застъпници и наблюдатели. След това  те изваждат подадените бюлетини за определени партии и на тяхно място  поставят същия  брой внесени отвън костинбродски бюлетини с отбелязан вот за една партия. Всичко това се случва отново в присъствието на всички  застъпници и наблюдатели, включително австрийците от СОРА, наети да извършат честно паралелно преброяване.

Следващият въпрос е в колко секции  могат да се разпределят тези внесени отвън фалшиви бюлетини? Очевидно не могат да се сложат по 1000 в една секционна урна - трябва  да съответстват на броя на гласоподавателите. По 50, по 100, по 500? За улеснение можем да приемем числото 100, който пожелае може да направи сметките и с 500. За подмяна на 100  бюлетини  в секция, при наличието на 350 000 "готови за транспортиране" бюлетини ще са необходими 3500 секции. В тези 3500 секционни избирателни комисии участват по право представители на партиите от последният парламент - ГЕРБ, БСП,ДПС,АТАКА, РЗС и ДСБ. Като прибавим застъпниците и наблюдателите се очаква да бъдат към 10 човека. Общо към 35 000 души! 

Дори да ги намаляваме произволно и да са само 5000, пак бихме имали вероятно най-голямата конспирация в нашата изборна история. За да се осъществи тази гигантска фалшификация е необходимо и едно задължително условие - всички присъстващи трябва да участват. Достатъчен е само един сигнал до съответните институции или един видеозапис с мобилен телефон и конспираторите ще се озоват зад решетките.

По правило в комисиите случайни хора не попадат. Там са  хората, получили изключително доверие от съответните партийни централи   защото всеки глас е важен за  собственото им политическо бъдеще. Все пак, докато  размера на представителството на по-малките партии в секционните комисии може да се приема с някои уговорки /недостиг на хора или липса на интерес в някои региони/, не така стоят нещата с БСП. Партията разполага с над 150 000 членове и никога не е имала проблем да избере между най-преданите активисти за свои представители във всички секционни комисиии. Това са хора с опит участвали на множество избори, които зорко бдят за всичко, което се случва в изборния процес. Броят на  членовете на комисии и застъпниците от БСП е поне 7000 за 3500 изборни секции. 

Би ли могъл председателят на партията или някой друг от ръководството  да обвини не 7000, а само 700 от тези хора в предателство? Да обвини верните синове и дъщери на партията, че са мошеници и престъпници, които само чакат костинбродските бюлетини, за да продадат изборите на друга политическа сила? Дори при най-малък намек в тази посока обвинителя ще бъде разпънат на кръст, пардон на червена петолъчка, и поставен пред вратите на "Позитано" като част от скулптурната група.

Тогава?  Очевидно е пълен абсурд това огромно количество  бюлетини  да бъде използвано за подмяна на изборните резултати в секционните комисии. Дори в тях да участват само представители на БСП и ГЕРБ. А хилядите представители на другите партии? И те ли  всички се продадоха? 

 Е,  ясно ли е, че сме наблюдавали “триста и петдесетхилядна” манипулация в деня за размисъл, когато според  данни  на социолозите 11% от избирателите са променили своя вот?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional