Свободата днес и тук 21 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Психопатология на лъжата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

“Властта не е самоцел за БСП” – заяви вчера Сергей Станишев. Ето ви едно изказване, което свидетелства съвсем пряко за една от основните черти в психопатологията на комунизма – за нахалната, брутална и очевидно неудържима склонност да се лъже – да се лъжи на всяка и всякаква цена.

Не е самоцел ли?! Тогава защо този модерен ляв влезе в уродливата етно-национал-социалистическа коалиция, с която в момента се опитва да упражнява тази заграбена с лъжи и манипулации власт?

И защо българският и европейски соцлидер подложи себе си, своята партия и България на унижението да се гласува внезапно, без обсъждания и без каквито и да било аргументи емблематичния олигарх Делян Пеевски за шеф на ДАНС – въпреки, че същият има само седем месеца стаж като следовател – и че самият той го беше уволнил при предишната тройна коалиция във връзка с обвинения в рекет и корупция? Да не би да е за черните му очички, а не за властта?

За какво – ако не за властта – загърби собствените си обещания за прозрачно управление и сътвори цял един кабинет по изцяло непрозрачен начин, чрез унизителни задкулисни пазарлъци с ДПС?

И пак за какво – ако не за властта – подложи България на унижението шеф на парламентарната комисия против корупцията, отговаряща и за парламентарната етика, да бъде зомбирания фашизоид Волен Сидеров?

За какво – след като същият този Сидеров се врътна, понеже му се наложи да се спасява под масата от народната любов – беше пришпорен вътрешният министър, за да блокира половината столичен център и да осигури безпрепятствен достъп на господа националистите до Народното събрание – та да се спаси кворума, жизнено важен за властта на тези пост-комунистически уроди?

За какво крехкото и тръпнещо мнозинство допусна в основната институция на страната да се държат откровено фашистки речи – като последната, днешната реч на Волен Сидеров? Който между впрочем заяви, че в България се извършвал “преврат срещу държавността” – и квалифицира това черно дело със следните думи:

“Извършват го изгубилите изборите партии като ДСБ, СДС, РЗС, заедно с провалилата се във властта партия ГЕРБ чрез активиране на няколкостотин вандалстващи по улиците на София. В помощ на превратаджиите работят основни национални медии като държавната телевизия БНТ, БиТиВи, Нова телевизия и Канал 3. Тези медии чрез всекидневни манипулации, лъжи и поощряване на закононарушители изпълняват антидържавна и антинационална поръчка, давана от вън.”

За какво, ако не в защита на властта на всяка цена, е изобретена тази превратаджийска теза, вложена в устата на Сидеров, но констуирана от уж по-благоприлично изглеждащи люде като Сергей Станишев и председателя на НС Михаил Миков.

Първият намери в днешните протести срещу кабинета “все по-голям елемент на организация - и политическа, и финансова в това число, едни и същи кукловоди, които са правили сценарии през годините на прехода, които представляват и корпоративни интереси” – и определи същите тези интереси със следните думи: “Много са, има съчетание на интереси. Едните са ГЕРБ, защото те са най-заинтересовани да има предсрочни избори, които да им дадат шанс да останат в управлението. Има и други, икономически.”

Вторият пък се обърна към нацията, за да даде простор на типичната за комунизма психопатология на лъжата, като посочи кой поръчва музиката на бунтовната улица: “В седмичната програма бяха включени промени, свързани с възможностите за намаляване на цената на електроенергията. Точно заради това - нарушените интереси на големите играчи в енергетиката, министърът на Икономиката заяви в пленарна зала, че НС ще бъде подложено на масиран натиск срещу законовите промени. Естествено е, когато става въпрос за частни интереси, оценени на стотици милиони, да има непримирими отрицатели на този парламент.”

Та – разбрахте ли сега за какво става дума? Протестите са поръчани от енергийните олигарси, които бранят своите стотици милиони печалба от... правителството на Орешарски, което иска да им ги отнеме. С други думи – срещу кабинета с мандат на БСП са не други, ами следните добре известни лица: близкият ортак на Р. Овч. – Красимир Георгиев – Фронтиера; основният подизпълнител по проекта АЕЦ “Белене” Богомил Манчев (за чиите скъпоценни консултации вече са платени стотици милиони евро) и създателят на “Лидер” – партията, която според споменатия Р. Овч. е замислена именно на “Позитано” – въглищарския олигарх и ортак на сръбските мафиоти Христо Ковачки.

По-малоумно изкаване рядко е било казвано в обръщение към българския народ: Миков наистина изтрепа рибата и отне първенството по тъпотия дори на Първанов, alias Гоце. Енергийните олигарси до един са създадени от БСП, обслужвали са винаги нейните интереси и са пълнели нейните партийни каси; днешното печално дередже на енергийния сектор и фактическия фалит на НЕК се дължат основно на тяхното хайдушко грабене, осъществявано с помощта и на царското правителство, и на предишната тройна коалиция.И сега – забележете – именно те, червените олигарси на БСП, са си развързали кесиите и плащат на протестиращите, за да свалят това правителството, една от първите работи на което беше да назначи на възлови позиции в енергетиката удобнви за тях хора.

Изглежда е време да се формулира една работна диагноза на българският комунист – защото, струва ми се, е очевидно, че днешните мандатоносители никакви социалисти не са – и едва ли ще бъдат. Та, накратно казано, става дума за психологическо заболяване – при което хората свикват с лъжата като свиня с кочина – и вече не могат да живеят, без да лъжат. Характеризира си също с пълно морално безразличие, липса на каквито и да било задръжки при осъществяването на властовите амбиции – а те са основните основните, които вълнуват комуниста. Също – с вулгарна алчност и безогледност при количествените натрупвания на придобити блага, които – уви – ниога на преминават в качествени изменения на ментално равнище.

 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional