Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За техните лъжи и нашите отговорности

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Как ни лъжат. Как ни баламосват, манипулират, пращат за зелен хайвер. Това е основният урок, който трябва да научим. От миналото си – от историята на прехода и предхождащата я история на кървавата комунистическа деспотия. Но и от нашето настояще. И може би – най-вече от него.

Досега протестиращите бяха лумпени, превратаджии, улични хулигани. Бяха наемници на ГЕРБ, бяха “сити”, бяха пияници и наркомани. Ето ви сега и една нова интерпретация:

“Да, нямаме нагласа да даваме оставка. Все пак София не е България. Там може да има 20 000 протестиращи, от ден на ден, доколкото виждам те намаляват, но и 100 да има, те трябва да получат своето уважение и считам, че определени кръгове, виждам и от бизнеса хора, които са по площадите, може би искат наистина да се саботира системата, защото усещат, че някои хора няма да печелят толкова лесно обществени поръчки. Тези хора, тези кръгове са притеснени, защото може би те вече няма да могат да източват енергетиката, те протестират затова, че ще намалее цената на електроенергията за бита, т.е. наистина ние пред такива хора, пред такива кръгове нямаме право да се предадем.”

Тези думи принадлежат на министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Не са негови обаче – идеята на Сергей Станишев. Точно той преди време заяви, че в протестите има “все по-голям елемент на организация - и политическа, и финансова в това число, едни и същи кукловоди, които са правили сценарии през годините на прехода, които представляват и корпоративни интереси”.

Думите му бяха подети от председателя на българския парламент Михаил Миков, според който пък, че протестите се дължали на “нарушените интереси на големите играчи в енергетиката”, и че това било естествено “когато става въпрос за частни интереси, оценени на стотици милиони, да има непримирими отрицатели на този парламент”.

С други думи, уважаеми протестиращи, всички вие сте наемници на енергийните олигарси, които са се запретнали да си спасяват стотиците милиони печалба, уплашени от новото енергийно законодателство на БСП и ДПС. Наемници сте на Красимир Георгиев – Фронтиера, на Христо Ковачки, на Богомил Манчев, на Петър Корумбашев и компания.

Сега доблестната нова тройна коалиция твърди, че благодарение на техните поправки в закона цената на тока щяла да се смъкне с пет процента. Евентуално, разбира се.

Ни дума за това защо цената на тока сега е такава, каквато е. Ни дума, разбира се – защото енергетиката е във фалит, а НЕК дължи над два милиарда заради АЕЦ “Белене” – проектът, който БСП официално прие като своя кауза. Както и заради простия факт, че споменатите олигарси изнасяха в чужбина огромното свърхпроизводство на електроенергия на преференциални условия – а в хорския “микс” се съставяше от по-скъп ток плюс безкрайни такси за достъп, пренос и какво ли не – та да може чрез вашите пари НЕК да оцелее някак си – в качеството си на дойна крава. Между впрочем и текстовете в тези промени, които определят по-леки условия за износ на ток, облагодетелстват пак същите червени олигарси.

Друг пример за нагло лъжене – повтарян многократно от самите политици, но и от журналисти, и от подставени неправителствени организации – от тези, дето ги събра Мая Манолова, и от уж разумни люде дори – че изборите нямало да променят нищо. Че щели да възпроизведат сегашното статукво.

Местан отиде дори по-далеч: не трябвало да има избори, докато не се създаде нов десен субект. И той – горкичкият – се загрижил за многострадалното дясно!

Истината е, че изборите ще променят всичко. Най-малкото защото БСП ще претърпи на тях толкова оглушително поражение, че или ще се разцепи, или ще се маргинализира – и няма да долази до властта достатъчно дълго, за да вдигнем на крака болната си държава.

Големият въпрос е кой ще направи това. И липсата на отговор създава база за манипулациите, замисляни от щаба за спасяване на това порочно и налудно управление. Не става дума за никакви грижи за вас и за никакъв план “Орешарски” – за кокала става дума – и за нищо друго. Назначението на Пеевски го доказа, както и създаването на специално министерство на инвестициите – с пряката цел да бъдат преточвани чужди и родни финансови и материални благини в частни джобове.

Отговорът е един – вие. Същите, дето сте на улицата. Трябва да се организирате, трябва да се погрижите да създадете движение или партия, която да участва в следващите избори – като партнирате с всички извън сега управляващите.

Няма друг шанс да разчистите България от тях. И няма да има.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional