Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Протестът проговаря

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://noresharski.com

 

За 55 дни протестът срещу правителството на Пламен Орешарски и трайното присъствие на мафията в държавното управление се използва за поле на спекулации с прозрачността, намеренията и конкретните искания на протестиращите. За 55 дни протестът успя да устои на атаките и по естествен път в него се създадоха групи, най-вече в онлайн пространството, които без сблъсък на интереси да поддържат протеста жив и да оборят спекулациите с неговата “ваканция” и прозрачност.

За 55 дни в протеста се откроиха личности, които помогнаха за отстояването на исканията му.  Оказа се, че всеки може да бъде полезен, стига да има идея и да я отстоява по възможно най-добрия начин и да има инструменти за печелене на доверие от голяма група хора. Оказа се, че можем да припознаваме един човек или група хора, които подкрепят нашите искания. Оказа се, че липсата на излъчени комуникатори от редиците на протеста може да служи за аргумент на политиците срещу легитимността на нашите единствени искания – оставка и незабавни избори. Оказа се, че политиците не желаят и не умеят да дебатират открито с нас, след отхвърлянето на поканата на четирима участници в протестите за предаването “Референдум”.

Време е за следващата стъпка.

Онлайн вече тече процес на консолидиране на няколко “протестни групи”. След дебати в тях решихме, че това е естествена еволюция, която ни води до създаването на обща среда за комуникация и регулярен обмен на информация  между групите, както и за повдигане и обсъждане на основните за обществото въпроси и проблеми.

Протестната мрежа е всъщност група граждани – активни участници в протеста, които имат волята да съдействат на протеста. Протестна мрежа е независима структура и обща среда на взаимодействие между активни участници в протестите срещу кабинета Орешарски.   Категорично няма за цел и намерение да води диалог с правителството, защото исканията ни се свеждат до оставка и провеждане на демократични избори. Изградена е на хоризонтален принцип от онлайн и „живи“ групи за натиск.

Тя няма за цел да говори от името на всички протестиращи, но ще излъчи комуникатори, към тези, които досега легитимираха исканията на протеста в медиите – оставка и демократични избори, които могат да изслушват и съдействат на идеите на протестиращите. Протестна мрежа има за цел да се превърне в платформа за граждански контрол и коректив на некоректните спрямо обществото политически назначения и решения, обслужващи частни интереси. Протестна мрежа е отворена за диалог с всички групи, които имат сходни искания, но няма за цел и никакво намерение да води преговори с правителството на Пламен Орешарски по какъвто и да било формат, който да отлага във времето изпълнението на основните искания на протеста – оставка и незабавни избори.

За да бъде поставено началото на диалога и да бъдат представени първите комуникатори на Протестна мрежа, всички медии са поканени на официална пресконференция в сряда, 7 август, от 13.00 часа, в БТА.

Антиправителствената информационна служба (www.noresharski.com) не е организатор, но се присъединява към Протестна мрежа и е готова да съдейства като нейна медиа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional