Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В България се случва нещо удивително

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Йохана Даймел, Дойче веле

В София се случва нещо удивително, казва Йохана Даймел, зам.-директорка на германското Дружество за Югоизточна Европа. Според нея сегашните протести се отличават от всички досегашни бунтове най-вече по това, че са много по-продължителни, много по-упорити.

Междувременно политиците излязоха в лятна ваканция, но ще бъде интересно да видим как ще се развият нещата през следващите няколко седмици, казва Даймел и добавя: „При всички положения предстои една гореща политическа есен. Предстои също така да разберем дали протестната вълна ще си остане концентрирана предимно в София или ще обхване и други райони на страната.”

Катарзисът

И още нещо отличава сегашните протести от всички предишни - че движещата им сила този път е фундаменталното недоволство от политическата система и състоянието на демокрацията в България. Тежкото социално положение на много от хората, високата младежка безработица и липсата на перспектива се сблъскаха с един политически апарат, който в масовото съзнание е възприеман като един вид магазин на самообслужване.

„Протестите поставиха началото на нещо като катарзис: България днес е по-различна от България преди няколко месеца, а настъпилото раздвижване е шанс за извършване на истински демократични промени”, смята Йохана Даймел.

Основна движеща сила на антиправителствените протести са младите хора на България - онова поколение, което след 23 години преход вече не си прави никакви илюзии. Сред протестиращите са и онези българи, които бяха на барикадите през 1990 и 1997 година.

"Всички тези хора вече не искат да са все на опашката на ЕС. Те искат да имат не просто перспектива, а истинска европейска перспектива. Те са против старите връзки от комунистическо време, те са против зависимостите от Русия”, казва германската политоложка.

„В същото време не бива да забравяме, че според изследване на Института Отворено общество 33 процента от българите подкрепят правителството на Пламен Орешарски. Една част от тях ходят на контрапротестите пред НДК, други биват „мобилизирани” по други канали”, казва Даймел, уточнявайки, че информацията ѝ не е плод на лични впечатления.

"България се нуждае от нова партия"

„Сегашната ситуация в България и по-точно търсенето на нова политическа сила, която да представлява интересите на протестиращите, много ми напомня на 80-те години в Германия, когато се основаваше Зелената партия. Тя също се появи като резултат от протестно движение, но трябваше да минат дълги години, докато тази партия се превърне в това, което представлява днес. Това е процес, който изисква много време. От тази гледна точка е разбираемо, че протестите от февруари не родиха нова политическа сила", посочва Даймел, но същевременно добавя следното:

„Българската средна класа е в момента силно политизирана и аз съм твърдо убедена, че ще се появи нова партия, която да представлява тези хора. Иска ми се също така да вярвам, че в България няма да повторят грешките на германските Зелени и ще си спестят дългите вътрешни борби. Защото България се нуждае спешно от тази нова партия”, казва Даймел.

Нейната прогноза е, че следващите избори в България ще се проведат през май 2014 година. „Това време би било достатъчно, за да се оформи политическият профил на протеста и да се откроят неговите лидери. А ние в ЕС трябва да подкрепим политически и медийно събитията около протестите. Трябва да помогнем на България да стане друга”, казва в заключение Йохана Даймел.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional