Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бяла маска под шлема

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

 

Четири съдебни производства била образувала прокуратурата по повод сблъсъците между полицаи и протестиращи при блокадата в нощта на 23 срещу 24 юли, а също и на 4 септември. Негодуващите срещу правителството българи ще бъдат съдени за причиняване на телесни повреди на служители от МВР, за унищожаване на имущество – под което се разбират откъртените тротоарни плочки и изпочупения бял автобус /нищо, че съвсем наяве се видя как гардовете в автобуса чупеха отвътре неговите прозорци/ и за дърпане на сакралните заграждения около парламента, пазещи народните избраници от хорската любов.
Като прибавим към всичко това и съдебното производство срещу Николай Колев – Босия, който пък дръзнал да се опита да повтори вапцването на паметника на окупаторите с розова боя /не че успял, ама и опитът за подобно гнусно дело е престъпление!/, ролята на прокуратурата като бухалка в лапите на управляващите се очертава повече от ясно.
Което между впрочем едва ли може да учуди някого – който е следил как действаше тази институция по време на последните парламентарни избори, не би могъл да не забележи, че именно тя беше основния герой в мърлявата предизорна вакханалия – и че настоящата извратена тройна коалиция е до голяма степен и нейна рожба.
Интерес представлява обаче едно от четирите досъдебни производства, свързани с визираните събития. За разлика от останалите, то не е образувано срещу неидентифицирани протестиращи, а срещу конкретен полицай. Очевидно основния прокурорски мотив е кумовата срама – тъй като при обсадата на парламента беше съвсем очевидно – и от снимки, и от видеоматериали – че полицаите млатят протестиращите, а не обратното. 
Извършителят на деянието обаче открил оригинален способ за прикриване на собствената самоличност, докато налагал с палка българските граждани. Млател ги с бяла маска под шлема – което според главния прокурор Сотир Цацаров било нещо „абсолютно забранено“. Както прокурор №1 благоволява да констатира, „това лице определено осъществява полицейско насилие“.
Тънката разлика между това да биеш с маска и без маска трудно може да бъде осъзната без специално юридическо образование. Значи да млатиш беззащитни хора според устава е в реда на нещата, докато когато го правиш маскирен, е престъпление?
Странно. Но пък има и известна логика. Добре е да видиш този, който издевателства над теб. Да има конкретно – а следователно и отговорно лице.
Лошото е, че този полицай с куклусклановски наклонности е бил в строя със своите колеги и под погледа на своите началници. Които очевидно се приели неговия камуфлаж без негодувание и без възражения – като нещо редно, ако не и необходимо.
А още по-лошото е, че не става дума за прецедент. Защото тези, които по силата на някакво проклятие управляват България, са с бели маски върху лицата. Ние не знаем как се взеимат техните решения. Ние не знаем кой взема решенията вместо сламения премиер и неговите министри. Питайте ги например кой назначи Пеевски и ще се уверите.
Взема ги някой, чието лице не е на показ. Чието лице е анонимно, скрито е зад бяла маска. Трябва ли да се чудим тогава, че това лице държи полицейска палка в ръка? И че тази палка се стоварва върху нашия гръб – и под нейните удари стене България?

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional