Свободата днес и тук 31 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На ясла под парламентарната стряха

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

По стар обичай там са прислонени цяла серия важни за управляващата БСП лица, които не стават вече за публична употреба поради многото золуми, свързани с имената им. Отбити от държавната, те намират мястото си на парламентарната ясла – било като съветници, било на самата ПГ на БСП (не от днес и вчера – например именно такъв беше сумистът Петър Стоянов, босът на “Килърите”) – било на отделни депутати. Тази позиция им позволява да са “в играта” – и съответно да посредничат между определени бизнес интереси и властта.

Примерите са много. Ще споменем само най-драстичните. На БСП помага ромският “лидер” Цветелин Кънчев, по-известен като дон Цеци. През 2000 г. той беше осъден на шест години затвор за отвличане и нанасяне на побой. След което през 2003 г. СГС го освободи предсрочно за добро поведение, а вицепрезидентът Ангел Марин го помилва окончателно в края на април 2005 г., за да може да се яви безпроблемно на тогавашните парламентарни избори – един акт, който си беше чиста сделка за гласовете на българските роми по време на президентските избори от 2006 г.

Редом с него за левицата се труди и друг ром – одиозният прокурор на Оряхово Тома Томов, известен с това, че като действащ прокурор (и следователно деполитизиран) е подписал документите на партия “Гражданско обединение “Рома” – което стана и повод ЦИК да върне документите на “Коалиция за България”. Впрочем в неговият бекграунд има и доста по-нелицеприятни моменти – например този с дициплинарното производство срещу него заради пет игрални автомата, които е трябвало да върне на собствениците им, но вместо това се оказали пак в ръцете на тези, които си ги били присвоили незаконно – или примерно заплахите срещу кмета на Долни Цибър и кандидат-депутат от ОДС Камен Димитров, осъществени с пистолет в ръка.

За доброто бъдеще на БСП помага и бившият съветник на Сергей Станишев Росен Карадимов, главен за съветник на депутатката от БСП Сияна Фудулова. Дружбата между него и лидера на БСП трябва да е много крепка – тъй като Карадимов е основно действащо лице в най-неприятната за Сергей Дмитриевич афера – свързаната с междувременно осъдения австрийски лобист Петер Хохегер, нает да чисти имиджа на България с подизпълнител Моника Йосифова. Същият другар впрочем е намесен и в ред други афери – включително и в далавери, свързани с АЕЦ “Белене” – при които връзката между него и основния енергиен олигарх на червените – Красимир Георгиев – Фронтиера, е богато документирана.

Кохортата от актуални съветници на червени депутати се допълва и от двама бивши министри от предишната тройна коалиция: Асен Гагаузов и Емилия Масларова. И двамата трябваше да бъдат в раирани костюми, ако България бе нормална държава. Първият – заради аферата “Батко и Братко”, която е сред основните причини за безпрецедентното спиране на евросубсидиите, от което България загуби стотици милиони евро. Втората – по обвинението за присвояване на 11 млн. лева, което бе повдигнато от пракуратурата за ремонта на Центъра за социално обслужване в Стара Загора, за който ремонт бяха платени 19 млн. лв., или 2700 лв. на кв.м., като ремонтът бе поръчан на една твърде приятелска фирма.

Разбира се, не са забравени и твърде заслужилите, макар и вече отживели авторитети – за тях съветническия статут е нещо като бонус за излизането в политическа пенсия. Такъв е вероятно казусът с бившият шеф на НС Георги Пирински, който помага на ПГ на левицата. 

Като извод можем да кажем само едно: нищо ново под слънцето. Каквито публичните лица – депутатите и парламентарните им групи, такива и съветниците им. Трябва ли да се чудим, че дон Цеци съветва БСП, след като действащ депутат от Коалиция за България е Александър Методиев, известен в ромската махала в Самоков като Сали. Същият беше уличен от  разследване на Нова телевизия като “шеф на частното енерго” в седма махала в Самоков; известен е и като един от крупните търговци с ромски гласове.

Изобщо: хвани едните, че удари другите. И партията с цялата нейна история (я си спомнете за Лев Главинчев например!) – и особено нейното настояще са наситени с тъй много клептомански и ломброзовски типажи, че можем сериозно да говорим за ярко изявения криминогенен авторитет на БСП.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional