Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„Никой не може да обхване необхватното”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Весела Пашева

            Както са казали (Козма Прутков), не можеш да обхванеш необхватното. Колкото и да се стараеш с хилядни полицейски сили и жандармерия, с изграждане на нови Стени, с блокади на столицата с все по-голям обхват на „зоните за сигурност”, с псевдо-митинги на докарани от цялата страна хора, много от които не знаят защо са били в София, няма как да спреш духа, който вече излезе от бутилката. Дух, който зове за повече справедливост и повече морал. Дух, който над 150 дни поддържа протестите на граждани (а не поданици) за оставка на правителството и предсрочни избори. И дух, който стимулира Ранобудните студенти да искат истинска промяна на правилата в държавата България.

            Ако не всички вярват на протестиращите граждани, нека повярват на децата си. Чувството за справедливост е най-силно развито у децата. С годините, с житейските трудности и с желанието за оцеляване, това чувство закърнява. Така вероятно се случи и с нашето чувство за справедливост и морал, на много от възрастните хора в България.

            Но този дух събуди позадрямалите тоталитарни инстинкти на управляващите, родени от едно и също котило – БКП и ДС. И ако Станишев „спонтанно” се извини на докараните с влакове и автобуси български граждани от турски произход за възродителния процес с почти тридесет години давност, кой и кога ще ни се извини за съзнателно причиненото нахлуване на нелегални емигранти през границата ни с Турция сега?

            Защото това е напълно съзнателно действие. България хвърли много средства за осигуряване на границите си с технически средства с оглед приемането ни в шенгенското пространство. Някой с един замах реши, че няма да използва тези средства, за да спре потока от нелегални емигранти. Бежанци от гражданската война в Сирия е само малък процент от всичките хиляди нелегални емигранти. Оказа се също така, че страната ни не е подготвена да се справи с този поток. Настаняват се в лагери с нечовешки условия за живот при настъпваща зима. Защо се случи така?

            Отговорът е прост. Надигане на ксенофобска вълна с надежда да заглуши ефекта от протестите срещу правителството. Отвличане на общественото внимание с нови проблеми. И те не закъсняха. Учреди се нова националистическа партия. Отряди яки момчета се разхождат из столицата като „граждански патрули” и изискват лични документи от гражданите. Изобщо не се санкционират от полицията. Та това не е ли нов „възродителен процес”?

            Барековци и Сидеровци разиграват нов цирк на влизане в Президенството за свикания Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). А основният виновник за създадения допълнителен проблем за националната сигурност г-н Йовчев, в „експертния” си доклад не вижда правителството като източник за кризата. Няма друг източник, г-н Йовчев. Това правителство само докара сриване на доверието към всички институции в страната до под критичния минимум. Предходното само му подготви почвата.

            Мантрата, че предсрочни избори няма да променят нищо, вече не работи. Духът на желанието за свобода, справедливост и морал излезе от бутилката. И няма връщане назад. Не можеш да обхванеш необхватното!

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional