Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

2013: Българският театър, първо действие

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ясен Бояджиев, Дойче веле

 

Драма в протести и контрапротести, със и без оставки, много скандали и безброй (празни) думи.

Действащи (или наблюдаващи) лица и изпълнители: граждани, политици, население, "медии" и задкулисие.

Пролог
 
Цветанов: Положили сме максимални усилия да направим много за страната. Може да се види, че и 90% от обещанията ни вече са изпълнени.
 
Дянков (малко преди да бъде уволнен): Станишев е много нервен и има защо - той след шест месеца ще е безработен... Ние се готвим да управляваме и втори, и трети мандат.
 
Велчев (депутат от ГЕРБ) : Нека изненадаме приятно българите, като покажем поне веднъж, че в Народното събрание сме от един отбор - националния отбор на България.
 
Станишев: Ако бяхте го казали в началото или в средата на мандата, разбирам, но сега е "късно либе за китка".

Завръзка 1: Не на "Белене"

Заглавие в новинарски сайт: Референдум на ръба на провала зачеркна АЕЦ "Белене".
 
Борисов (все още премиер) И при повторно внасяне на въпроса за "Белене" в парламента, отново ще гласуваме "не".

Иванов (От името на Синята коалиция внася в НС проекторешение): Според резултатите от референдума не повече от 12% от българите са съгласни да се строи АЕЦ "Белене", което дава основание да се счита, че проектът трябва окончателно да бъде прекратен.
 
(Месец след референдума и дни преди да се разпусне парламентът приема решението.)
 
Завръзка 2: Векторите на Властовата система и газов пистолет
 
Доган (В реч, преди да обяви оттеглянето си от лидерския пост в ДПС след 23 години начело): Политическото време е узряло за профилактично категориално изместване на векторите на Властовата система... Вместо изрядна структурираност на държавата - функционална ефективност в обслужването на гражданското обще...
 
Енимехмедов: (Излиза на сцената и насочва към главата на Доган газов пистолет, който засича три пъти. Двамата падат, нахвърлят се делегати, хаос и ритници.)
 
(Три часа по-късно) Хюсменова: (Дочита речта на Доган в негово присъствие) Навярно тепърва ще се анализира "случаят ГЕРБ и Борисов". Защо Властовата система на държавата беше обсебена от идентифицирани "летящи обекти" от подземния свят?
 
Енимехмедов (в писмо от ареста): Историята обърна гръб на Доган. Не аз, а той заедно с останалата част на политическия елит, трябва да са на мое място в ареста. (По-късно пред съда) Уважавам законите на България, държавността е мой приоритет. Може би възрастта и идеалите ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече!
 
Местан: Станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата. Покушение срещу българската демокрация.
 
Ген. Атанасов: Покушението е само театър, но не е лесно да се каже кой точно го режисира.
 
Кутев: Има дълбок замисъл, но кой пише сценария, не ми е ясно. Причините са вътре в ДПС. Правено е, за да вдигне шум.
 
Станишев: Политическо покушение. Заплаха за демокрацията. Следствие на една среда, която се насажда от немалко политици.
 
Борисов: Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Доган налага езика на омразата.
 
Доган: Оцелях благодарение на Всевишния и на огромната енергия на Колективното тяло на ДПС.
 
Рашидов: Вече ми се повръща от този атентат. Сутрин ставам с Доган, вечер лягам с Доган. Стига вече. Имайте малко милост. Обществото не може да бъде малтретирано с такова нещо.
 
Първо действие
 
Първа сцена: Протест срещу сметките, бунт срещу правителството
 
Няколко хиляди протестиращи в 15 градове срещу сметките за ток: Всички ЕРП-та на народа, Няма да плащам рекет, Без монополисти.
 
(Седмица по-късно) Новинарски сайт: Протестът за тока прерасна в бунт срещу правителството.
 
Десетки хиляди блокират градовете: Евтин ток и ясни правила. Да запалим монополите. Вън от България. Спрете да крадете. 23 години стигат! Съд за виновните! Дянков си отиде, Бойко е наред.
 
Станишев: Българите са прави да протестират и да търсят справедливост... България вече не е същата... Както през 1940 г. Англия е била единствената, изправила се срещу Хитлер, днес ние сме последният рубеж, последната защитна линия срещу ГЕРБ, зад нас е България.
 
Борисов: Станишев понеже е мързелив и обича да спи, гледа филмчета на "Дискавъри", където миналата седмица даваха филм за Хитлер.
 
Станишев: ГЕРБ извадиха България от Европа и я вкараха в диво Средновековие... Народният гняв може да помете настоящото и всяко следващо правителство... Предсрочни избори са единствено възможната развръзка.
 
Местан: Бойко, иди си с мир.
 
Борисов: Дали ще управлявам още три или четири месеца, няма значение. Ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата и високите цени. За нас е най-изгодно да подадем оставка, но последиците ще са катастрофални... Няма да подам оставка заради Станишев. Мен ми е по-мила държавата от партията.
 
(Същата вечер) Маскирани замерят полицейския кордон с бомбички, бутилки, камъни и бягат. Полицаите отговарят с палки и ритници срещу когото „докопат”. 14 души в „Пирогов”.
 
(Рано на следващата сутрин) 36-годишен мъж се самозапалва пред кметството във Варна.
 
Втора сцена: Оставка
 
(Същия ден) Борисов (пред НС): Властта ни е дал народът, днес му я връщам. Всяка капчица кръв за нас е петно. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода. Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи.
 
Дудев (протестиращ): Този кабинет изигра страхотен номер на българите. Избягаха от отговорност и оставиха народа да се оправя сам.
Михов (от ГЕРБ): Станишев изпълни заканата си, че „който не си отива с мир, си тръгва по друг начин".
 
Из вестникарски коментар: Ако с такъв мотив като на Борисов премиерите подаваха оставки, в Европа щяха да падат правителствата през седмица.
 
Заглавие в руския в. “Известия”: Правителството на България не се задържа на власт без руската АЕЦ.
 
Трета сцена: Искаме си Бойко, "поръчан от Доган”
 
Пред НС са се събрали 2000 души с гайди, трактори, камион с прасета и знамена на ГЕРБ.
Борисов (Благодари на депутатите, че са приели оставката му): Тези, които вие платихте, с камъните и качулките, вие знаете, че вашите хора от ДАНС ги пратиха... Материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен и поръчител е Доган... Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчвате.
 
Местан: Свидетели сме на едно активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт. Това не е демокрация, а посттоталитаризъм.
 
Борисов излиза пред парламента.

Посрещат го с възгласи: Искаме си Бойко!.

Борисов: Благодаря на тези, които са дошли с машините и с животните. Искам да помоля – мирничко, тихичко, отивайте си. Всеки, който ме обича и уважава, от тук ще си отиде вкъщи.
 
Четвърта сцена: Партийният модел е изчерпан, кръгли маси по исландски модел
 
100 000 души в 40 града излизат на национален протест срещу бедността и монополите.
 
Президентът Плевнелиев (Появил се изненадващо пред икономическото министерство, надвикващ се с освирквания и възгласи "Мафия”): Благодаря ви, че показвате активната си позиция по демократичен начин. Ще работим заедно! Президентството е отворено!
 
Дудев му връчва лист с искания.
 
Да не се разпуска Народното събрание. Обществен съвет със задължителна гражданска квота. Програмен, а не служебен кабинет. Мажоритарна система. Гражданите да отзовават депутати. 50% гражданска квота във всички регулаторни органи. Прекратяване на всички дела срещу потребители на парно, ток, вода. Депутати и министри – на съд. Гражданско управление чрез кръгли маси по исландски модел.
 
Дудев: Хората искат тотална промяна на политическата система. Партийният модел е изчерпан.
 
Славчев (протестиращ): За да обслужат някои кръгове, започнаха да обясняват, че не знаем какво искаме. Напротив! Ние знаем какво искаме и сега ще покажем.
 
Павлов-Комитата (блогър): Социалният им модел залита между Либия на Кадафи и Беларус.
 
Кръстев (политолог): Този път хората може би няма да бъдат излъгани, тъй като не вярват на никого, но едва ли ще постигнат промяна, пак защото не вярват на никого.
 
Троянов (писател): Бунт в България не е имало, но има борба между клановете на "мафията", чието "морално-политическо единство" се разяжда от киселината на парите.
 

Край на първо действие


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional