Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"22 СЕПТЕМВРИ" Е ЗА ВСИЧКИ ДЕСНИ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Интервю на Юлиана Ончева с Евгений Михайлов, Дартс

Снимка: Фейсбук 


- Г-н Михайлов, кога ще бъде учредено официално Движение 22 септември?

 
- Подкрепата, която Движение 22 септември получи от 10 декември до днес, ни дава увереност да проведем учредителното си събрание до края на януари. Нападките, които се изсипаха от всички посоки (и то преди още да сме се учредили), ни дават увереност,че сме на прав път. Идеята за обединение на десните партии чрез Конституционен блок да се сформира мнозинство за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция изплаши както комунистите, така и тези,които се опитват да приватизират протеста срещу мнозинството на БСП/ДПС и Атака.  Съзнателното премълчаване на подкрепата за 22 септември от медиите контролирани от олигарсите ни показва, че много хора се страхуват от появата на истинска патриотична, антикомунистическа партия, отстояваща  независимостта на България както от производните на Държавна сигурност партии,така и от чужди на европейското развитие на страната ни интереси. 
 

- Чия е идеята за създаването му?

- Не е идея на един човек, а на много съмишленици, на които ни омръзна да бъдем параван на ужким "автентичните десни" игрички на много "светло и тъмно сини" лидери. Заради тези игрички,гарнирани с "опозиционна" риторика, се стигна до сегашното господство на БСП и Държавна сигурност в политиката и икономиката, и до излъганите надежди на стотиците хиляди десни избиратели, които в  продължение на повече от 15 години са натикани в опозиционния ъгъл. Поведението в предизборната кампания на някои от съставните части на така наречения Реформаторски блок, липсата на реакция срещу манипулацията с така наречените  "костинбродски бюлетини" , а даже и съучастието в измамата в деня на размисъл - 11 май, преляха чашата. От началото на февруарския метеж до изборния ден - 12 май, Едвин Сугарев, Методи Андреев, Георги Боздуганов и аз предупреждавахме, че с това си поведение ДСБ ,СДС и ДБГ ще докарат на власт Коалицията на ДС и Петата колона на Кремъл. 


- Защо не се опитахте след изборите да помогнете на СДС да стъпи на краката си, а създавате нова формация? Все пак много от инициаторите на 22 септември сте емблематични лица свързани с историята на СДС?

 
- Направихме опит, защото същото поискаха и много хора, които ни спираха по улиците и на площад "Независимост" след изборите и в първите дни на протеста. Две седмици след началото на протестите, в началото на юли 2013 година, няколко души се обърнахме с Отворено писмо към делегатите на конференцията на СДС, която трябваше да избере ново ръководство на мястото на подалия оставка НИС, ръководен от Емил Кабаиванов. Призовахме ги да направят обстоен анализ на грешките на СДС от превръщането му в партия през 1997 до сегашния разгромен резултат, да не бързат с избор на председател, а да поканят ръководен борд от хора като Филип Димитров, Петър Стоянов, Едвин Сугарев, Любо Канов и поета Борис Христов. /Пълният текста на писмото от 06.07.2013 по-долу/. 
Тези, които парадират с марката СДС, така и не разбраха посланието и шанса, който им дава писмото. И виждате, че след като бяха поставили на сградата си безумния лозунг "Костов и Кунева изЧЕЗвайте", сега се коалират с "червената кукувица, която иска да снесе яйце в синьото гнездо", както Иван Костов нарече един от лидерите на сформиращия се Реформаторски блок.
Сега вярвам,че разбирате по-добре мотивите ни за създаване на 22 септември. 

 
- Коя част от някогашното СДС е в "22 септември" и ще приватизирате ли хитовете на прехода, след като Сашо Петров е при вас?

 
 
- Някои ни определят като "седесари-идеалисти", други, като наивници помогнали на много от политиците на СДС да влезнат във властта и да се самозабравят... Сред създателите на 22 септември са трима от 39 те народни представители на СДС във ВНС, обявили гладна стачка  срещу приемането на Конституцията, наложена от мнозинството на БСП през 1991г. - Йордан Василев-първият главен редактор на в. "Демокрация", художникът Георги Липовански - автор на лъвчето, символите и много от плакатите на СДС, и поетът Едвин Сугарев. Сред инициаторите на движението са и писателката Теодора Димова, композиторът Александър Кипров, певицата Ваня Костова, писателят и психиатър д-р Любомир Канов, композиторът Петър Цанков, д-р Георги Боздуганов (съветник на мин. председателя Филип Димитров по националната сигурност), Методи Андреев(първият председател на Комисията по досиетата, закрита по времето, когато Меглена Кунева и Даниел Вълчев бяха министри),  поетът Иван Цанев, летецът ген. Кирил Радев (съветник на мин. председателя Филип Димитров по военните въпроси и първият отговарящ за приемане на натовските стандарти в българската армия), както и някои от най-младите и дейни протестиращи вече над 200 дни-  Вера Петрова, Доника Георгиева, Блага Янкулова,  Корнелий Савов. Има също и млади хора, които са деца на стари, честни седесари - юристът Теодор Муховски (син на Константин Муховски, с когото през 1991 година, заедно с адвоката Николай Данев основахме фондация "Демокрация"), младият режисьор Иван Москов, син на Теди Москов, и много други. С всеки изминал ден хиляди хора заявяват подкрепата си. А колкото до песните и символите!? Ръководителите и на СДС, и на ДСБ се отказаха отдавна от тях, смятайки ги за "сантиментални глупости".  Тъмно синият цвят, символите и песните винаги са били на синята кауза и милионите симпатизанти, а не на клиентелистите, които сринаха доверието градено от 1991 до 1997, от 52% на 2%..

 
- Възможно ли е да има дясна формация у нас без психиатър в редиците - Михаил Михайлов в СДС, Николай Михайлов бе в ДСБ, при вас - д-р Любомир Канов?

 
- Д-р Любо Канов е политически затворник, вкаран в затвора преди 1989 година от татковците на тези,които сега се опитват да си упражняват перото и красноречието по негов адрес. Освен това е изключителен човек и писател, автор на няколко значими книги. Това, че е добър лекар психиатър е имало и има значение за стотиците му пациенти в Ню Йорк през последните 25 години.

 

- Очаквате ли традиционното обвинение - Опитват се да яхнат бунта?

 
- Ние не сме използвали протеста за фон на пресконференции или публични изяви. Това, че много хора от протестите подкрепиха "22 септември", дори преди да е учредено и заявиха желание да станат негови членове, само ни задължава да оправдаем огромното доверие, което ни оказват и млади и стари. Промяната на основния обществен договор - Конституцията, не може да бъде извършена без Велико народно събрание. Движение “22 септември” се обръща към всички демократични партии, които се припознават като десни и десно-центристки с призив за почтеност към гражданите и особено към младите хора на България! Нека честно се признае, че пътят е един единствен и той минава през осмисляне на реалностите, а не през теоретична    демагогия, партийни сметки или измислени конструкции! Само с обединените усилия на всички, които се определят като   демократи може да се даде ново начало и да се ревизира така нареченият "преход". Но трябва да има почтеност и воля, вярата и надеждата на хората да не бъде пропиляна за пореден път.
 

 
- В името ви има и "Независимост" - това ли ще бъде партията на протеста? И ще участвате ли на избори?

 


 
 

- Ние сме регистрирали Движение 22 септември. Независимостта за нас се съдържа в смисъла на този ден. На 22 септември 1908 година България става независима държава. Независимостта е била изстрадана от предците ни макар и 30 години след сключване на мирния договор между Русия и Турция на 3 март 1878г. И ние ще отстояваме идеята това да стане националният празник на страната ни.  Движението  не е само част от сегашния протест срещу правителството. Няма да играем на криеница и да казваме,че няма да ставаме политическа партия. Нито ще казваме, че сме по-десни, автентични или сини от другите. Ние имаме разбирането, че всички, които не искат да продължи господството на корумпиращата живота ни комунистическата олигархия, трябва заедно да я отстраним от властта. 22 септември си поставя за цел не просто да е част от политическия пейзаж, а да стане двигател на промяната на политическия модел и създаването на нова Конституция. За да оставим след себе си достойна, преуспяваща и горда България.

 

- От Реформаторският блок ви нападнаха - има ли хипотеза те да се борят за гласовете на хората от площада, а вие "да им мътите водата". Лидери от ДСБ и СДС са редовно на протестите?

 
- На протеста има десетки хиляди различни хора. И повечето от тях подкрепиха гладната стачка на Едвин Сугарев срещу правителството на Орешарски. Не съм чул позиция в подкрепа на стачката на Едвин от ръководствата на ДСБ, ДБГ и СДС. Но може да са имали и по-важна работа тогава...Опитите на много хора близки до РБ да приватизират протеста доведоха до безплодността му, особено след нощта на белия автобус. А колкото до ходенето... не мисля,че някой е бил по-често през всичките дни на протеста от Доника Георгиева, Вера Петрова и Блага Янкулова... Корнелий Савов е един от двигателите на протеста в Пловдив заедно с Христо Марков и беше арестуван без вина в София на 4 септември. Студентите най-добре познават всеотдайността на Иван Москов, а и самият аз съм на протеста от първия ден. Движение 22 септември, не иска да се мери с никого, нито да отнема чужди гласове. Единствени ние предложихме взаимодействие на всички в дясно за съставяне на конституционно мнозинство. Защото не е почтено да заблуждаваш избирателите си,че с 4-5 процента можеш да промениш съдебната система, икономическите правила или да приемеш нова Конституция. 

- Защо са скандалите в РБ - пак ли битка за листи, обвиняват Надежда Нейнски, вие бихте ли работил с нея и "Синьо единство"?

 
- Част от тези хора без нападки и обвинения не могат да дишат, и дори се сборичкаха вътре в РБ. Не мога да приема начина, по който се отнесоха към Надежда. Най-малкото заради това, че в периода 1991-1997, много от тези, които я прогониха от РБ, са работили срещу СДС. Но това е и плод на гузна съвест. Там всеки е предавал някого през годините. На свой ред сега Мартин Димитров предаде Надежда, заради място при Кунева, която самият той обвиняваше, че е проект на кукловодите на Тройната коалиция. Не мога да разбера и защо предизборния коалиционен партньор на ДСБ-БДФ вече четвърти месец чака безуспешно да го приемат в РБ. Но...  Надявам се обаче скоро да спрат да се боричкат помежду си, а и да си изгладят  вижданията за бъдещето. След това ще им е по-лесно да превъзмогнат тази практика и спрямо нас, но определено за сега много ги е страх от 22 септември. Но това е и разбираемо...Половината от така наречения Обществен съвет на РБ имат същите биографии и заслуги,подобни на Даниел Вълчев и Кунева и винаги са работели срещу СДС ( за СДС-център,СДС-либерали, Нов избор,Ренета Инджова, Гергьовден  и др.) в периода до 1997г. Но и винаги са ...губели предизборните кампании на поръчителите си!

 
- Ще търсите ли партньорство с ГЕРБ?

 
- Вече обявихме, че ще търсим партньорство с всички партии и движения, които не желаят повече да ни управляват руската Пета колона. Герб имат над 1 милион избиратели и имат доверието на Европейската народна партия. И вярвам,че заедно ще можем да реализираме конституционното мнозинство от 3:1 срещу БСП и другите производни на ДС. Подадохме ръка за общи действия и на Реформаторския блок, но за сега те заявяват желание за самостоятелен мандат и управление. Заявихме желание за взаимодействие и с други партии като РЗС и Българска християнска коалиция които от години отстояват идеята за нова Конституция. Вярвам,че само с общи усилия можем да мотивираме младите хора за участие в изборите с ясната цел да преизградим държавата си и най-вече съдебната система по честни и справедливи правила. Защото както казва един от най-добрите конституционалисти, професор Живко Сталев : "Правова държава без справедливост е вид организирана престъпност"

 
- Вие от началото на октомври, далеч преди обявяване на създаването на Движение 22 септември не спирате да говорите за нова конституция и лансирахте идеята за мнозинство от 3:1. Защо?


 

 

- Свикване на Велико народно събрание не може да стане без 3/4 от гласовете на народните представители в обикновено Народно събрание. Трябва и да е ясна днешната реалност, че в ляво БСП и ДПС, харесва ли ни или не, имат един милион гласоподаватели. На предсрочните избори трябва да победи този или тези, които са готови да сформират такова мнозинство - 3 към 1, което да надделее сигурните избиратели на БСП и ДПС. Избирателната активност трябва да е изключително висока и поне 3 милиона избиратели да са мотивирани, и готови да подкрепят тези, които са съгласни заедно, в Конституционен блок,    след изборите да подготвят проект за нова Конституция    и се отиде на избори за Велико народно събрание. Великото народно събрание с мнозинството на Конституционния блок    в срок до една година трябва да приеме новата Конституция и насрочи нови избори по правилата на новия основен закон. Едва след този задължителен изборен цикъл България може да тръгне по нов път. Няма друга национално обединителна кауза, която да даде надежда на разколебаните, апатичните и негласуващите, че с гласа си могат реално да помогнат за промяната и по-доброто бъдеще на страната ни. Няма друга национално обединителна идея, която може да даде на младите хора правото на избор и смисъл да се реализират в родината си. Както са го правили техните връстници след Съединението, когато са получавали образование в елитни европейски университети, но са се завръщали и са посвещавали живота си на съграждането на модерна България.  


 
- Ще приемете ли подкрепа от популистки и националистически  партии и движения, които може да потърсят контакти с вас?

 
 

- Най-добрия тест за патриотизма на българските националисти е отговора на въпроса за отношението им към паметника на съветската армия - Армия освободителка или армия окупаторка е? Трябва  всички, които осъзнават важността на момента и ни подкрепят  да декларират своята независимост, и нетърпимост към свързаните с ДС, БКП и техните метастази, нетърпимост към настоящото мафиотизирано олигархично управление на държавата, към опитите за предизвикване на етнически конфликти, към путиновата политика за колонизиране на България! Нека с гордост приемем Денят на независимостта - 22 септември за официален български национален празник! И нека продължим да се гордеем, че сме българи!

Юлиана Ончева

 ОТВОРЕНО ПИСМО
До делегатите на националната конференция на 
Съюза на демократичните сили

 
 Дами и господа, 

Обръщаме се към вас с надеждата,че вие ще имате времето и търпението да чуете това,което в продължение на една година ръководството на СДС не пожела да чуе.
Вярваме,че  ще ни позволите да ви отнемем 10 минути.Ние представляваме малка извадка от хората,които ръководството на  СДС е сложила в графата - "хора от миналото" ,"изпълзели" да смущават гузната съвест на "политическия елит" на новото време. 

Преди една година се обърнахме към Националния съвет на СДС с призив за възраждане на ценностите на Съюза на Демократичните Сили.
Призовахме за промени в устава,които да позволят да се поправи грешката от силовото превръщане през 1997г на Съюзът на демократичните сили в командирска партия с абревиатура СДС. 
Искрено вярвахме,че така ще се възвърне силата на Съюза, 
силата,която винаги е била не в отчетената на хартия членска маса и ужким стройните структури , а в стотиците хиляди симпатизанти гласуващи и даващи доверието си на СДС.
Призовахме СДС, преди да започне да се коалира с други партии и да повторя грешката с измислената "Синя коалиция", да се коалира на първо място със себе си ,със своите избиратели и своите симпатизанти.С тези хиляди лекари,инженери,юристи, 
предприемачи,земеделци,хора на изкуството,науката  и културата,които в продължение на години бяха забравени от партийните строители увлечени в дребните си апаратни игри.Призовахме да се коалира  с тези хора, чиято подкрепа в последните 12 години биваше търсена само преди избори за да се осигурят депутатски места и високи заплати на 10-15 привилегировани партийни активисти, преминаващи с труд 4%изборната бариера.
Да се вслуша и приобщи хората, които неизменно, избори след избори биваха натиквани в опозиционния ъгъл, неразбиращо гледайки как живота подминава край тях докато избраниците им дават мъдри телевизионни изявления от трибунката в кулоарите на Народното събрание.
Чувствахме се длъжни да припомним ценностите ,които преди две десетилетия накараха милиони хора да повярват, че справедливостта, честността и почтеността могат и трябва да заместят демагогията, лъжата и насилието, с които комунистическия режим се опита да унищожи морала и достойнството ни на свободни граждани.

 
Не бяхме чути!

 
Прекалено заети и съсредоточени в засилката за прескачането на поредната 4% бариера бяха и поредните нови ръководители...
Но не я прескочиха...Нямаше начин да я прескочат!Не и с тези подменени бледо сини екипи (тъмно сините незнайно защо ги бяха подарили на дублиращия отбор). 
И емблемата беше подменена...и лъвът вече нямаше ведрото настроение за пъргав скок...Прекалено загледани в пъпа си ръководителите и на СДС, и на ДСБ не забелязаха,че пъпната връв с избирателите е скъсана...
Може би и сега няма да бъдем чути?! 
Но въпреки всичко ще кажем: Стига ! Играта приключи! Наиграхте се...!
Подиграхте се...!
Публиката не заслужава това!Публиката  се нагледа на мачове на закрито в треторазредни зали. Публиката иска да извиси глас на стадиона...Да изпълни свободното пространство на булеварда и на площада пред храма! 
Време е  идеите  на Съюза на демократичните сили,които увлякоха милиони българи да станат отново кауза на българското гражданско общество.  Справедливостта,почтеността,достойнството и честността  в политиката ,и отношенията с избирателите да станат разпознаваемата емблема на СДС,а не просто  "марката",както я наричат по-бизнес ориентираните представители на Националния изпълнителен съвет. 

Грешките допуснати от Националния изпълнителен съвет и Националния съвет през последната година доведоха до изборен крах и  пълно обезличаване на СДС,До това,че дори и абревиатурата да не се споменава в социологическите данни, и да е в графата... и други. Ръководството и до днес не е обяснило на избирателите си :

 
1. Защо провеждаше политика,абсолютно неразбираема за партньорите в дясно и  хилядите симпатизанти на Съюза на демократичните сили? 
3. Защо не потърси правата  си за откраднатата и измамно присвоена от Иван Костов фондация  "Демокрация" .? Фондацията, която от 1991 до 2001 спомогна за политическото развитие , ресурсното осигуряване и международните контакти на СДС;. 
4.Защо игнорираше всички съвети от хора с политически опит и авторитет, които пожелаха да помогнат за излизането на партията от тежката криза? 
5.Защо провали с неумелите си  действия подкрепата за кандидатурата на президента Петър Стоянов за член и потенциален председател на Конституционния съд?  
6.Защо проведе напълно неадекватна предизборна кампания с неподходящи кандидати ,пошли рекламни клипове и семпли будещи смях послания? 
7.Защо гордо заявяваше,че  възвръща СДС към автентичните корени на Съюза на демократичните сили и също така гордо се отричаше от всички,които бяха работили за завоюване на градения през годините престиж? 
8.Защо афишира публично и гръмко  подкрепата за СДС получена от президента Желю Желев - главният виновник за сваляне на първото демократично правителството на СДС с министър председател Филип Димитров през 1992  година? 
9. Защо не се разграничи от безпрецедентната манипулация направена в деня за размисъл от БСП, ДПС,Атака,ДСБ,ДБГ и структурите на бившата Държавна сигурност? 
10.Защо от изборите до сега,никой  не разбира и не обяснява позициите на СДС , политическата оценка и анализ  на партията за ситуацията в страната? 
11.Защо никой не е чул позицията на Съюза на демократичните сили ,подкрепя  ли  отчаяния и достоен  жест на поета, и общественика Едвин Сугарев? 
12.Защо повече от месец не могат да се потвърдят или опровергаят слуховете  за това,  СДС съществува ли или се е саморазпуснало...или просто е напазарувано? 

Уважаеми делегати, 
Призоваваме ви да вземете решение и поверите ръководството на Съюза на демократичните сили  на  поканен от вас Временен обществен съвет от безспорни авторитети ,като Филип Димитров,Петър Стоянов,д-р Любомир Канов,Борис Христо,Едвин Сугарев др. ,които да отворят партията, да възвърнат доверието и да поставят началото на новия път на Съюза. 
Временният политически съвет в кратки срокове трябва да изпълни  своя дълг и поемe отговорността за подготовката и провеждането на нова Национална Конференция,която да изработи и приеме нов устав , да избере ново ръководство и да върне вярата във възраждането на синята надежда. 
Всичко това не търпи отлагане, защото обществената нетърпимост към  управлението на БСП, ДПС и "Атака" достигна своя предел. 
Държавата е в критична ситуация, която изисква незабавни действия за сваляне на тройната Коалиция на Държавна Сигурност, провеждане на избори и установяване на ново отговорно и открито управление. 
Утре започва от днес! 

Евгений Михайлов    кинорежисьор
Георги Липовански   художник
Георги Боздуганов    лекар
Александър Кипров   композитор
Александър Петров   поет
Кирил Ампов              певец и композитор

 
06.07.2013
 


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional