Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кой се страхува от гласа на народа?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Филип Желязков

 За разлика от сценариите за криминални филми, ще отговоря още в началото на основния въпрос в този материал. Реакциите на предложението на Президента за референдум по основни въпроси за изборния вот дават еднозначен отговор и няма смисъл да го пазя за края , защото и без това ще липсва изненадата. Да, двете управляващи през повечето от годините на Прехода партии -БСП/ДПС - ужасно, до полуда се страхуват да дадат възможност на Народа (в който впрочем всекидневно се кълнат) да се произнесе по 3 актуални, много важни въпроса. Според мен тяхната реакция беше предвидима, защото когато някой толкова дълго владее властта, че абсолютно е загубил чувството си за Морал и Справедливост, не е луд да се вслушва в чийто и да е глас, който почти сигурно ще иска промени, пък ако ще това да е Суверенът. По-скоро отхвърлянето на идеята за референдум от някои псевдо-опозиционни партии би могло да изненада някого, но само ако се е плъзгал по повърхността на популистката им риторика, без да вникне в тъмните сили, които стоят финансово зад тях и ги „кукловодят”. Говоря за ББЦ - партията на Бареков, ВМРО, Земеделския народен съюз и др. подобни мътни (като идеология и финасиране) политически субекти. Специален интерес представлява отрицанието на референдума от Атака – дано да не пропусна да го коментирам по-долу, колкото и да изпитвам отвращение дори да споменавам името на тези продажници.

Тук е мястото да се изтъкне принципната подкрепа на идеята на Президента от ГЕРБ и Реформаторския блок, както и от болшинството граждански движения и неправителствени организации. Тя е също така очаквана, защото всички те са с подчертано демократична идеология и няма как да са против.

Сега ще се опитам да анализирам защо споменатите в първия абзац партии са против всеки един от трите въпроса, по които се предлага да се произнесе Народът. Или, за да бъда по-точен, те не искат да се пита Суверена по който и да е от тях, защото евентуалният положителен вот ги плаши до смърт.

  1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

 

Този въпрос би следвало най-много да затрудни участващите в евентуалния референдум, защото по него и специалистите нямат единно мнение. По принцип е изкусително да се опитаме да излезем от клещите на схемата с партийно издигани кандидати и всеки елемент на мажоритарност, пък била тя и частична, би бил по-скоро в полза за демокрацията. Нека хората да чуят дебати и мнения и сами да преценят дали опасностите са по-големи от жаждата за по-пряка демокрация и възможност за ВСЕКИ човек да заеме висша изборна позиция, без да е нужно някоя партия да го подкрепя.

БСП не желае мажоритарност, защото има лош спомен от избори с мажоритарен избор – нито един от нейните кандидати не беше избран. ДПС по принцип разчитат на електорат с ниска политическа грамотност, т.е. такъв, на който е по-лесно да му посочиш номера на „пропорционалната” листа с всички „правилни” кандидати и той безропотно да я пусне в урната. Всичко друго, - избор измежду разни там личности с качества и авторитет - само усложняват многогодишния, отработен навик за „автоматизирано” гласуване и следователно повишава степента на риска хората или да сгрещат, или „недай боже” да се замислят.

Би трябвало новоизпеченият „народен трибун” Бареков да подкрепи безрезервно този перспективен за излизане от „статуквото” въпрос – нали точно такава е декларираната от него основна цел. Същото се отнася и за присъдружните му ВМРО и Земеделци. Да, ама НЕ, както казва П. Бочаров. Защото как всички вкупом ще гласуват за нещо, което не харесва на „спонсорите” – олигарсите Д.Пеевски и Цв. Василев, а също и на бъдещия коалиционен партньор (за сега в стратегическа „ сянка”) – ДПС?! Просто няма как да стане.

А защо и Атака е против - ами защото, както много пъти се е казвало и се е доказвало, за да я има тази псевдо-националистическа партийка, трябва да го има и ДПС, при това да е колкото се може по-силно, че Волен да се прави (пред слепите), че се бори срещу него. Пък и не само Бареков, а и Сидеров много, ама мноооого обича парите на олигарсите, срещу които уж се бори денонощно.

 

2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

 

Това е най – важния, фундаменталния въпрос. Само като го чуят, и БСП, и ДПС, и Атака изпадат в истерия. Защото, нали го знаят българина, когато го „удариш по джоба”, той веднага склонява да направи нещо, за което безуспешно си го молил и призовавал с години. Ама да гласуваш било най-великото право, ама ако не гласуваш значело, че не те интересува бъдещето на България, че не те интересуват дори децата ти. На кой му пука? До сега само на около 50% от населението. И партиите на статуквото съответно са си измислили изборен закон, в който фактически присвояват и си разпределят гласовете на останалите, близо 50% негласували. А за да не стане някаква грешка, се надпреварват (за всеки случай) да купят и по няколко десетки хиляди цигански гласа. Тези незаконно напазарувани гласове имат голяма относителна тежест, при положение, че едва половината граждани гласуват.

Ха сега си представете, че до урните, след положителен отговор на втория въпрос на Президента. отидат два пъти повече избиратели. Тогава всеки глас ще иде за партията/кандидата, за който наистина е гласувано и няма да има никакво „преразпределение” по измислената от политиците схема. Няколкото десетки хиляди „купени” цигански гласове пък ще потънат в новите милиони „задължително” гласуващи. И нещо, което се забравя от анализаторите – след провеждането само на едни избори със задължително гласуване, след като се потърсят за обяснение негласувалите, най-накрая ще се изчистят поне сто-двеста хиляди „мъртви души” от изборните списъци. За това се говори от години, но нарочно нищо не се прави, защото най-евтиното манипулиране на изборите става, като напишеш в протокола, че някой отдавна умрял човек е гласувал за „правилната” партия.

Защо БСП и особено ДПС и Атака никога няма да се съгласят (без бой) да се гласува задължително. Тези партии имат ограничено по брой „твърдо ядро” от привърженици, които „под строй”, почти 100%, гласуват на всички избори. Ясно е, че когато до урните застанат останалите 50%, тези които до сега не са гласували, сред тях почти няма да има привърженици на БСП/ДПС/Атака, защото те и до сега вкупом са гласували. И изборният резултат ще бъде ДВА ПЪТИ ПО-ЛОШ за тези 3 партии, т.е. има голяма вероятност дори ДПС да не премине 4% граница (за Атака е ясно). И как сега управляващите три партии да кажат на Народа, че се боят до смърт от неговия масов глас? Няма как, без да покажат истинското си лице - на партии, отдавна абсолютно откъснати от масите. Е, опитват се да пробутат лъжата, че е недопустимо да има референдум по въпрос, влизащ в противоречие с действащата Конституция. Лъжат, защото са безпомощни пред истината. А тя е, че в Конституцията надлежно са изредени въпросите, които е недопустимо да се поставят на референдум. И там предложените от Президента 3 въпроса ги няма. Т.е. ако се гласуват и народът каже ДА, конституцията ще трябва да се промени в тази си част. Нали не става дума за Библията или Евангелията - конституциите се променят периодично, частично или изцяло и за това има предвидени демократични, законни процедури. А както всички знаем – „Глас Народен-глас Божи”. Впрочем, извинете забравих, че комунистите (пардон – социалистите) са по принцип безбожници, въпреки че след 10 ноември 1989 г. лидерите им ще се избият кой на по-предно място да застане при църковни тържества и кой пръв да се докопа и целуне ръката на Владиката.

Щях и друго да забравя - да отговоря защо Бареков и Сие (ВМРО,БЗС) не подкрепят тази инициатива, правеща Народът изключително силен в борбата за по-добри управници? Нали уж „новият народен апостол” е готов дори да захвърли часовника си за 10000 лв., само и само да служи всекидневно и ежеминутно на бедните и онеправданите? Ами по същите причини, по които са и против първия президентски въпрос – защото се готвят да бъдат патерица на ДПС и защото няма как да счупят хатъра на Д.Пеевски и Цв. Василев („Който плаща, той избира музиката”).

 

  1. Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

 

Това е най – лесния за коментар въпрос. Няма нормален, политически необременен, съвременен човек, който да не гласува с ДА на него. Вече над 10 години и в България милиони граждани правят преводи на милиони лева по електронен път през Интернет. Стотици милиони хора по цял свят вече гласуват по същия начин – по Интернет. За целта всеки желаещ получава индивидуален код, който само той знае и гласува по същия начин, по който праща и пари от собствената си сметка в някоя банка. Това е гласът на новото, това е гласът на 21 век. Вече над 52% от българите, живеещи в България, имат свой личен достъп до Интернет. Колкото до тези, които живеят в Европа, Америка и Австралия, там процентът гони 100. А знаете ли колко българи с право да гласуват живеят на тези 3 континента – около милион и половина. И колко от тях успяваха да гласуват до сега – само няколко процента. Защо? Защото е направено всичко възможно, за да им е много трудно, времеемко и скъпо да го направят. В грамадни по площ страни работят само по няколко изборни бюра. Желаещите да гласуват са принудени да пътуват стотици километри до и от секциите, а там да се редят по няколко часа на опашка. Разбира се, това се прави нарочно, защото на администраторите на БСП/ДПС/Атака е ясно, че който е видял и живее в „белия” свят, който е вкусил истинската свобода и демокрация, а не уродливите им български заместители, никога няма да гласува за тези ретроградни, гледащи единствено към Русия и Азия партии.

Впрочем, в това отношение Турция е рай за българските избиратели – познайте защо? Откриват се по няколко десетки изборни секции, където услужливи хора отчитат такава изборна активност, че като се направи проста сметка, излиза, че на всеки 5-10 секунди е гласувал човек!?! Както се казва – „смях в залата”. То смях, смях, ама взе да ни писва една незаконна, етническа партия да ни прави на идиоти. Впрочем, като казах ДПС, та се сетих за Барека и Сие – познайте дали те протестират срещу изборните измами в Турция и дали са за електронен вот на българите по света? Този въпрос „с повишена трудност” ви го оставям за домашна работа.

 

Отговорите пращайте на най-независимата телевизия в света – „ТV 7”

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional