Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Подмененият свят

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владимир Левчев, в. Дневник

 Има хора, които за да не признаят провала на своите идеи, или провала на своите усилия да постигнат нещо, отричат фактите от обективната реалност и си създават един свой свят, в който те не са се провалили, а са преуспели.


Ако тези хора са политици, те се опитват да убедят и народа да си затваря очите за действителността и да живее постоянно в един измислен свят, в който всичко е прекрасно и става все по-добро. Комунистическата държава се крепеше на такава постоянна подмяна на действителността.

Но не се ли опитват да направят същата подмяна и управляващите днес? Те постоянно се стараят да убедят и себе си и нас, че са успешни политици. И че управлението им е добро за хората.

Дали си вярват?

Последният доклад на Европейската комисия за България беше разгромяващ. И силно депресиращ. Оказва се, че България, най-бедната страна в ЕС, ще трябва вече да догонва не само европейския запад и север, но и съседна Румъния, с която до скоро вървеше ръка за ръка.

Загубата на доверие в нашето правителство от страна на Европейската комисия се дължи главно на отново несъстоялата се съдебна реформа, на постоянната намеса на изпълнителната власт в съдебната, на очевидните задкулисни манипулации, на скандалните назначения, като това на медийния магнат Пеевски за шеф на ДАНС.

Разбира се, управляващите, както и медиите подчинени на избрания и оттеглен под обществен натиск шеф на ДАНС, не се притесниха изобщо от този доклад. Нещо повече – те откриха в него главно повод за критики към Европейския съюз. Министърът на външните работи Кристиян Вигенин каза: "Няма как да се депресирам от доклада на Европейската комисия, защото очакванията не бяха високи."

Не мога вече да понасям безизразното лице на Вигенин, който от нищо не се депресира. Или запотеното свръх амбициозно лице на Станишев, или лицето на словоблудстващия Местан, които обясняват как откакто те са на власт всичко се било нормализирало в държавата, как голямото зло бил Бойко Борисов и как тяхната основна мисия била да не му позволят да се върне на власт... Йовчев пък, по повод на същия съсипващ доклад, каза че управляващите имали вече "екшън план".

Да, те нямат план за действие, а "екшън план"

Като в екшън филм, където две крила на мафията се избиват помежду си, докато света около тях се проваля. Управляващите нямат и не могат да имат план за действие, защото, за да променят нещо в тази държава, те трябва да започнат от себе си, което няма да направят.

Но те имат "екшън план": да продължават да водят война с политическите си опоненти, да стискат кокала, да ръмжат, да се зъбят, да се пазят някой да не им го вземе – дори и вътре в собствената им партия. (Всъщност става дума за два кокала – един европейски и един руски.) С приближаването на изборите апетитите за кокал стават все по-големи.

Управляващите не се депресират от нищо важно за държавата. Нито от масовите протести, нито от мнението на Европейската комисия за България. Интересува ги само властта. Почвам да се страхувам, че дори и да изчезне България от картата на света, пак няма да се депресират, пак няма им направи впечатление. И пак някой друг ще е виновен за провала. А те ще отидат да си дояждат кокала в някоя друга страна.

Но ние докога ще гледаме всичко това безучастно? Гражданското общество у нас, за разлика от правителството, има подкрепата на Европейския съюз. То не трябва да дава нито ден, нито час, нито секунда спокойствие на управляващата олигархия! Трябва всички да се обединим и да не се подаваме на манипулациите на проправителствените медии. 

Те разбира се ще действат на принципа "разделяй и владей."Разделяй отделните формации в Реформаторския блок, противопоставяй опонентите на правителството един на друг. Или ще действат на принципа: "Ти го оплюй, пък нека той после да се оправдава. Важното е семето на съмнението и раздора да бъде посадено."

Разбира се, медиите на олигархията имат вече и по-амбициозни цели, не само да манипулират обществото и да подменят действителността, а и да налагат свои политици. Понеже е трудно постоянно да си променяш позицията – да защитаваш първо Станишев, после Борисов, после пак Станишев – олигарсите започват да финансират и промотират и свои собствени пионки във властта. За всеки случай.

Медиите цитираха следния бисер на новоизлюпения политик Бареков: "... в страната има наистина богати хора. Купуват си яхти, имения, пътуват. Ние няма да репресираме богатите хора, както беше досега. Когато пътувам в страната и виждам бедните хора, аз плача. Имам богати приятели, те ме помолиха да кажа – и ние плачем, когато виждаме бедните"... 

Kолко трогателно! Хайде да се съберем всички, бедни и богати, и заедно да си поплачем! Какво друго ни остава наистина с такива управляващи? И с такива, като Бареков, мераклии да ни управляват с помощта на банки и медии на богати приятели (които хлипат за бедните по своите яхти и имения)...

Ако тези сълзи на олигарсите и слугите им за бедните струваха пет пари – да бяха дали на бедните парите. Но най-добре е да ги освободят от феодално-олигархическата си тирания, за да могат бедните, т.е. мноизинството от хората, сами да изкарват пари, a не да получават съчувствени сълзи и жалки подаяния от богатите приятели на Бареков.

Това е принципът на олигархическата власт: Дръж народа в постоянна бедност и от време на време го подкупвай с коледни надбавки. Или с 2-3 лева увеличение на пенсията. Така народът хем ще бъде постоянно зает да се бори с мизерията си и ще бъде безопасен, хем ще те благославя за дребните коледни подаяния.

Кои са богатите приятели на Бареков? Както често се казва в холивудските кримки, но такава е и реалната стратегия на ФБР -

"следвайте пътя на парите!"

Пътят на парите е най-сигурната нишка, ако искаме да се ориентираме в лабиринта на задкулисните влияния и зависимости. Според повечето независими източници на информация, тези пари идват от медийната империя на Пеевски и от КТБ. Каква изненада!...

Медийната империя на Пеевски открито защити Бареков и нападна Люба Колезич, когато стана разговор за богатите му приятели. Тази медийна империя с прилежашата й "Лафка", както и други финансови зависимости в българските медии, ни доведоха дотам, че днес свободата на словото в България е много по-малка отколкото беше преди десет години.

Медиите се изпозват за разчистване на лични сметки, за политически шантаж, за разпространяване незаконни записи на подслушани разговори, записи, произвеждани и разпространявани от настоящи или бивши служители на тайните служби. Обслужващите олигархията медии се опитват да разгромяват едни политици или общественици и да налагат други.

Медиите, и особено една телевизия, а и лично Бареков, раздухаха скандала с Костинбродските бюлетини в предизборния ден, в който по закон не трябваше да се говори за политика. И това определено повлия на изборния резултат. Макар че ГЕРБ пак спечели, в крайна сметка стана възможна безпринципната и пошла коалиция между бивши "възродители" , бивши "възраждани" и една партия със скандално антималцинствена и антиевропейска реторика.

Но мисля, че опитите на олигарсите да използват "четвъртата власт", за да контролират другите три власти – изпълнителната, законодателната и съдебната – чрез компромати и шантажи, опитите им систематично да подменят действителността – са обречени на провал.

Първо, в наше време младите хора не четат хартиени вестници и се информират главно от интернет. А там, слава Богу, все още има плурализъм и свобода на информацията. Не че няма и там дезинформация, лични пристрастия и политически борби. Но в интернет няма монопол на една медийна империя. Сами можем да избираме своите източници на информация.

Второ – тези от нас, които помнят комунизма, знаят, че когато всички медии са контролирани от един център, когато следват една и съща политическа линия, едни и същи "опорни точки", рано или късно хората разбират, че ги баламосват и престават да вярват . По комунистическо време почти никой не вярваше на официалните "средства за масова информация", макар че на практика нямаше други. А малцината, които публично твърдяха, че им вярват, най-често просто се подмазваха на властта.

По думите на Ейбрахам Линкълн, "Можеш да мамиш някои хора през цялото време, или всички хора за известно време, но не можеш да мамиш всички хора през цялото време." ("You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.") Така че медийните импрерии като манипулатори на общественото мнение са обречени на провал.

 Хората не са чак толкова глупави. Нито манипулаторите им са чак толкова умни. В България вече има гражданско общество. А това е нещо съвсем различно от крепостното селячество, което феодалите –олигарси могат да водят за носа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional