Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ... ЗА НОВИ ПРАВИЛА, НОВ РЕФЕРЕНДУМ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ...

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
д-р Георги Боздуганов

 България да стане нормална средноевропейска държава! Тази мечта на милиони съотечественици остава нереализирана вече 24 години след падането на така наречената "комунистическа система" и все още  незавършващия преход. Сега, 24 по-късно,при условията на обща  криза - политическа, икономическа, демографска, морална и културна,  става все по-ясна необходимостта  от смяна на основни правила. Защото без тази промяна, никога  България няма стане наистина нормална държава. 

Някои от тези правила  е достатъчно да бъдат коригирани, други - да бъдат написани наново и просто да бъдат спазвани. 

За утвърждаването на  така наречените неписани обществени правила, ще са нужни  години.

Движение 22 Септември предлага  да започне дискусия, как трябва да се променят най-важните правила, които могат да бъдат записани в новата конституция, закони и нормативни актове.

-----------------------

Понастоящем темата за нови изборни закони е особено актуална. Не по-малко актуално е и това, че подготвеният с измама и въпреки волята на гражданите нов кодекс  от БСП-ДПС-АТАКА, ако бъде приет ще остане в сила до избиране на следващия  парламент.

Когато дойде  времето за приемане на новите изборни правила в едно ново Народно събрание, гражданското общество трябва да е подготвено и да знае какво иска. Да е в състояние да отговори на множество въпроси!  

Какъв да бъде справедливия изборен регламент? 

Разумно и полезно ли ще бъде да се запази всеобщото гласуване или е за предпочитане да се ограничат избирателните права на определени категории граждани? 

И следва ли да се произнасят  как да се развива и управлява държавата хора, които по никакъв начин не участват в нейното изграждане, хора, които нямат реални основания за това?  

Това ще се отнася за  една немалка част работоспособни български граждани, която не желае да се образова, да работи за своето благополучие и това на семействата си, не плаща данъци и  разчита само на социални помощи или на незаконни способи  за  своето препитание. 

Това обаче са хора, които ползват всички административни, медицински и прочее услуги наравно  с останалите. Това е и рисков контингент от чакащи с нетърпение изборния ден, за да получат по 20 или 50 лева и по този начин да дадат политически превес на корупцията.

Трябва дебело да се подчертае, че ползването на обществени услуги и раздаването на социални помощи на работоспособни лица е израз единствено на обществен хуманизъм. 

То не може и не бива да бъде прекратявано, защото хуманизмът лежи в основата и е един от най-важните стълбове на съвременното гражданско общество, но не бива да се превръща и в средство за препитание на цели обществени групи. 

Същевременно по никакъв начин не следва да бъдат насърчавани необразоваността, бездействието и желанието някой друг да плаща за мързела. Защото този "някои друг" сме всички ние, данъкоплатците от най-бедната европейска страна, които едва свързваме двата края. Ние плащаме и сметката  за изборната корупция.

Поучени от дългогодишния си опит е време да си отговорим, готови ли сме солидарно да толерираме тези уродливи и непродуктивни явления? Ще продължаваме ли безпомощно да наблюдаваме  неестествената суматоха около секциите в изборния ден с ясното съзнание, че това са хора, които не са там, за да обмислят своя избор? Те стоят и чакат да продадат гласа си на този, който е готов да плати. На този, който след това ще управлява нас. И пак от нас ще си вземе многократно  вложените в това престъпление пари.  

Не виждаме ли, че търговията с гласовe пълни нечии джобове, но задълбочава  нашата, общата бедност , включително и бедността на продаващите своя глас.  И е една от пречките да станем нормална държава. 

Това не е въпрос за обяснение, а въпрос на възпитание и  гражданска съвест, което е дълъг процес. С предложените поправки на настоящите изборни  закони този проблем няма изгледи да бъде решен. 

Мога да ви уверя, че каквато и сложна форма на изборна бюлетина да се въведе, колкото и полицаи  да обикалят сред рисковите групи, търговията с гласове няма да намалее значително. Не бих искал да споделям всички свои съображения за да обогатявам схемите на криминално практикуващите лица. Убеден съм,че личните ми изводи са достатъчно основателни и всички ние, българските граждани, сме осъзнали пагубните последствия и сме натрупали горчив и поучителен опит.

Въпросът може да бъде формулиран така:

 

Считате ли, че трябва временно да бъдат прекратени избирателните права на граждани,които през последните три години не плащат данъци, издържат се от социални помощи или са нееднократно криминално проявени?

*от тази категория следва да  се изключат :

- пенсионерите – те са работили достатъчно дълго за изграждането на  страната.

- учащите – те ще работят за бъдещето на държавата.

- български граждани живеещи в чужбина - те не плащат данъци в нашата държава, но не ползват обществени услуги и не получават социални помощи. А и обикновено подпомагат финансово свои  близки в България и чрез потреблението стимулират икономиката.

- инвалиди и други категории  лица, определени след съответно обсъждане.

Работещият  човек, студентът и пенсионерът по дефиниция не продава своя глас, защото, ако не е напълно обезверен и отиде да гласува, той знае какво управление и какви правила иска.

Убеден съм, че е време всички ние, гражданите ,които искаме наистина България да стане най-сетне европейска нормална държава да проявим отговорност и честно да изпълняваме гражданския си дълг.

Основание да поставя този въпрос ми дава и една фраза от речта на  Джон Кенеди, произнесена през далечната 1961 година. Мисля, че е казано прекрасно:

Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за  своята държава.

Някой би могъл да възрази : Американската демокрация не допуска  ограничаване на гласоподавателните права. Да точно така е, но САЩ  е  станала  нормална и богата държава с усилията на  гражданите и много, много труд. 

За разлика от България, там не е имало комунизъм последван от номенклатурен капитализъм, корупцията там не управлява и е безкомпромисно наказвана. 

Предизборните кампании са пищни и скъпи, но се правят с легални средства и на никого не минава през ум да купува и продава гласове, за да дойде на власт.

Нека не позволяваме и у нас, никой да не управлява с купените гласове на неизпълнилите дълга си наши съграждани. За да не ни излязат прекалено скъпи, иначе скромните на вид нашенски предизборни алъш вериш кампании!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional