Свободата днес и тук 01 Април 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ПРЕЛЮБОПИТНИ МИСЛИ НА ЕДИН ПРЕЛЮБОПИТЕН ГОСПОДИН

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владимир Стойчев

 Господинът, преминал едно странно авио-обучение в Украйна преди 1989 г., отново ни напомня не толкова за себе си, колкото за това кой и на каво го е учил по време на легендираното му като авиокурс обучение в бившия СССР. Какво е било то може само да гадаем, но от казаното от г-н Иван Костов на срещата с негови симпатизанти в Кържали (виж връзката в края на текста) става ясно, както беше ясно и по време на престоя му в парламента в периода 2009-2013 гг., и по време на цялото му подвизаване на политическия небосклон у нас, че този човек е една прецизно конструирана „червена подводница“, създадена с цел да минира демократичните промени у нас и така да допринесе за утвърждаването на властта на бившите управници (български и съветски, понастоящем руски). Накратко казано, от думите на Иван Костов става пределно ясно, че този човек се бори за запазването на настоящото политическо статукво у нас, което овластява бившите комунисти и е в интерес на техните московски господари. Или в резюме: тъй като няма вид на идеалист и винаги се е изявявал като последователен прагматик, очевидно г-н Костов е пряко зависим – материално или институционално, или и двете – от неявните протагонисти на българския „преход“ – КГБ и ДС. За мен, съдейки по странните перипетии на неговото политическо имплантиране в тъканта на СДС и по всичко, което той направи и не направи, докато беше във и около властта, Иван Костов е човек на бившите съветски, понастоящем руски, специални служби.  Последната му публична изява (казаното от него на срещата му с негови симпатизанти в Кърджали) е ярък пример за това.

За какво, все пак, става дума?

Господин Костов заявява, че е невъзможно партньорство между Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ (едно такова партньорство е най-големият ужас за сега управляващите), защото „ГЕРБ носи основната вина за сегашното състояние на страната“ (точка първа от „опорните точки“ на „БСП&co“: това е долнопробна манипулация, доколкото ГЕРБ бяха 3 години и осем месеца на власт, а „БСП&co“, явно или задкулисно - през останалите 20 години от „прехода“) и чрез добре отработен чекистки маниер влага в употребяваните от него понятия един манипулативен (за аудиторията) и преднамерено неясен смисъл. Той казва „партньорство“, без да уточнява какъв тип партньорство има предвид. Само че партньорството не е просто „партньорство“, както любовта не е просто „любов“ и мъката не е просто „мъка“. Има най-различни видове партньорство: принципно и безпринципно, стратегическо и тактическо... Очевидно в случая г-н Костов се опитва да внуши, че едно предизборно (в настоящата ситуация) партньорство между РБ и ГЕРБ е нежелано, т.е. недопустимо, защото би било безпринципно и стратегическо (и това, ако не е очевадна подкрепа за позицията на „БСП&co“, здраве му кажи), а истината е точно обратната: едно такова евентуално партньорство би било принципно и тактическо.

То би било принципно, защото днешното политическо, управленско и социално-икономическо статукво, т.е. катастрофата, в която се намира днес България,  е резултат преди всичко от непрекъснатото явно и задкулисно участие в управлението на държавата на преименованата БКП (БСП) и на етническата БКП (ДПС), които са преки несменяеми участници в грабежа на държавата и в установяването с помощта на легиони от бивши щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност на една фалшива фасадна демокрация, на една напълно неработеща правораздавателна система и на една изцяло олигархична икономика, и всичко това е повече от принципна предпоставка за обединение на всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили с цел отстраняване от властта на главните виновници за днешната тотална катастрофа на България.Нима не е принципно да искаш да отстраниш от власт виновниците за една провалена демокрация и за една ограбена, окрадена, държава и в името на това да се съюзиш с друг, който иска същото? И това, впрочем, не е благопожелание, а принципен политически императив, нереализацията на който обрича държавата ни на окончателна политическа и икономическа смърт. Това желано принципно партньорство между сега опозиционните политически сили може да приеме формата на един условно наречен „десен алианс“ или на „конституционен блок“ (доколкото и РБ, и ГЕРБ, и „Движение 22-ри септември“ и др. настояват за приемането на нова Конституция), каквото е предложението на „Движение 22-ри септември“. Каквато и форма да приеме, то трябва да се случи.

От друга страна, едно такова партньорство (не само между РБ и ГЕРБ, а между всички политически и граждански субекти, които искат да изтръгнат държавата от смъртната хватка на застоя и грабежа) е по-скоро тактическо, а не стратегическо, защото то не е дългосрочна стратегия на политически съюз (на конвергенция на политически програми), а тактическо, временно, обединение с цел победа на предстоящите избори за европарламент. Тактиката са стъпките, чрез които се реализира една стратегия. Стратегия за всяка една политическа формация е успешното управление на държавата, съгласно нейната политическа програма. В конкретния българскиконтекст, за да могат опозиционните политически сили да реализират (като дойдат на власт) своите политически и управленски стратегии, те трябва да извършат една първа принципна тактическа стъпка: сваляне на сегашната власт. За да се случи това, те трябва да се обединят (т.е. да си партнират), за да се консолидира протестния вот в една изборна листа и да няма разпиляване на гласове, доколкото съществува реалната възможност една част от по-малките и по-новите опозиционни политически субекти да получат по-малко гласове от необходимото за излъчването собствени евродепутати. Такава би трябвало да бъде днес тактиката на всяка една опозиционна политическа формация. А що се отнася дотяхната политическата стратегия, тя е нещо съвсем различно от контекстуалната тактика обединени да получат повече гласове на предстоящите избори.Ако „БСП&co“ спечелят по-малко от 9 евродепутата, това означава, че политическото доверие на избирателите е на страната на опозиционните политически сили и тогава искането за предсрочни парламентарни избори е легитимен политически императив. На едни евентуални предсрочни парламентарни избори и ГЕРБ, и РБ ще участват самостоятелно (а г-н Костов йезуитски се опитва да внуши, че едва ли не едно тактическо партньорство между РБ и ГЕРБ е равнозначно на трайно политическо обединение) именно поради различия в техните политически стратегии, в техните законодателни и управленски приоритети и програми. ГЕРБ с единия крак е опозиционна по отношение на „БСП&co“ политическа партия, а с другия крак остана в блатото на неосъществените реформии на политическото корупционно покровителство на определени юридически и физически субекти, като всичко това съвсем не може да я дефинира като партия на желаните промени. РБ е нова политическа формация с ясно формулирана стратегия за радикални реформи в областите на икономиката, правосъдието и вътрешния ред, администрацията и нейното управление и медиите и гражданското общество, която, освен това, предложи 6 ясни стъпки за излизане от настоящата политическа криза. Тоест, политическите стратегии на двете политически формации, поне засега (докато ГЕРБ не покаже ново реформистко лице) са несъвместими.

Какво би станало, ако на едни предстоящи предсрочни парламентарни избори РБ и ГЕРБ спечелят достатъчно гласове, за да управляват в коалиция, отсега не може да се прогнозира. Едно, обаче, от сега е достатъчно ясно: политическата стратегия, законодателните и управленските приоритети, дефинирани от РБ, засега нямат алтернатива.

Написаното дотук беше провокирано от витиевато манипулативното внушение за невъзможността (разбирай, за недопустимостта) на едно партньорство между РБ и ГЕРБ (респективно между всички опозиционни политически и граждански формации) на предстоящите евроизбори, т.е. от зле прикритата подкрепа, оказана чрез това внушение от г-н Иван Костов, на „БСП&co“, което е направо конщунствено, когато излиза от устата на нарочения за „син гуру“ на „прехода“.

 

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81-%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_301712.html


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional