Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Писмо от Киев: Скъпи приятели в Москва, след няколко години ще ви се случи същото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владимир Громов, http://www.dnevnik.bg/

 

 
 

Публикуваме писмото на Владимир Громов, написано на 20 февруари следобяд (когато сблъсъците и убийствата на Майдан още продължаваха) в профила му във "Фейсбук". Той е руснак, който живее в Киев, работи в компания за филмопроизводство и обяснението му какво се е случило в Украйна през последните месеци е към негови приятели и познати, към хората в Русия. Преводът е на Таня Русева

Скъпи приятели!

Обръщам се главно към тези в Русия, тъй като в Украйна и така знаят и разбират това, което искам да пиша. Реших да напиша тази бележка, след като получих вчера от Москва много неадекватни съобщения и въпроси. Имам чувството , че никой не разбира какво се случва в Киев, и аз искам да изясня позицията си. Мисля, че имам право, защото, бидейки руски гражданин и жител на Москва, аз живея в Украйна вече седем години, имам две деца, работа и обучение.

Това, което се случва сега в Украйна,

не е конфликт между правителството и радикали

Тук няма никакви две страни и не може и да става въпрос да се опитаме да измислим нещо чрез преговори или да викнем танковете, като предлагат някои в руската преса.

Ето какво е. Четири години ние живеем с Янукович. Той спечели изборите с минимална преднина и масови измами в източните провинции. След като беше избран, той първо си даде огромни правомощия, като промени Конституцията. Взе кредити за 35 милиарда долара. Вкара опонента си от изборите в затвора по абсолютно скалъпени обвинения. В продължение на четири години Украйна обедняваше. Тук е невъзможно да стартирате бизнес, да плащате данъци, да се включите в творческата дейност нормално. Медицината, образованието, комуналните услуги достигнаха до пълна неизправност.

На фона на това,

страната е преустроена за семейството на Янукович

у неговият син се появиха няколко милиарда долара. Самият Янукович стана трети подред президент в света по размер на издръжката, след Обама и Путин. Неговият ден ни струва $ 2.0 милиона. Половин година той казваше, че всички проблеми на Украйна ще се решат, ако тя подпише договора за асоцииране с ЕС. Казваше го всеки ден, обяснявайки подробно защо това ще е така. В деня преди подписването на споразуменията, той каза, че е променил решението си да ги подпише, дори и без да посочва причини.

В Киев на Майдан излязоха няколкостотин души, които казаха, че искат съглашенията, че те искат да променят нещо.

Не че на всеки му се иска да е в Европейския съюз, но в това споразумение се виждаше някаква надежда за реформи

за подобряване на живота. Хората помитингуваха няколко дни и започнаха да се разпръскват. Когато бяха останали петстотин човека, ги нападнаха украинските специални сили "Беркут". Хората бяха брутално бити, гонени из целия център, блъскани и товарени в арестантски коли. Много се спасиха само в Михайловската църква. Това предизвика такова възмущение, че на следващия ден Майдан отново се събра. Участниците искаха да бъдат наказани онези, които са устроили побоя и този, който е издал заповедите. Да, събралите се завзеха сградата на общинската администрация и се опитаха да стигнат до президентската администрация, но един милион озлобени хора по принцип трудно се контролира. Тогава все още никой не искаше оставката на Янукович. Хората казваха, че просто ще стоят на Майдан, докато виновниците бъдат наказани. Десет дни по-късно милицията се опита да щурмува Майдан без обяснение за причините. Нищо не излезе от това. След това, в течение на месец настъпи беззаконие. Хората, свързани с Майдан започнаха да ги залавят, похищават, измъчват и убиват. Из града започнаха да бродят бандити, тъй наречените "титушки", и да нападат всеки, който не им се понрави.

Майдан удържа. Месец по-късно, депутатите на Янукович незаконно, без да се следва процедурата, приеха пакет от закони, които на практика обявяваше всички хора на Майдан престъпници, на които им се полагат петнадесет години затвор. На фона на това, Янукович не искаше никой да бъде наказан за първото нападение, не уволняваше никого, нищо не казваше. Разбираемо е, че хората се отчаяха и като не знаеха какво да правят, щурмуваха квартала на правителството. В края на краищата, така или иначе сега им се полагаха по петнадесет години затвор. Започнаха боеве.

В Украйна се вдигнаха всички области с изключение на Дон и Крим. Всички.

Никакво разделение няма в Украйна

Това са глупости и безсмислици. Тогава Янукович се уплаши, прати правителството в оставка и отмени репресивните закони. Примирието продължи почти месец. През целият този месец той обещаваше да направи нещо, водеше преговори. През целия този месец се е подготвяла операция за прочистване на Майдан, към която привлякоха руските служби.

По-завчера трябваше да се проведе заседание на Парламента за нова конституция, която ограничава правомощията на президента. Трябваше също да гласуват за кандидата на нов министър-председател. Активистите на Майдан решиха да проведат митинг в Парламента, така че да им напомни на депутатите за задълженията им. Когато активистите отиваха към Парламента, ги посрещнаха ‚Беркут‘ и ‚титушките‘. Започнаха да бият хората, да хвърлят камъни по тях. Стреляха по тях с гумени куршуми, изстреляни от покривите и хвърляха коктейли Молотов. Хората се разпръснаха и се оттеглиха. След това започна щурм на площада. Всичко е било подготвено предварително. В Киев затвориха метрото, всички шосета в града бяха затворени с бетонни блокове и КАМАЗи. В центъра на града отрязаха електричеството и комуникациите.

Мислеха, че ще превземат Майдан за два часа и ще подавят протеста. На следващата сутрин смятаха да почистят града. Но

Майдан устоя

въпреки че "Беркут" използваха по време на нападението БТРи, водни оръдия и гранати с болтове. Службата за сигурност на Украйна даде оръжие на "титушките". "Титушките" започнаха да стреля по минувачите, да опустошават магазини, разкарваха се из града и палеха автомобили. Не знам какво би станало, ако тази нощ бяха превзели Майдан. Но не го превзеха.

Вчера половината от страната въстана. Метрото все още не работи. Трудно е да се придвижвате из града, въоръжени "титушки" убиват хора навсякъде, включително и в моя район. "Беркут" и полицията залавят хора, изтезават ги и ги бият до смърт. Ранени хора биват извозвани дори от болниците, хвърлят ги в арестантски коли и ги откарват в неизвестна посока. Днес, когато вътрешните войски се размърдаха, в ръцете на "Беркут" и "титушките" се появиха автомати. Току-що на Майдан снайперист разстреля десетки хора. Янукович постоянно призовава в града вече не вътрешните войски, а армията в пълно бойно снаряжение.

Замислете се. Вчера говореха за осемдесет убити и хиляди ранени. Повечето от тези хора са загубили ръце, очи, много са с обгорена трахея и бели дробове, защото газовите гранати биваха използвани безмилостно. Болниците са претоварени. При това, "титушките" нападат лекари и горят колите на Бърза помощ.

В тази ситуация, искам да кажа, че няма разделение в страната. Янукович е убиец и тиранин, абсолютно неадекватен човек, който

не се интересува от нищо друго, освен запазването на собствената си власт

Не може да има две мнения, както не може да има две мнения, когато говорим за Хитлер. Това, което се говори в Русия за амбициозния Кличко и това, че Майдан трябва да се смаже с танкове, тласка нашите страни към такава неприязън една към друга, каквато никога не е била в нашата съвместна история. Не вярвайте на руските медии, дори на либералните. Няма никакво противопоставяне. Това е неадекватен, болен човек с бандитско минало, който иска да се потопи страната в кръв.

На всички, които са в Русия, предлагам да се замислят. Това не би се случило, ако не беше Путин, който подкрепя Янукович и го призоваше да разпръсне Майдан, като приложи жестокост. Имайте предвид, че "Беркут" мислят точно като Путин. Те слагат на униформите си георгиевски лентички, които, опасявам се, скоро ще се превърнат в символ, сроден на свастиката. Отговорността за това, което се случва в Киев, пада върху руснаците, побъркани на тема великодържавен шовинизъм. Русия, която е изградила една от най-отвратителните политически режими в историята, която е поддържала и поддържа всички людоеди по света, започвайки с Лукашенко и завършвайки с Асад, е на първо място виновна за това, което се случва. Тук, в Киев, аз се срамувам от това, че съм руснак.

Сигурен съм, че няколко години по-късно, когато в Русия свърши петролната рента, ще изчезнат парите и ще се окаже, че Путин не знае как да управлява, ще се случи същото. Регионите започнат да палят зданията на властта, а автономните републики ще започнат да се отделят. И тогава Путин ще остане със своите един милион полиция, половин милион ФСБ и един милион членове на "Единна Русия". И той ще удави Русия в кръв, както прави сега Янукович. Защото те не могат иначе. Тогава всички в Русия със сигурност ще разберат какво се случва тук.

А дотогава можете да се насладите на Олимпийските игри и пътуванията до екзотични дестинации. Не остава много.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional