Свободата днес и тук 30 Март 2017  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"И скучно, и грустно ..."

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com

             Специалните части „Беркут” са разформировани със заповед на временния вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков. Частите, изпълнили заповедта да стрелят и убиват свои сънародници, се разпускат. За Източна Украйна те не са убийци, а герои. В някои части на света критерият за геройство е такъв - своеобразен. За същия критерий протестиращите срещу него са … фашисти. Т.е. – хората, които не са съгласни с подмяната на техния европейски избор. Сякаш Европа и светът не са участвали във войната срещу фашизма.

        Тъжно е в началото на 21-ви век да биеш барабана на антифашизма и да наричаш несъгласните с тебе фашисти. Във време, когато държави – съюзници или противници през Втората световна война, са минали на следващо ниво заедно – убедени в необходимостта от равноправно сътрудничество помежду си. Независимо от различията си, независимо от неизбежните проблеми при това сътрудничество. Тъжно е, поради изостаналост, да търсиш опора в миналото и врагове в настоящето, за да се оттласнеш. Като не можеш с друго.

            Тъжно е да изпитваш дълбоко възмущение от „поредния случай на вандализъм” към един паметник, който не оправдава присъствието си по никакъв начин, освен насилствено. И това до ден днешен. При „освободителната” окупация на България през 1944 няма загинали съветски войници при военни действия. Германци вече няма. Никой не оказва съпротива.

            Странно е да не изпиташ същото дълбочинно възмущение от жертвите на площада в Киев. Странно е по-скоро да изпитваш косвено одобрение към тяхното убийство, защото защитават националната си чест и европейска ориентация, което е в твой ущърб.

            И други неща са тъжни. Не знам на какъв трамплин стъпи Меглена Кунева, за да обяви предрешените бъдещи победи на Реформаторския блок. Мнението на политическия пенсионер Иван Костов за несътрудничество с ГЕРБ предизвика лавинообразна атака. Тя прелива и към наследника му. Да, верни са уравненията на Огнян Минчев. Опитвам се да си представя ГЕРБ без лидера си. Трудно е. Прескачам днешните управляващи. Прескачам и новото поредно генномодифицирано образувание. Не защото ще се съюзявам с тях, а защото вредата от управлението им за мен е явна и безспорна. От управляващи и от опозиция се цедят тънки депутатни струйки към децибелното „цунами“. Дали това сбиране в общ извор е изключение или ще се превърне в тенденция, бъдещето ще покаже. Дали изворът няма да се окаже локва – пак то ще покаже.

            Ще покаже и други неща. Дали рожденият устрем на „22 септември” не е, за да бъде рудиментарен орган на ГЕРБ. Дали разнородната сплав в Реформаторския блок ще следва ясна посока или ще прави камшичести движения, основани на безпринципни компромиси.

            „А годы проходят – все лучшие годы !

            Не знам. Само подозирам, че голяма част от днешния политически калейдоскоп и пъзел заедно със създателите си е излишен за полезното бъдеще на България. Статуквото продължава и ще продължи да инженерства политически. А извънземни няма да дойдат да помогнат. Трябва да се оправяме сами.

            Междувременно Русия даде убежище на Виктор Янукович, а хора от „Беркут“ превзеха сградите на регионалното правителство и парламента в Крим. Вероятно има стремеж за нова Южна Осетия или Приднестровие. Не е изключено да има още жертви.

            Ясно е едно. Трябва да престанем да се мерим кой е по-десен. Трябва да престанем да се упражняваме в оригиналност и сарказъм един към друг. Ориентацията на България за възход не минава по размитата и обезсмислена у нас линия ляво-дясно, а по линията Европа – Русия. Очевидно - те не могат да са на кантар. Едната трябва да натежи и да преобладава. Няма как иначе да стане. Остава само да наблюдаваме кой накъде тегли или се прави, че тегли. А може би своеобразен ориентир ще ни предостави призивът на Иво Инджев на 4 март в 18.00 ч. да сме при паметника на окупатора-освободител. Ако се срещнем там, нека не се настъпваме по кокалчетата. Но който и да дойде, да заяви несъгласие с присъствието на гранитното чучело.

         Накрая нещо ведро. Абитуриентите от Втора АЕГ в София ще бъдат на бала си спортно облечени – в бели тениски и по дънки. Защото ще дарят парите за скъпи рокли, костюми и обувки за лечението на деца, страдащи от булозна епидермолиза.

http://dnes.dir.bg/news/abiturienti-epidermolizis-buloza-peperudeni-detza-16213675?nt=10

Нарекли са инициативата си „Панаир на добротата“ в противовес на кичозния лукс и шумната суета в началото на май. Казват, че са приели каузата да облекат „сърцата си в красиви премени, а не телата си …“.

            Искам хора като тези момичета и момчета да решават какво да е бъдещето на България. А ние да им помагаме с каквото можем. Да отстъпим крачка назад. Да не убеждаваме света колко сме безгрешни и незаменими. Да сме по-смирени. Отнася се за всички вождове и индианци от всички партии и движения, които претендират, че са нещо по-различно от днешното управление.


 

[i] М.Ю.Лермонтов


Изразете вашето мнение »
Вашите мнения и коментари
Автор: Ulian 27 Февруари 2014 19:14:38
Shapka svaliam na Абитуриентите от Втора АЕГ в София!!! Evala na takiva mladi hora!
Автор: Пендо 27 Февруари 2014 21:58:06
Ние все още не можем да се освободим от измисления епитет "фашист". Историците, мълчат но знаят много добре, че фашисти и фашистка партия имаше само в Италия. Германската Национал-социалистическа Работническа Партия беше ръководена от Хитлер. Съвсем близки по име, лозунги, начини на управление и пропаганда с Съветската комунистическа Партия. След като си дебнеха едни други и се сбиха накрая, бе измислен епитета "фашизъм" и германците бяха обявени за "фашисти", както след това, всичко което не е комунистическа партия. Този остарял пропаганден трик и сега работи както преди и много по инерция продължават да го признават. Крайно време е да се освободим от тези митове и илюзията за клането наречено "освобождение" или изпъчените, добре въоръжени съветски войници в бронз и камък, които вдъхват на кураж на тези, които добре знаят какво заслужават и си мислят, че тези войници ще ги пазят. Те са готови да се бият за тези идоли, защото смятат, че без тях са свършени.
Автор: Цуца Гушева 27 Февруари 2014 22:39:19
Не можем да се освободим от Цеца фашиската чушка.Много е нахална и пак ще пише фашизми тук!
Автор: emigrant 27 Февруари 2014 23:22:16
Днес генералния секретар на NATO Расмуссен каза :
„ Украйна е много важен партньор за нас. „
Нито една българска медия не е отразила истината.
Запада много ясно казва на Путин , че всичко има граници.
Това означава драги сънародници, че сега имаме златен шанс да се избавим от тираните, които тъпчат българите 70 години.
Автор: Павел Тинков 28 Февруари 2014 09:09:56
До тролчето кутево с ник "Цуца Гушева":
Знам, че "Човек в рядко лайно камък не бива да хвърля - ще го опръска", ама ти започна да ми писваш. Та да те попитам, кутевче, полуграмотно, що не се опиташ да пишеш по стените на градските кенефи - по ще ти отива. Или ако пишеш там комунягите няма да ти плащат?
Автор: Тони 28 Февруари 2014 14:30:37
Прекрасна статия, под която се подписвам с две ръце.
Абсолютно верни са и съжденията на Пендо.
Автор: Цеца Чушева 28 Февруари 2014 18:45:21
Мисля че жестокото време в което живеем не предполага Лермонтовата тъга и печал.По-скоро обратното.Лермонтовият дух сега би намерил своята буря ,която ще му даде покой.Времената са толкова подли,толкова разделни,толкова решаващи бъдещето,че най-малкото би могло да ни е скучно и тъжно.А героите на нашето време са толкова безнравствени,толкова безродни и безчовечни,че Печорин в сравнение с тях е глезено нищожество,което се развива само в областта на снобизма и духодната си нищета.Ако ви е скучно и тъжно/грустно/ заради провала на любимата ви партия и лидер,то позоваването на Лермонтов е хиляди пъти на степен милион неуместна.Защото става въпрос за предателство на съкровените за всички честни демократично мислещи хора в България от вашия идол.Може да ни стане скучно и наистина е така от безжизнеността на РБ и да ни стане безкрайно тъжно,че измиват ръцете си с чужд сапун,вместо наистина да направят реални демократични дела.Лермонтовската печал е оправдана след погрома на декабристите и честното сърце и душа на поета умират в липсата на хора,личности и идеи за които си струва да се бориш и да умреш.В България не е така днес.И прикритието с аристократичната тъга на поета е просто фалш и неуместна превдзетост.Отделно,че не сте аристократи нито по произход,нито по дух.Ако търсите аналогии сега времето по-скоро прилича на Откровението на Свети Йоан Богослов -Апокалипсис.И всички знаем кой е Юда и кои са Юдините чада.
Не исках да коментирам,но обичам Лермонтов ,и не само него,от юношеска възраст и не мога да позволя да бъде използван за прикритие на внушения за ДСБ и РБ.Грозно е.Поета не заслужава това.И не на последно място-недостойни сте за него,и не само за него.
Автор: Цуца Гушева 28 Февруари 2014 21:15:05
Казах ли ви?Цеца Чушката е фашиска маскирана като поетична душа.Лермонтов обичала моля ви се?!
Автор: Фрунзе 1 Март 2014 10:13:58
Москов ми напълни душата.Идеално им го каза при Кулезич.Не трябва да подкрепяме ГЕРБ.А Евгени Михайлов определено има психически проблем и все плаче.
Автор: Случаен минувач 1 Март 2014 13:24:56
Люба кулезич не зададе един много простичък въпрос на Москов: как с 5% ще могат да наложат новите правила, за които говореше той. Какъв ли "КОНСИСТЕНТЕН" отговор би дал?
Господин Москов се опиянява от собственото си красноречие и е много далече от прагматизма, който трябва да притежава един политик, за да бъде ефективен за обществото. Ако приемем, че идеите, които отстоява имат положителен заряд, то това далече не е достатъчно те да изиграят някаква положителна роля в обществото. Може би той има качества, подходящи за Лабораторията на господин Костов, но не и за вдъхновяване и увличане на честномислещите хора с десни убеждения за постигане на така необходимата консолидация в дясното пространство за постигане на реални резултати.
Автор: Кобилкина 1 Март 2014 20:52:57
А Женя Михайлов сново очень ридал, вероятно он тоже гомо сексуалчик!?
 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional