Свободата днес и тук 29 Ноември 2015  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"И скучно, и грустно ..."

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com

             Специалните части „Беркут” са разформировани със заповед на временния вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков. Частите, изпълнили заповедта да стрелят и убиват свои сънародници, се разпускат. За Източна Украйна те не са убийци, а герои. В някои части на света критерият за геройство е такъв - своеобразен. За същия критерий протестиращите срещу него са … фашисти. Т.е. – хората, които не са съгласни с подмяната на техния европейски избор. Сякаш Европа и светът не са участвали във войната срещу фашизма.

        Тъжно е в началото на 21-ви век да биеш барабана на антифашизма и да наричаш несъгласните с тебе фашисти. Във време, когато държави – съюзници или противници през Втората световна война, са минали на следващо ниво заедно – убедени в необходимостта от равноправно сътрудничество помежду си. Независимо от различията си, независимо от неизбежните проблеми при това сътрудничество. Тъжно е, поради изостаналост, да търсиш опора в миналото и врагове в настоящето, за да се оттласнеш. Като не можеш с друго.

            Тъжно е да изпитваш дълбоко възмущение от „поредния случай на вандализъм” към един паметник, който не оправдава присъствието си по никакъв начин, освен насилствено. И това до ден днешен. При „освободителната” окупация на България през 1944 няма загинали съветски войници при военни действия. Германци вече няма. Никой не оказва съпротива.

            Странно е да не изпиташ същото дълбочинно възмущение от жертвите на площада в Киев. Странно е по-скоро да изпитваш косвено одобрение към тяхното убийство, защото защитават националната си чест и европейска ориентация, което е в твой ущърб.

            И други неща са тъжни. Не знам на какъв трамплин стъпи Меглена Кунева, за да обяви предрешените бъдещи победи на Реформаторския блок. Мнението на политическия пенсионер Иван Костов за несътрудничество с ГЕРБ предизвика лавинообразна атака. Тя прелива и към наследника му. Да, верни са уравненията на Огнян Минчев. Опитвам се да си представя ГЕРБ без лидера си. Трудно е. Прескачам днешните управляващи. Прескачам и новото поредно генномодифицирано образувание. Не защото ще се съюзявам с тях, а защото вредата от управлението им за мен е явна и безспорна. От управляващи и от опозиция се цедят тънки депутатни струйки към децибелното „цунами“. Дали това сбиране в общ извор е изключение или ще се превърне в тенденция, бъдещето ще покаже. Дали изворът няма да се окаже локва – пак то ще покаже.

            Ще покаже и други неща. Дали рожденият устрем на „22 септември” не е, за да бъде рудиментарен орган на ГЕРБ. Дали разнородната сплав в Реформаторския блок ще следва ясна посока или ще прави камшичести движения, основани на безпринципни компромиси.

            „А годы проходят – все лучшие годы !

            Не знам. Само подозирам, че голяма част от днешния политически калейдоскоп и пъзел заедно със създателите си е излишен за полезното бъдеще на България. Статуквото продължава и ще продължи да инженерства политически. А извънземни няма да дойдат да помогнат. Трябва да се оправяме сами.

            Междувременно Русия даде убежище на Виктор Янукович, а хора от „Беркут“ превзеха сградите на регионалното правителство и парламента в Крим. Вероятно има стремеж за нова Южна Осетия или Приднестровие. Не е изключено да има още жертви.

            Ясно е едно. Трябва да престанем да се мерим кой е по-десен. Трябва да престанем да се упражняваме в оригиналност и сарказъм един към друг. Ориентацията на България за възход не минава по размитата и обезсмислена у нас линия ляво-дясно, а по линията Европа – Русия. Очевидно - те не могат да са на кантар. Едната трябва да натежи и да преобладава. Няма как иначе да стане. Остава само да наблюдаваме кой накъде тегли или се прави, че тегли. А може би своеобразен ориентир ще ни предостави призивът на Иво Инджев на 4 март в 18.00 ч. да сме при паметника на окупатора-освободител. Ако се срещнем там, нека не се настъпваме по кокалчетата. Но който и да дойде, да заяви несъгласие с присъствието на гранитното чучело.

         Накрая нещо ведро. Абитуриентите от Втора АЕГ в София ще бъдат на бала си спортно облечени – в бели тениски и по дънки. Защото ще дарят парите за скъпи рокли, костюми и обувки за лечението на деца, страдащи от булозна епидермолиза.

http://dnes.dir.bg/news/abiturienti-epidermolizis-buloza-peperudeni-detza-16213675?nt=10

Нарекли са инициативата си „Панаир на добротата“ в противовес на кичозния лукс и шумната суета в началото на май. Казват, че са приели каузата да облекат „сърцата си в красиви премени, а не телата си …“.

            Искам хора като тези момичета и момчета да решават какво да е бъдещето на България. А ние да им помагаме с каквото можем. Да отстъпим крачка назад. Да не убеждаваме света колко сме безгрешни и незаменими. Да сме по-смирени. Отнася се за всички вождове и индианци от всички партии и движения, които претендират, че са нещо по-различно от днешното управление.


 

[i] М.Ю.Лермонтов


Изразете вашето мнение »
Вашите мнения и коментари
Автор: Ulian 27 Февруари 2014 19:14:38
Shapka svaliam na Абитуриентите от Втора АЕГ в София!!! Evala na takiva mladi hora!
Автор: Пендо 27 Февруари 2014 21:58:06
Ние все още не можем да се освободим от измисления епитет "фашист". Историците, мълчат но знаят много добре, че фашисти и фашистка партия имаше само в Италия. Германската Национал-социалистическа Работническа Партия беше ръководена от Хитлер. Съвсем близки по име, лозунги, начини на управление и пропаганда с Съветската комунистическа Партия. След като си дебнеха едни други и се сбиха накрая, бе измислен епитета "фашизъм" и германците бяха обявени за "фашисти", както след това, всичко което не е комунистическа партия. Този остарял пропаганден трик и сега работи както преди и много по инерция продължават да го признават. Крайно време е да се освободим от тези митове и илюзията за клането наречено "освобождение" или изпъчените, добре въоръжени съветски войници в бронз и камък, които вдъхват на кураж на тези, които добре знаят какво заслужават и си мислят, че тези войници ще ги пазят. Те са готови да се бият за тези идоли, защото смятат, че без тях са свършени.
Автор: Цуца Гушева 27 Февруари 2014 22:39:19
Не можем да се освободим от Цеца фашиската чушка.Много е нахална и пак ще пише фашизми тук!
Автор: emigrant 27 Февруари 2014 23:22:16
Днес генералния секретар на NATO Расмуссен каза :
„ Украйна е много важен партньор за нас. „
Нито една българска медия не е отразила истината.
Запада много ясно казва на Путин , че всичко има граници.
Това означава драги сънародници, че сега имаме златен шанс да се избавим от тираните, които тъпчат българите 70 години.
Автор: Павел Тинков 28 Февруари 2014 09:09:56
До тролчето кутево с ник "Цуца Гушева":
Знам, че "Човек в рядко лайно камък не бива да хвърля - ще го опръска", ама ти започна да ми писваш. Та да те попитам, кутевче, полуграмотно, що не се опиташ да пишеш по стените на градските кенефи - по ще ти отива. Или ако пишеш там комунягите няма да ти плащат?
Автор: Тони 28 Февруари 2014 14:30:37
Прекрасна статия, под която се подписвам с две ръце.
Абсолютно верни са и съжденията на Пендо.
Автор: Цеца Чушева 28 Февруари 2014 18:45:21
Мисля че жестокото време в което живеем не предполага Лермонтовата тъга и печал.По-скоро обратното.Лермонтовият дух сега би намерил своята буря ,която ще му даде покой.Времената са толкова подли,толкова разделни,толкова решаващи бъдещето,че най-малкото би могло да ни е скучно и тъжно.А героите на нашето време са толкова безнравствени,толкова безродни и безчовечни,че Печорин в сравнение с тях е глезено нищожество,което се развива само в областта на снобизма и духодната си нищета.Ако ви е скучно и тъжно/грустно/ заради провала на любимата ви партия и лидер,то позоваването на Лермонтов е хиляди пъти на степен милион неуместна.Защото става въпрос за предателство на съкровените за всички честни демократично мислещи хора в България от вашия идол.Може да ни стане скучно и наистина е така от безжизнеността на РБ и да ни стане безкрайно тъжно,че измиват ръцете си с чужд сапун,вместо наистина да направят реални демократични дела.Лермонтовската печал е оправдана след погрома на декабристите и честното сърце и душа на поета умират в липсата на хора,личности и идеи за които си струва да се бориш и да умреш.В България не е така днес.И прикритието с аристократичната тъга на поета е просто фалш и неуместна превдзетост.Отделно,че не сте аристократи нито по произход,нито по дух.Ако търсите аналогии сега времето по-скоро прилича на Откровението на Свети Йоан Богослов -Апокалипсис.И всички знаем кой е Юда и кои са Юдините чада.
Не исках да коментирам,но обичам Лермонтов ,и не само него,от юношеска възраст и не мога да позволя да бъде използван за прикритие на внушения за ДСБ и РБ.Грозно е.Поета не заслужава това.И не на последно място-недостойни сте за него,и не само за него.
Автор: Цуца Гушева 28 Февруари 2014 21:15:05
Казах ли ви?Цеца Чушката е фашиска маскирана като поетична душа.Лермонтов обичала моля ви се?!
Автор: Фрунзе 1 Март 2014 10:13:58
Москов ми напълни душата.Идеално им го каза при Кулезич.Не трябва да подкрепяме ГЕРБ.А Евгени Михайлов определено има психически проблем и все плаче.
Автор: Случаен минувач 1 Март 2014 13:24:56
Люба кулезич не зададе един много простичък въпрос на Москов: как с 5% ще могат да наложат новите правила, за които говореше той. Какъв ли "КОНСИСТЕНТЕН" отговор би дал?
Господин Москов се опиянява от собственото си красноречие и е много далече от прагматизма, който трябва да притежава един политик, за да бъде ефективен за обществото. Ако приемем, че идеите, които отстоява имат положителен заряд, то това далече не е достатъчно те да изиграят някаква положителна роля в обществото. Може би той има качества, подходящи за Лабораторията на господин Костов, но не и за вдъхновяване и увличане на честномислещите хора с десни убеждения за постигане на така необходимата консолидация в дясното пространство за постигане на реални резултати.
Автор: Кобилкина 1 Март 2014 20:52:57
А Женя Михайлов сново очень ридал, вероятно он тоже гомо сексуалчик!?
 
Какво следва от капитулацията на властта пред полицейския протест за запазване на професионалните привилегии?
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Blue & Blues | Блогът на Славея Балдева

https://slaveyabaldeva.wordpress.com/Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional