Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Петиция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Проф. Евелина Келбечева

 Четвърт век след падането на комунизма в България ние продължаваме да живеем в паралелни светове по отношение на знанието ни за историята между 1944 и 1989 година. Продължаваме да сме свидетели на славоловието на режима, въпреки че имаме пълна и обективна академична историография и  красноречиви журналистически разследвания за него.

            Огромната част от хората  -- и специално младото поколение – няма нито цялата информация, нито разбирането за същността на политическите и социалните процеси от най-близкото ни минало. Те имат право на това.

            Българският  парламент прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен през 2000 година, а през 2009 се присъедини към Пражката декларация за създаване на обща европейска памет, инициирана от Вацлав Хавел. Ho колко млади хора в България днес знаят, че Нюренбергският процес осъди на смърт 12 души от 24 подсъдими; а т.н. Народен съд в България издаде  2618 смъртни присъди, от които са изпълнени 1046?

            Крайно време е да изпълняваме и собствените ни закони, и европейските договорености. Крайно време е -- не само заради жертвите на комунистическия режим, но за бъдещите  поколения граждани на България  -- да прекратим тази историческа аномалия  и да покажем истината за режима след Втората световна война.

            Предлагаме промяна на учебните планове и въвеждане на изучаване на тоталитарните режими в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище.

            Българите имат правото да знаят колко дълго е жив стария комунистически режим. Българите имат правото да знаят как и днес неговите мимикрии препъват на всяка стъпка демократичното европейско бъдеще на България.

 

Евелина Келбечевa

Американски Университет в България


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional