Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Писмо до руското посолство

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://demontirane.org/

 

ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА
ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

До Посолство на Руската Федерация в Република България
гр. София

Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия поднася своето уважение към Посолството на Руската Федерация в Република България и има честта да заяви следното.

Загрижеността, която изразихте по повод акцията, проведена на 4 март т.г. от 18:00 ч. пред паметника на Съветската армия (с писмо от 27 февруари 2014 г. до Министерство на външните работи на Република България) под надслов “Тук не е Москва. НЕ на намесата на Русия във вътрешните работи на България” и която се опасявахте, че щяла да доведе до “оскверняване на монумент, издигнат в памет на съветските воини, загинали за освобождението на България и Европа от фашизма“ е напразна. Този монумент не е издигнат в памет на загинали за свободата на България съветски воини. Според историческите източници такива няма. Същите източници твърдят друго – че съветските воини, враждебно навлезли на територията на България в началото на септември 1944 г. и окупирали страната за следващите три години (дълго след капитулацията на Германия), съдействат за налагането на комунистически режим в България обявен за престъпен със закон, приет от Народното събрание през 2000 г. Този комунистически режим е отговорен за смъртта на десетки хиляди невинни български граждани. Престъпленията на комунистическите режими в Европа са осъдени и с Резолюция №1481 (2006) от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа – организация, на която Руската федерация е пълноправен член.

В последните четири години нашата гражданска организация положи значителни усилия към осветляване на истината за ролята на Съветската армия в историята на страната ни, като до този момент по никакъв начин не сме застрашили достойнството на руската държава. За нас като гражданска инициатива и като български граждани е изключително оскърбително този кървав и трагичен период за България да продължава да бъде наричан “освобождение”. Смятаме, че съдбата за бъдещето на този паметник е в компетенцията на българското правителство и подобен род протестни ноти от ваша страна се явяват намеса във вътрешните работи на страната ни и са проява на незачитане на суверенната воля на българските граждани. Прочие, именно това беше и посланието на въпросната акция от наша страна.

Близостта на България и Русия има дълга история и конкретният паметник няма отношение към нея. Той дори допринася за погрешно тълкуване на действителната заслуга на Русия за независимостта на България. Заслугата на Русия е почетена в България с над 300 значими монумента, чиято символична и естетическа стойност е неимоверно по-голяма от унизителния и грозен гореспоменат паметник.

Вярваме, че развитието на приятелските отношения между нашите две страни трябва да се основава на истината, взаимното уважение и доверието. В този смисъл, посланието, което Руската федерация отправя с протестни ноти в защита на точно този паметник е най-малкото объркващо.

София,
7 март 2014 г.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional