Свободата днес и тук 08 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цената на въпроса

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Акунин, в. Дневник

Мисля си не за Украйна. Т.е. и за Украйна, разбира се, но това в края на краищата, макар и братска, все пак е ДРУГА страна, която си има свой път. Пожелавам на тази страна всичко най-добро. Тя доказа с мъжество и кръв, че е Държава. Мисля, че ще се оправят и без Крим. Западът няма да се стиска за помощи, за да направи Украйна витрина на демократичните ценности. Жителите на Крим навярно тепърва ще съжаляват, че са се отделили.

Но сега повече ме занимава обозримото бъдеще на собствената ни страна - Русия.

То изглежда мрачно.

Искам да попитам съотечествениците си, които бурно се радват на задаващото се, предрешено присъединяване на Крим (а такива, изглежда, са мнозинството): уважаемо мнозинство, разбираш ли поне колко ще ни струва на всички нас този трофей?

Не?

В резултат на това, че Русия въведе на територията на ДРУГА ДЪРЖАВА свои въоръжени части (каквото и да лъже Путин, тази "вода ненапита"), ще се случи следното:

- Първоначално Русия ще се окаже в политическа изолация, а след това и в икономическа. Парите ще изтекат в чужбина, инвестиции няма да има, а на нашите петрол и газ ще бъде намерена замяна, така че и свръхпечалбите от гориво ще свършат.

- Всичко това заедно с неминуемия скок във военните разходи ще повлече със себе си спад в икономиката и падане на рублата, а след това вероятно,  отмяна на нейната конвертируемост. Така че ще трябва да се сбогуваме с Анталия, Египет и Тайланд.

- Рязко ще поскъпнат вносните стоки, а много от тях просто ще изчезнат.

- Валутните запази няма да стигнат за дълго. За да плаща заплати и пенсии, правителството ще завърти печатницата. Това ще доведе до инфлация и още по-голямо увеличение на цените. А след това съвсем няма да има с какво да се плаща на бюджетните служители. И държавата ще банкрутира.

- За да потуши растящото недоволство, на режима ще му се наложи да се държи все по-твърдо и с все повече беззакония. Интернет ще бъде кастриран и цензуриран; за обикновените медии да не говорим. Броят на политзатворниците непрекъснато ще се увеличава и в тази категория ще започнат да попадат хора, които са далеч от политиката. Всеки протест ще стане наказуем.

- Да, благодарение на кримската авантюра Путин се осигури пожизнена власт. Сам се осъди на нея. Сега той просто ще се страхува да подаде оставка. Но тази пожизненост едва ли ще се окаже дълга. И е известно как ще завърши. Когато няма легален механизъм за смяна на банкрутирал режим, се включват революционните механизми. А революцията в многонационална държава, при това с ядрено оръжие, е нещо много страшно.

Не плаша никого и не надавам вой. За съжаление всичко това е не просто много вероятно, а практически неизбежно. Освен ако не се случи чудо.

Честито предстоящо присъединяване на Крим, бедно ликуващо болшинство!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional