Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лъжата си има опашка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Константин Павлов,http://komitata.blogspot.com/

Сигурно си спомняте, че през 2008г. в този блог много писахме и превеждахме за руско–грузинската война, че осъдихме агресията и бяхме много разочаровани от реакцията на нашите управляващи политици и на нашите съюзници в ЕС и НАТО, защото агресорът не беше наказан и дори не беше ясно посочен.

С това че Грузия даде надежда за по–смислено развитие на пост–съветските държави, и с това, че показа реална алтернатива на путиновия плавен авторитаризъм, преливащ към тоталитаризъм, тя беше опасна за Русия и Путин трябваше да я удари, за да не започне да се разпада собствения му режим. И я удари така, че Грузия още не се е освестила от удара (а и там приятелите на Путин междувременно взеха властта и разказаха играта на всички реформи). А не трябваше ли някой, освен случайни хора с блогове, да я защити?

Нашите скъпи западни съюзници решиха да не си развалят "рахатя" с Путин, а ние пак имахме лошия късмет да ни управлява мижитурно проруско правителство, тъй че България отново не заяви нищо особено и продължи и тя да си затъва в проруското блато.

За да се оправдае тази пасивност се прибегна до средствата на лъжата и манипулацията. Най–важният документ, който беше произведен тогава и който трябваше да ни даде поне истината за случилото се в Грузия, е докладът на комисията Талявини за това какво се случи всъщност и от който липсва най–важното – изводите чия е вината за конфликта и кой трябва да понесе отговорността.

Сега това го преживяваме за втори път като наказание, че първия път като ЕС не казахме истината. Откъснатата от Украйна територия е многократно по–голяма от миниатюрните грузински долчинки, и вече е съвсем, ама съвсем близо до България, и отново стои въпросът – как трябва да се реагира? Западните ни съюзници предлагат преговори и дори се опитват да принудят Украйна и Русия да преговарят на всяка цена. Не заслужаваме ли поне ясно да се каже истината? Кой обикновено предлага преговори в една война? Загубилият.


Превеждам ви статията на многократно цитираната от мен Юлия Латинина по въпроса:

Западните дипломати в момента си задават въпроса, как да се въздейства на Кремъл след завземането на Крим? Какво да правят с Путин? Как да върнат ситуацията в нормално русло?

Имам страхотно предложение: Дайте да изпратим в Крим госпожа Хайди Талявини. Помните ли я? Онази, която оглавяваше комисията на ЕС по руско–грузинската война.

Комисията написа прекрасен доклад. Комисията Талявини, например, храбро зададе въпроса: А имаше ли право абхазката авиация да бомбардира територията на Грузия? И безстрашно отговори: Нямаше! Това беше в нарушение на международното право!

Въпреки че въпросът съвсем не беше дали може, а в това – дали въобще съществува "абхазка авиация" като явление. Също както и абхазки военно–космически сили, абхазки стратегически бомбардировачи и абхазки летящи чинии. Или 80–хилядният абхазки народ, живеещ в бедност върху непризната микроскопична територия, не е притежавал никаква "абхазка авиация", а това е била руската авиация, действаща от бившето съветско военно летище в Гудаута.

И понеже, ако авиацията е била руска, то това би поставило кръст на цялата руска версия за войната и ще се получи не "защита на осетинския народ от грузинска агресия", а добре обмислен и дълго подготвян (руски) военен удар. Но храбрата г–жа Талявини такъв въпрос не зададе.

Или например, комисията Талявини зададе въпроса: А имаше ли право грузинската артилерия в навечерието на 8–ми август да удари по Цхинвали? И от позицията на непреклолен хуманизъм отговаряше: нямаше. Та там живеят миролюбиви хора! Цивилно население!


Но, появява се известен проблем: грузинците не само удариха с артилерия по Цхинвали. Те го и завзеха! През нощта на 8–ми. И останаха в града два дни. През цялото това време  градът беше бомбардиран от артилерия и авиация, превръщащи грузинските войници и танкове в прах. И, в края на краищата, грузинците бяха изтласкани от града именно от артилерията и авиацията – ръкопашни схватки в Цхинвали между руснаци и грузинци нямаше.

А чия авиация и артилерия затриваше от лицето на земята Цхинвали през двата дни, докато там бяха грузинците? И имаше ли тази артилерия и авиация право да прави това или не? С тези въпроси безстрашната комисия Талявини не се занима. На нея ѝ беше интересно единствено, дали е правилно да се бомбардира градът през нощта на 8–ми.

А ето как, например, комисията Талявини отговори на въпроса за началния момент на войната: тя е започнала в нощта на 8–ми август. С грузинската атаката. Наистина, още цяла седмица преди това, осетински въоръжени лица обстрелваха грузинските села. И да, още, още преди това осетинските власти евакуираха цивилното население от Цхинвали и докараха в него голямо количество "опълченци", "доброволци" и журналисти, призвани да отразяват агресията на проклетите грузинци.

А още и още преди това, в осетинските блогове започнаха да подгряват: "войната започна", "да преизпълним плана по пълнене на моргата в Гори (Грузия) с трупове". И тогава през Рокския тунел потеглиха руските танкове, а 152мм артилерия започна да изравнява със земята грузинския анклав, разположен върху Транскам – единственият магистрален път, по който тези танкове можеха да достигнат Цхинвали (Зарският път е твърде стръмен и опасен).

Но всичко това – изличаването на грузински села с артилерия, руските танкове в Рокския тунел, превземането на Нули от осетинците – по мнението на комисията Талявини, всичко това все още не е война. А когато грузинците нанасят даже не превантивен, а ответен удар – ето тогава войната започнала.

Това е новост във военната мисъл. Например, кой си мислите че започна Втората световна война? Ще ви отговоря, че по логиката на госпожа Талявини, Втората световна война е започната от поляците. Нали ще се съгласите – когато Хитлер завзема Судетите, войната още не е започнала. Когато Хитлер мирно анексира Австрия, – войната още не е започнала. А когато в отговор на германската агресия проклетите поляци започват да стрелят, – ето, войната започнала. Желязна логика. Ако, замислете се, поляците не бяха започнали да стрелят, то и война сигурно нямаше да има.

В доклада на комисията Талявини за това, кой всъщност е започнал войната, е написано горе долу следното: по мнение на руската страна, това е било с нищо непредизвиканото нападение на грузинските милитаристи по мирно спящия Цхинвали. А по мнение на грузинската страна – това е бил ответеният удар по нахлуващите на територията на Грузия руски войски. А къде е истината не знаем. Ние, като обективни хора, излагаме и двете версии.

И ето. Ако ЕС изпитва някакво затруднение как да излезе от неловката ситуация с Крим, да изпратят там комисията Талявини.

Комисията Талявини ще напише, че съгласно украинската версия, там не е имало клане на никакви руснаци, а хората, завземащи административните здания и обектите на кримската инфраструктура, са кадрови руски военни. А според мнението на руснаците – над Крим е била надвиснала заплаха от геноцид, извършван от финансираните от Запад украински фашисти, а хората, превзели административните сгради, са, както каза президентът Путин, "сили за самоотбрана". А къде е истината, комисията Талявини не знае. Тя – като обективна комисия – излага и двете мнения.

Ако трябва да говорим сериозно, то за начало г–жа Талявини трябва да бъде позорно уволнена от всичките си бюрократични постове. Ако Западът иска някак да въздейства на непредсказуемия и опасен режим на управника, който по думите на канцлера Меркел "живее в друг свят", то трябва да започне дори не със санкциите и визите. Трябва да започне с уволнението на тези дипломати и политици, които за пари, по силата на приятелски бартер, или по други съображения, пишат доклади, които дават на Путин увереност, че си има работа на Запад със смотаняци, с продажни политици и с "полезни идиоти". И че би могъл с пари, натиск и шантаж да излезе от всяка ситуация.


Нека госпожа Талявини, когато излезе в пенсия, да напише нова история на Втората световна война. Например такава: "По твърдения на немците, Втората световна война започна със завземането на немската радиостанция в Глайвиц от поляци, а по твърдения на полската страна, това е било провокация на немците. А къде е истината, не знаем".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional