Свободата днес и тук 25 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ястреби и курици

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Както можеше и да се очаква, в хладния въздух на Боровец БСП омекна. И се завтече да зализва и замазва ръбовете на еропейската позиция по отношение на Украйна и руската агресия в Крим. Депутатите и активистите на столетницата дълго кастриха външния министър Вигенин, задето си бил позволил да засегне руските товарщи и техния батушка Путин, като казал две думи напреко на аншлуса.

В резултат узнахме лично от Сергей Дмитриевич (роден в Украйна, но очевидно рускоговорящ), че не сме ястреби и никога няма да бъдем. По-вероятно е да се окажем курици, както находчиво го иронизира Иво Инджев, имайки предвид популярната в България руска поговорка: “Курица не птица, Болгария не заграница”.

Та ето какво ни съобщи еврипейският лидер на ПЕС относно международната ситуация и мястото на Болгария в нея:

“Не очаквайте България да бъде сред ястребите в Европейския съюз. Ние имаме наши интереси, наши традиции. Чисто културно и емоционално отношението на българите към Русия е съвсем различно от това на прибалтийците, които имат друга драматична история, свързана с Русия и Съветския съюз, или на Полша или някоя друга страна”.

Очевидно е вярно, че не сме като прибалтийците. Нито пък като украинците. Интересно като кого сме тогава – в обръча от държави около държавата на руския фюрер, попадащи в сферата на неговите имперски интереси? Може би като белорусите?

Смея се, но не е смешно. Долнопробно и жалко е, ако ме питате. Това става в момента, в който светът е изправен пред най-тежката политическа криза от падането на Берлинската стена насам. В момента, в който дори Швеция, която не е воювала от 200 години насам, се замисля дали не е време да стане член на НАТО. В момента, в който през 21 век се правят провокации, познати от касапското предходно столетие – и се демострира политическо мислене, характерно за епохата от поне още две столетия назад. В който пряко всички писани и неписани правила и договорености се прекрояват граници, организират се паравоенни формирования, пращат се провокатори с цел да се предизвикат кървави сблъсъци. И точно в този момент, в който съдбата на нормалния свят виси на косъм, ние, оказва се, имаме друго емоционално отношение към агресора, имаме друга драматична история.

Пита се: каква друга? С какво по-различна? Да не би у нас да се случи нещо различно от свирепата мелница, в която попаднаха всички страни, “освободени” след Втората световна от червената армия? Да не би режимът, който ни натрапиха на върха на съветските щикове, да беше по-мек и по-хуманен? Да не би над 30 000, избити без съд и присъда в първите дни след девети септември, да са били недостатъчно? Или българските концлагери са били по-хуманни от тези в Колима, по чийто образец са правени?

Истината е една: не можеш да не бъдеш ястреб, когато срещу света се възправя агресор. Защото ако не бъдеш, ставаш плячка. За доказателство можете да прелистите историята на Втората световна война – там гъмжи от такива примери. Даже е наложително, тъй като Третата световна чука на вратата ни.

Не вярвате ли? Ето ви доказателството: “Русия е единствената страна в света, способна да превърне Съединените щати в радиоактивна пепел.” Думи на Дмитрий Кисельов, смятан за шеф на пропагандата на Кремъл, назначен лично от Путин за шеф на медийна група, обединяваща бившата агенция РИА Новости, телевизия РТ и радио “Гласът на Русия”.

За какво ви говорят тези думи? Да сте чували през последния четвърт век някога и от някого подобни закани? И кой по-точно е ястребът в днешния световен казус?

Няма да питам кой е курицата. Ясно е. И за да ви стане още по-ясно, ето ви още един пример. Точно днес, на фона на тържествуващата руска агресия, зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев заявява на московското туристическо изложение "Интурмаркет", че “България може да осигури на всеки от районите на Русия да създаде свой курорт в България, закупувайки земя, инвестирайки и получавайки право на строеж на хотели, санаториуми и почивни бази”. По водещия корупционен пример на московския кмет Лужков, дето заграби устието на Камчия с решаващата помощ на другарката Станка Шопова.

С други думи – не ни стигат 450 000 руснаци, закупили недвижими имоти в България, та каним и още. Каним цели градове. След време вероятно ще предложим руският пак да се изучава от първи клас, както беше някога – в не толкова далечното минало. А след още някое и друго десетилетие престарелият Сергей Дмитриевич коренопреклонно ще предложи България да стане N-тата република в Евразийската федерация. Или направо Задунайская губерния – в случай че Путин еволюира от пожизнен президент до император.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional