Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Владимир Буковски: Путин може да не преживее конфликта в Украйна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ВЛАДИМИР БУКОВСКИ

Легендарният съветски дисидент прогнозира неминуемия колапс на руския режим.

Владимир Буковски се съмнява в отделянето на Крим и победата на Путин в Украйна. Той заяви това в интервю за Polskie Radio.

- Целият свят се чуди как ще завърши руско-украинския конфликт. И основният въпрос днес: искат ли руснаците война? Вие за себе си отговорихте ли си?

- Не, Путин не се интересува от война. Всичко, което той прави - това е отговор на Майдана. Той не е доволен в задния му двор да избухне революция срещу режим, който е много подобен на неговия. Второ, без Украйна неговият план за възстановяване под някаква форма на Съветския съюз ще си остане само идея. Докато той е там, нищо няма да постигне. Всичко се случва срещу него. Досега Путин направи това, което не беше по силите на никой: той обедини украинския народ. Да, дори до такава степен, която никой не беше и сънувал. Това е мултинационална държава, мултирелигиозна, с различни региони и история. Независимо от това Путин обединени Украйна, въпреки, че това не бе част от плановете му.

- Но може би това, което се случва, е цената на Крим.

- От една страна, да, но от друга - не съм сигурен, че светът ще приеме този компромис. Целостта на Украйна е гарантирана от големите държави. Това решение е част от процеса на неразпространение на ядрени оръжия. Ако великите сили не успеят да защитят своята гаранция, това ще бъде огромен удар върху престижа им и стъпка към разпространението на ядрени оръжия. А с тази формула светът не може да се съгласи. Путин се опитва да разделя Украйна, да подклажда гражданска война или подобен процес. Но всичко това е напразно, това е очевидно. И колкото по-далеч отива Путин, толкова по-очевидна става загубата му. Мисля си, че той няма да получи Крим дори като утешение.

- Смятате ли, че реакцията на света, която виждаме, е в състояние да спре Путин?

- Реакцията беше много по-голяма, отколкото можеше да се надяваме. Аз живея на Запад близо 40 години и знам, че да се получи тук някакъв ясен и смислен отговор на агресията - първо на СССР, а след това и на Русия - е невъзможно. Те всичко ограничават до изказване на съчувствие и загриженост. Отвъд тези дипломатически реакции, на дело нищо не се случва. Санкции срещу Съветския съюз са налагани веднъж след нахлуването в Афганистан през 1979-1980. Тогава Картър измисли някакъв вид санкции. Но повече такива не е имало. Да накараш западния свят да наложи санкции на Русия, като се има предвид зависимостта на Европа от Русия, е много трудно. Може би в Украйна, Полша и Беларус са очаквали по-силна реакция, но аз - не.

- Но докато няма санкции, Путин може да се чувства господар на ситуацията: да вземе и Крим, и Донбас, и Молдова за десерт.

- Реакция ще има по-късно като следствие. За него най-голямото ограничение е липсата на армия. Става дума за военна операция. Но всички забравят, че реформата в руската армия не е завършила. Тя е по средата: старата армия е демонтирана, а новата още не е създадена. От това, което знам, боеспособни са само 10 дивизии. На тях им е трудно да си представят как да се задържат в Украйна. Това е непрофесионална армия, това са новобранци. Тези момчета не са мотивирани, те си отслужват времето и край. Защо им е война?

- Въпреки това, общественото мнение в Русия се готви за война. И артистите, и писателите, задействана е цялата пропаганда.

- Работата е там, че тези артисти и писатели няма да отидат на война, а и техните деца няма да пуснат. Всичко е напразно. Това е типичната лъжа на съветския човек. А те все още си остават много съветски. Това е безотговорността, страхливостта на руската интелигенция. Лицемерието вече е привичка. Техните емоционални изблици са без значение за ситуацията.

- Но затова пък един изстрел от украински военни или от загрижени граждани по посока на тези необозначени "зелени човечета" би имал значение. Струва ми се, че не дооценявате заплахата от война.

- Колкото повече ситуацията би била непонятна, колкото повече насилие и кръв би имало, толкова по-добре би било това за Путин. Тогава той би се задействал като защитник. Хубаво е, че украинските политици, военните и местното население не се подадоха на провокации. А в края на краищата, това е провокация. Те очакваха изстрела, за да оправдаят агресията си, а украинците показаха абсурдността на ситуацията: някакви войници дойдоха, а кого защитават те? Стрелба няма, всичко е спокойно. Представете си сега какви идиоти се чувстват тези войници.

- На 16 март ще се проведе референдум в Крим. Резултатите са очаквани, защото там на демокрация дори не лъхва. Украйна няма да признае резултата, а Русия ще продължи тази непонятна политика, всъщност "окупация" или провокация, с десетилетия.

- Режимът на Путин няма да продължи дълго. Вие го надценявате доста. Аз не се съмнявам, че победители от референдума ще излязат тези, които искат отделяне от Украйна. За известно време тази ситуация може да бъде непонятна, наистина. Но това пак е една провокация, която цели да запали "лудите глави" сред украинците. Но ако това не стане? Наистина ли вярвате, че Русия желае да храни Крим? Да му дава вода и електричество? Това е много скъпо и е допълнително главоболие.

- Но тук възниква един проблем, как да се обясни напускането на Крим на руснаците, които сега са развълнувани от политиката на Путин. Дори бивши опоненти сега са обединени около него. A изход от Крим може да означава падане на рейтинга.

- Той няма никакъв рейтинг. Всичко е пропаганда. Спомням си първите резултати. 73% от руснаците бяха против война с Украйна. Това, разбира се, би могло да подкопае рейтинга му, но аз мисля, че той може и да не преживее конфликта в Украйна. Путин изгуби всичките си позиции в света, попадна в изолация. Много от колегите му на Запад сериозно поставят под въпрос психическото му здраве.

- А това е още по-опасно, тъй като у него има ядрени оръжия.

- Между нас казано, съмнявам се, че неговите ракети биха могли да долетят до където и да било. Всичко това отлежава отдавна, дълго време не се обслужва. Това е основно скрап.

- Засега Кремъл постоянно настъпва, държи се доста уверено и създава впечатлението, че не се страхува от никого.

- Война с целия свят така и няма да има. Той разбира, че това не е реалистично, че той не е в състояние да спечели. Дори и в най-добрите години на Съветския съюз те не бяха готови за глобална конфронтация. А днес и дума не може да става. Това е нелепо. Разберете същността му. Режимът винаги е имал манталитета на обсадена крепост. В съветските времена това се наричаше "капиталистическо обкръжение". Това умишлено се пропагандираше, за да има поне някаква консолидация на общественото мнение. Но това не даде резултат. Инвазията в Афганистан не предизвика патриотична вълна в Русия. Това е стар трик, но за толкова години той е престанал да бъде ефективен.

- Украйна днес е в трудна ситуация. Бюджетът е на нула, а отношенията с Русия са развалени. Западът сериозна помощ по-скоро няма да окаже. Излиза, че Киев е обречен да поддържа отношения с Русия?

- Не, не мисля. Ясно е, че подобряването на отношенията би подобрило значително положението на украинците, но не забравяйте, че натискът на Запада ще расте. Москва няма нужда от това, тъй като това е голяма заплаха за нея. Санкциите, посочени от Меркел, ще бъдат наложени. А това означава разширяване на принципа на "Закона Магнитски", т.е. лично наказание на виновниците. Това означава забрана на входни визи, замразяване на финанси в чужбина. Това никак няма да се хареса на антуража на Путин. Те са грабили 14 години, а сега се оказва, че ще им вземат всичко. За това те няма да заобичат лидера. Мисля си дори, че в Кремъл ще има някаква престрелка. Това е голямо напрежение. Това всъщност е банда. Наблюдавал съм банди, когато бях в лагерите, те имат един прост принцип: главата на бандата работи за бандата, а бандата за него. Ако този принцип бъде нарушен, тогава лидерът го намират с прерязано гърло. Никой от обкръжението му не се радва от тази ситуация. Те са му ядосани ужасно.

Превод от руски език: Пламен Борисов


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional