Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кримодери

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Валерия Новодворская, Грани.ру, Гласове

 

Сега, докато пиша тези редове, съветските мародери разпределят на части украинския и татарския Крим. Както някога палачите на Голгота са си поделяли скромните дрехи на Христа. Сергей Гоблинович Аксьонов се кара с Рамзан Кадирович и руските бандитски компании. Всеки, който се полакоми за чуждото, е бандит. Изблъсквайки с лакти дребните бандитчета, те завличат каквото им попадне: санаториуми, винзаводи, Ливадийския дворец, „Лястовиче гнездо”, Артек”, Карадаг, Стария Крим, гроба на Волошин, гроба на Грин, моето детство.

Откъде се намери у тях такава сръчност и ловкост? Да, те по същия начин си поделиха ЮКОС, като сдъвкаха и изплюха акциите на собствениците. Това е страна, която има опит в разкулачването, в обира на чужди дворци, чужди изби, чужд порцелан и чужди крави, издокарвала се е с чужди рокли, като атаманшата Лариса Рейснер. Проклета страна, изолатор за съветските прокажени. Издъхващ октопод, който се простуди от ходене по погребения.

Нашата Русия бере душа, като се почне от 11 декември 1994 г., когато танковете минаха границата на Чечения.

Това, което видяхме на 18 март, беше не просто отвратително и нагло, то бе нахален пир на победителите от бандитското съзаклятие. Беше не просто страшно, но и смешно. „Записките на един луд” от Гогол. Помните ли чиновника Попришчин, който сам лишен от разсъдък, предлага на другите умопобъркани да спасят Луната, която трябвало да се настани на Земята. И лудите бодро се измъкват от креватите, почват да „ловят” Луната и никой не се отказва. Добре че дотичали санитарите. На всеки испански крал се полагал санитар от подобно богоугодно заведение. А ние не взехме мерки и не се запасихме.

Нищо ли не ви напомня Гогол? Жадуващите да разкулачат някого с ентусиазъм крещяха за спасението на руснаците в Крим. Но това е същото като спасяването на Луната, макар че нито руснаците, нито Луната се нуждаеха от спасение.

Ние не сме там, където си мислим, не и в ХХI век. У нас вече вместо враговете на народа ще се клеймят „националните предатели”. Лично Путин го измисли.

Виктор Шендерович обаче недооцени Путин. Той го мислеше за Трошицата Цахес. А Путин е Дракона. Спомняте ли си началото на пиесата на Шварц? Ланселот решава да защити Елза, но се явява Дракона – прилично облечен олисяващ блондин. И когато разбира, че битката с Ланселот е неизбежна, губи всякакви задръжки, изскача от вратата и надава рев, в който няма нищо човешко. Забележка на Шварц: „Това е ревът на огромно, древно, злобно чудовище”. Ревът на фашизма, хитлеризма и сталинизма в малките, страхливи, празни съветски душици. Ритуално пиршество! Концерт и фойерверки!

Някои се чудят: накъде Путин се е разбързал толкова, преглъщайки цели юридически процедури, като че ли го гонят. Честно казано, те наистина го гонят. Гони го историята, гони го ХХI век. Западът няма вечно да търпи мезозоя в Русия. Защото, за разлика от Китай, руските динозаври много грубо отмъкват чуждия бизнес, вкопчват се в него със зъби и нокти.

Но Дракона усеща, че времето му изтича. Времената на драконите и динозаврите отминаха. Може, разбира се, да се появи някое отделно взето чудовище, възползвайки се от факта, че Западът отдавна е отвикнал да се бори с динозаври.

Но не навреме оживелите динозаври имат всички шансове да свършат живота си в бункер с ампула цианкалий в ръка. А какво се случи на техните държави? Съюзниците си ги поделиха. А нас сигурно ще ни разделят на 15-20 парчета.

Но при нас е ядреното оръжие. Небето над планетата започна да притъмнява. Какво е това, древно наказание или предчувствие за ядрена зима?

Досега мирът се крепеше на едната гаранция, записана на скрижалите на крилатите ракети „Томахоук” на американската военна мощ. Нашите страхове затихнаха на широките палуби на американските самолетоносачи. И всичко си дойде на мястото. Дракона в Кремъл и Мармота във Вашингтон. Буш спря Путин през 2008 г. на 40 километра от Тбилиси. И не на думи: корабите отплаваха, отлетяха транспортните самолети с личния състав на Путин.

Но Обама страшно закъснява за среща с предизвикателствата на времето. Досега изучавахме фашизма по учебниците. А ето ви тук нагледно помагало във вид на огромна държава. Фашизмът – това даже не е Хитлер, това е „Кристалната нощ” на 18 срещу 19 март, това са „колорадските бръмбари” с шарените лентички, това е перманентен Нюрнберг, но не по време на процеса, а по време на конгреса на националсоциалистите през 1933 г. Може и без свастики, важно е да има възторг и да си поделят каквото и да е: еврейски магазини, църковна собственост, както в началото на 1920 г., чужди коне и чужди пилета, както в началото на 30-те, ЮКОС или украинска територия.

Пиратите са били честни хора, защото за пиастрите са рискували собствения си живот. А тези тълпи и тези фюрери рискуват само чуждия.

Няма да крием: преди путинска Русия ние най-накрая намерихме своята национална идея в завоюването на „жизнено пространство”, беше времето на съветската Империя на злото. Даже в по-благите елцински времена ние се провалихме в Чеченската война.

А какво е било преди Империята на злото? Руски затвор за народите, където разделихме Полша и смазахме полските въстания, където завоювахме две царства в нещастния Кавказ и обесихме чеченския герой Байсангур. Излиза, че нашата родина – зачената в Новгород, е престанала да съществува в 1470 г. Доста отдавна, значи, съществуваме без родина.

Естествено, няма да ни търпят безконечно. Ще доузреят през април глупашките закони за обожествяване на Червената армия и забраната за никому неизвестната предателска „колаборационистка символика”. А на 9 май чакаме да влезе в сила поправката в закона срещу екстремизма – и несъгласието с разчленяването на Украйна ще се смята за „сепаратизъм” със срок на излежаване 5 години.

Остава ни само достойно да умрем заедно с нашите любими книги и с напразната мечта да имаме родина, която да не проклинаме. В краен случай няма да видим развръзката. Развръзката ще я види нашият Повелител на мухите и неговият „колорадски бръмбар”.

И ще ни трябва да се учим да превеждаме. Когато Путин казва, че Крим никога няма да бъде бандеровски* (защо ли го произнася „бендеровски”), той има предвид не загиналите отдавна в сражение с хитлеристите или със съветската армия членове на УПА и ОУН. Тези, които споменава, отдавна са в по-добрия свят. Той има предвид друго: че никой няма да посмее да оказва въоръжена съпротива на неговите пълчища и всички ще клекнат пред силата. Да даде Бог той да греши. Ние не успяхме да защитим своята страна през 1920 г., нито през 2000 г. Нека поне Украйна се спаси!

Разправят, че внуците ще престанат да вярват в СССР и в съветския фашизъм тогава, когато умре и последната съветска бабичка. Но бабите биват различни. Една баба от Харков на 70 години се записала на курс по украински език. А едно „внуче” от Севастопол, напротив, смята, че трябва да се върне Съветският съюз, и искрено вярва, че Аляска е била част от него. Но общата тенденция е вярна.

Червени шапчици! Не слушайте бабите си, които ви казват, че в СССР е било хубаво да се живее и че Крим е руска територия. Такава бабичка най-вероятно е преоблечен сив вълк. И тя има много големи зъби!

Превод: Рени Нешкова

 

*Съветско-руската пропаганда налага мнението на територията на СССР, че бандеровци и воините на украинската армия са служили на немците. Малцина знаят, че братята на Степан Бандера – Василий и Александър, са били арестувани от гестаповци и са загинали в концлагера в Освиенцим. Тези хора не са служили нито на немците, нито на болшевиките.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional