Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Г-7 изключи Русия от клуба на икономическите сили

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 Лидерите на държавите от Г-7 решиха да изключат Русия от следващата среща на най-богатите държави като наказание за присъединяването на Крим, съобщи Херман Ван Ромпой.

На извънредна среща, свикана от президента на САЩ Барак Обама в Хага, лидерите се договориха да не участват в планираната за юни среща на Г8 в Сочи и вместо това да се срещат без Русия в Брюксел, съобщи Ван Ромпой.

Групата на водещите икономически сили в света Г-7 съобщи, че са готови да наложат санкции срещу Русия, ако Москва не понижи нивото на кризата в Украйна, която доведе до разстройване на отношенията.

„Ние оставаме готови да усилим действията, включително да координираме санкции по сектори, което ще има изключително значим ефект върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира ситуацията”, се казва в изявление на Г-7.

Под "ескалация" Г-7 разбира руски военни ходове в региона.

"Изглежда има съгласие за най-важните сектори (в които могат да бъдат наложени санкции - бел. ред.): енергетиката, банките и финансите, оръжията...", посочи високопоставен американските представител, който пожела анонимност, предаде АФП, цитирана от БТА.
 
"Приемането на подобни санкции би засегнало цялата икономика и всеки признава, че за това се плаща цена. Само че тази цена ще бъде много по-висока за руснаците, които ще загубят повече от изолация на глобално равнище", допълни същият анонимен източник.

„Ние препоръчваме на нашите министри на външните работи да не присъстват на априлската среща в Москва”, пише в документа. Тя беше свързана с подготовката на срещата в Сочи през юни.

Освен това лидерите на страните от Г-7 смятат за „стъпка в правилната посока” подкрепата на Русия за мисията на ОССЕ в Украйна и призовават всички страни да й предоставят безопасен достъп на територията на страната.

„Подкрепата на Русия за мониторинговата мисия на ОССЕ е стъпка в правилната посока. Ние с нетърпение очакваме скорошно развитие на мисията, което да помогне за диалога, да намали натиска и да се нормализира ситуацията. Призоваваме всички страни да осигурят на членовете на мисията безопасен достъп до цялата територия на Украйна”, се казва в комюнике от срещата в Хага.

Още снощи външният министър на Русия Сергей Лавров заяви от Хага, че Русия " не се е вкопчила в Г-8. Има и други международни формати като Г-20".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional