Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Накъде

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com

            Какво значи да заявиш, че си или за тежки санкции срещу Русия, или за пълна липса на такива. Защото … половинчати санкции ще донесат вреди на страната ни. Но няма ли тежките санкции да доведат до още по-страшни вреди? Правителство, външен министър, консултативен съвет излъчвали противоречиви сигнали. Да кажело правителството ясно, че е против санкции и щели да го подкрепят. (В навечерието на среща с един посланик.) Да допуснем невъзможното – чавка изпива ума на правителството и то настоява за тежки санкции. Дали тогава ще го подкрепят или говорят, защото няма такава чавка и те го знаят. Още повече – всички чавки са против всякакви санкции.

            На власт или в парламентарна опозиция, но крилобият синхронно към „Южен поток”. Голям гърч с тоя поток. Управляващите искат да го направят неуязвим за Третия енергиен пакет, т.е. – за него да не важат европейските изисквания. Парламентарната опозиция е за същия този поток при „ясно спазване на европейските и българските процедури”. Вероятно това ще е възможно както при анексирането на Крим, осъществено при „пълно спазване на международното право.”

            Все някой трябва да е прав. Възможно е да е лидерът на ГЕРБ. Възможно е, обаче, да е прав Илиян Василев – бивш български посланик в Русия. Неговата прогноза е, че бъдеща ескалация на газов конфликт между Русия и Украйна, както беше преди пет години, няма да продължи повече от два месеца. Защото Русия и „Газпром” няма да издържат повече. Защото и ЕС не печели от пълно блокиране на доставките. „ … защото темата в нашия съюз не е дали изобщо да имаме внос на руски природен газ, а как той да се конкурира на нашите пазари и как да спазва европейските правила.”

            Г-н Василев напомня, че преди пет години прекъсването на газ от Украйна не продължи повече от три седмици. Според него страната ни може без никакъв договор с „Газпром” да компенсира количествата му с доставки на втечнен природен газ. Това, че след кризата през 2009 България не е направила абсолютно нищо, за да преодолее уязвимостта си, е „следствие не от обективна невъзможност, а от съзнателен отказ.” Отказ на всички присъстващи в днешния парламент партии. Познава се по делата, не по името.

            Но едва ли днешните управляващи ще премахнат мораториума не за добив, а дори за проучване на шистов газ, който наложи днешната им парламентарна опозиция. „Борбата е безмилостно жестока”. Все на ползу роду, както се казва.

            Волтер пише какво внушава учителят Панглос на своите ученици Кандид и Кюнегонд в „Кандид или оптимизмът”. Че краката на човек са, за да ги сложи в панталони. Че носът е, за да подпира очилата. Не за друго.

         Ако се оставим на днешния парламентарен оптимизъм – бил той управляващ или опозиционен, излиза, че България е създадена през 681, за да бъде функция на по-младата от нея Русия, било то в радости и скърби, в освобождение или окупация. „Подруги навсегда” – къде с надделяващо желание, къде по принуда.

            Полша и Румъния поискаха защита от НАТО. Ние не искаме. Уютно ни е едни самолети да облитат току до въздушното ни пространство с небивала честота.

            За действителното европейско развитие на България ни предстои още много път. Защото въпросът „Европа или Евразия“ остава открит.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional