Свободата днес и тук 28 Септември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Акцията "Пеевски" Доган удря директно БСП

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ГАЛЯ ГОРАНОВА, http://www.segabg.com

 

Властта покварява, а абсолютната покварява абсолютно

Галя Горанова

 

Цяла седмица от първичните организации на ДПС валят номинации на Делян Пеевски за евродепутат. И в това няма нищо странно. В партията несполучилият шеф на ДАНС се ползва с образа на невинна жертва, на "сатанизиран" и онеправдан. Подобни пледоарии в негова защита се чуха от всички ключови фигури в партията. Фактът, че депутатът не благоволява да стъпи в парламента, където е призван да защитава правата и свободите на своите избиратели, не е в състояние да потресе хрисимия депесарски електорат. Както и номинирането му за евродепутат от структурите на ДПС не е спонтанен изблик на народна любов. За всеки, който малко от малко познава табиетите на тази партия, е ясно, че директивата е спусната от най-отговорно място -от високите порти на Боянските сараиОще в разгара на протестите, предизвикани от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, лидерът на ДПС Лютви Местан намекна, че е възможно партията да го предложи и за евродепутат. Тогава отдадохме думите му на засегнато честолюбие, а той, човекът, говорел съвсем сериозно. И наистина - вътрешен въпрос на партията ДПС е кого ще включи в листата си за евровота. Формално няма нарушаване на закона. Пеевски е все така "преуспяващ" бизнесмен, пълнолетен, неосъждан. Даже не е медиен монополист, според "екзактните" сметки на лидера му.

Но е въпрос на елементарна обществена чувствителност, на санитарен политически усет да оставиш извън листата си този, иначе "достоен" кандидат, който с поведението си дразни хората. И е на път да възпламени обществено напрежение точно преди евровота и точно когато протестите бяха поутихнали. Ясно е, че повторното завъртане на Пеевски в политическия оборот е като да настъпиш някого по мазола. Ще изпищи. Реакцията на хората е повече от предвидима. Значи инициативата "ЕвроПеевски" съвсем не е плод на политическа недалновидност. На какво тогава?Какво печели ДПС от провокиране на недоволството?Дестабилизирането на властта не е в полза на движението, което е част от управлението на държавата. Освен ако целта на ДПС не е да предизвика предсрочни парламентарни избори след евровота, да вкара в НС "патерицата" си Бареков и да си осигури превъзходство в новата тройна управленска комбинация. Предположението ще добие плътност, ако се потвърдят слуховете, че водач на депесарската листа ще е екоминистър Искра Михайлова, което означава рокади в кабинета, т.е. допълнителна дестабилизация на властта. В случая играта "ЕвроПеевски" удря директно БСП, която ще загуби позиции във властта.Схемата е сложна, но не и невъзможнаПочетният председател на етническата партия вече разполага с достатъчно свободно време, за да си разчете ходовете в перспектива. Възможно е цялата операция да е само шантаж със скрито послание към коалиционния партньор - "ще патиш, ако не дадеш" (каквото ти искаме).

Във всеки случай демонстративното развяване на кандидатурата на Пеевски за ЕП много напомня по стил изказването на Доган в с. Кочан преди парламентарните избори през 2009 г., което даде решителен тласък за победата на ГЕРБ. Не че ДПС ще работи за ГЕРБ в кампанията, но флиртът с Борисов може да ечаст от изнудването на БСПНе е лишено от логика и предположението, че ДПС просто се гаври с общественото мнение, демонстративно плюе на гражданското общество. Досега лидерите на движението нито веднъж не се покаяха за гафа "Пеевски" преди година. Напротив - всичките им усилия бяха насочени към неговото оневиняване. Както не се извиниха за "порциите" от Кочан. Наглостта и самочувствието на самия Пеевски пък навеждат на мисълта, че всеки негов жест и дума са подпечатани лично от Доган. Ще се окажат прави Иван Костов и Вежди Рашидов, които твърдят, че Пеевски е само маша в ръцете на почетния председател, ръжен за разпалване на страсти, които го облагодетелстват или развличат. А какъв по-голям сеир за един задкулисен император от това да мъчи подчинените си, да гледа тяхната безпомощност, да върти палеца нагоре или надолу според кефа си. Казват, че покушението на Енимехмедов наранило болезнено честолюбието на Доган. Унизителните кадри на всемогъщия лидер, който заляга пред газовия пистолет, били изострили чувството му за мъст и разправа с "враговете", включително и със спецслужбите, проспали, ако не и подготвили, заговора. Впрочем подобна бесноватост го бе обзела и след "самоубийството" на Ахмед Емин в сараите. Ако е така, това придава допълнителна, чисто психологическа обосновка на иначе необясними наглед действия. Властта покварява, а абсолютната покварява абсолютно. И винаги води до самозабвенното проклятие: "След мен и потоп".

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Делян Пеевски е инструментът, чрез който Ахмед Доган се подиграва както с хората, така и с останалите партии.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional