Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Полският премиер призова за енергиен съюз в ЕС срещу монопола на руския газ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

 
Доналд Туск

"Независимо от развоя на кризата в Украйна, има една ясна поука: силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба. И Русия не продава ресурсите си евтино - поне не на всички", пише полският премиер Доналд Туск в статия във в. "Файненшъл таймс".
 

Доминиращият доставчик може да вдига цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи това пазарно изкривяване, е прост. Европа трябва да противопостави на монополната позиция на Русия единна европейска структура, която да купува нейния газ.Когато тя бъде налице, Европа трябва да се заеме с по-тежката задача да сложи край на руския газов монопол и да възстанови свободната пазарна конкуренция. Вярно е, че това ще изисква европейските правителства да заемат единна позиция.

 

Но такива съгласувани действия е имало и преди. Европейският съюз създава банков съюз. 28-те правителства на страните в ЕС купуват заедно уран за ядрените си централи чрез Европейската агенция за атомна енергия Евратом. Същият подход трябва да бъде възприет и към руския газ, пише полският премиер във "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

 

"Затова аз предлагам енергиен съюз. Той ще върне европейския проект към корените му. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой сравни днешното енергийно
предизвикателство с проблемите отпреди 60 години, които доведоха до създаването на Евройпеските общности за въглищата и стоманата".
 

"Европа трябва да разработи механизъм за общо договаряне на енергийни доставки от Русия. Като начало от двустранните споразумения трябва да отпаднат всякакви тайни клаузи, изкривяващи пазара, и в крайна сметка Европейската комисия да се включи във всички нови преговори.

 

Складов капацитет и газови връзки
 

ЕС трябва да изгради енергийна инфраструктура. Днес поне 10 европейски страни зависят от един единствен доставчик – "Газпром" - за над половината си потребление. А някои са напълно зависими от контролирания от държавата руски газов гигант. В страните, където сигурността на доставките е най-слаба, складовият капацитет и газовите връзки трябва да бъдат изградени с помощта на ЕС при най-високо равнище на съфинансиране от Брюксел - 75 на сто.
 

Европа трябва да използва изцяло наличните изкопаеми горива, включително въглища и шистов газ. Трябва да се обърнем и към партньорите си извън Европа, като САЩ и Австралия. Глобалният газов пазар възникна неотдавна. В годините на Европейските общности на въглищата и стоманата газ не можеше да се пренася с кораби. Но днес, благодарение на технологичния напредък, имаме необходимите инструменти да създадем единен европейски пазар.
 

Независимо дали става дума за въглища, стомана, уран, кредити или газ, основната идея на ЕС винаги е била Европа да е единна, да се засилва нашата сигурност и да се установяват справедливи правила, ако липсват на свободния пазар. Енергийният съюз също трябва да се основава на солидарността и общите икономически интереси.
 

През 2005 г. Европейският съюз и осем от източните му съседни създадоха Енергийна общност, за да се разшири европейският газов пазар на Изток. Трябва да продължим по този път, за да укрепим енергийната сигурност не само на ЕС, но и на Европа като цяло. Полша е на предната линия при взимане на такива решения. Нашата страна първа покани Европейската комисия да вземе участие в газовите преговори с Русия. През последните седем години Полша инвестира над 2 милиарда долара за увеличаване на капацитета за складиране на газ, за изграждане на газов терминал, за свързване на газовата мрежа с тази на Германия и Чехия и за инвестиции във възобновяеми енергийни източници.
 

Европейският съюз бе основан на простия принцип на общ контрол и общо участие в производството на стомана и добива на въглища. Време е да се сплоти общността и в сферата на енергетиката. Сега, когато технологиите го позволяват, а отдавнашните предизвикателства го налагат, едва ли можем да си позволим да не го направим, пише в заключение Доналд Туск в статията във "Файненшъл таймс".

 

Идеята на Полша за единен европейски енергиен съюз срещна подкрепата на Реформаторския блок в България, който предложи страната ни да стане съосновател на инициативата заедно с Полша. Това е едно от ключовите предложения на Реформаторския блок във връзка с кризата с Украйна и предстоящите евроизбори. Реформаторите поискаха среща с други партии с цел идеята за единен енергиен съюз в ЕС да стане национален приоритет, но засега няма индикации, че управляващите са готови на такава стъпка, а партия ГЕРБ, която е част от ЕНП, подкрепя инициативата с известни резерви, тъй като според Бойко Борисов големите европейски страни ще са против.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional