Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лавров заплаши с война по "грузинския" сценарий от 2008-ма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Ако интересите й в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато тя изпрати танкове в кавказката страна. Тази заплаха отправи в сряда руският външен министър Сергей Лавров.

"Ако бъдем нападнати, със сигурност ще отвърнем. Ако нашите интереси, нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат директно атакувани, както например бяха в Южна Осетия, не виждам друг начин, освен да отвърнем, в съответствие с международното право. Нападението срещу граждани на Русия е нападение срещу Русия", каза Лавров в интервю за руската англоезична телевизия "Раша тудей".

Затова според него въоръжените сили на Русия трябва да бъдат в пълна готовност да действат в случай на заплаха срещу интересите на граждани на страната.

"Никога не сме отричали, че сме събрали допълнителни войски до границата (с Украйна – бел. ред.). Също както украинските власти преместиха военни части по-близо до границата с Русия в източните и южните райони", каза Лавров, но побърза да добави, че ръководството на страната провежда редовно учения на въоръжените сили в разни региони на Русия.

Руската агенция РИА "Новости" обяснява, че в съответствие със своята военна доктрина Руската федерация смята за правомерно използването на въоръжените си сили или на други войски за отразяване на агресия против нея или нейни съюзници, поддържане на мира по решение на Съвета за сигурност на ООН или на други структури за колективна сигурност, както и "за осигуряване на защита за свои граждани, намиращи се извън пределите на федерацията, в съответствие с общопризнатите принципи и норми на международното право и с международните договори".

От интервюто на Лавров не се разбира какви руски граждани има предвид той, чиито интереси може да се наложи да бъдат защитени от руската армия на украинска територия.

През 2008-ма година Русия нападна Грузия, за да "защити" двата нейни сепаратистки региона Южна Осетия и Абхазия, които от години бяха използвани от Кремъл за дестабилизиране на страната. Тогава в продължила едва пет дни война двете територии, бяха насилствено откъснати и превърнати номинално в независими държави, а на практика в анклави под прякото управление на Москва. Независимостта на Южна Осетия е призната от Русия и само от още четири държави от ООН - Венецуела, Науру, Никарагуа и Тувалу.

Сега струпването на военна сила до западната граница на Русия, връща спомени от инвазията в Грузия. От друга страна начинът, по който Москва изразява своята загриженост за безопасността на руските граждани в Украйна също напомня на реториката на руското правителство преди началото на кампанията в Грузия.

"САЩ ръководят нещата в Украйна"

В интервюто си освен това Лавров разви тезата, че САЩ ръководят нещата в Украйна. "По време на посещението на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в Киев беше обявено възобновяването на контратерористичната операция. Показателно е, че киевските власти обявиха това по време на посещението на Байдън. Решението за началото на операцията в Киев беше взето след посещението на директора на

ЦРУ Джон Бренън. Затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу", заяви Лавров, цитиран от руската ИТАР ТАСС.

Той констатира: "Нищо от това, за което се разбрахме в Женева, не е изпълнено от властите в Киев". "Да, те разработиха проектозакон за амнистия, но този документ не засяга политическите затворници", добави той.

Русия се надява, че САЩ няма да мислят само за собствените си геополитически интереси в Украйна, подчерта Сергей Лавров в интервюто си за "Раша тудей".

"Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд смята, че сградите в Киев са превзети законно, това е просто невероятно. Украйна е само една от проявите на нежеланието на Америка да отстъпва в геополитическата битка", цитира ИТАР-ТАСС руския министър на външните работи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional