Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Путин заяви, че интернет е специален проект на ЦРУ и Русия трябва да се защити от него (обновена)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на среща с журналисти, че Русия работи усилено над това физическата инфраструктура на доставчиците на интернет да бъде на руска територия, както и програмното осигуряване да не изпраща данни за потребителите в сървъри в САЩ.

По време на първия Медиафорум на независимите регионални и местни медии блогърът Виктор Леванов повдигна въпроса, че "не е тайна, че САЩ контролират световния интернет и президентът на САЩ може с едно свое решение да изключи комуникациите на цялата планета", както и че множество руски политици и служители ползват "Гугъл" например, "а аз не искам моите или данните на хората, ръководещи моята страна, да отиват в САЩ".

"Използвайте търсачката "Яндекс", препоръча президентът.

Той допълни, че това трябва и може да се промени, просто трябва време и пари. "А всичко, което казахте, е пълна истина, абсолютна и чиста - че всичко преминава през сървъри, които се намират в САЩ и всичко там се контролира. Трябва да изхождате от това, животът е такъв, какъвто са го изградили американците, те са го правили това. Нали знаете, че всичко това на първия си етап е възникнало в зората на интернет като специален проект на ЦРУ. Така и продължава да се развива

Всичко останало - това е, така да се каже, на пазара, прие огромен пазарен оборот. Но въпреки всичко, тази изначално военна програма, специална програма, така си и седи в центъра, тази част на спецслужбите".

Путин допълни, че досега руските компании не са разполагали с достатъчно ресурси да се откъснат от тази система, но "сега той вече се появи и процесът започна, надявам се да се развива достатъчно интензивно, бързо и да обезпечава нашите интереси".

Запитан какво прави правителството "за защита от цифровата агресия" президентът каза , че руските спецслужби работят над защита на информацията, на първо време тази от министерството на отбраната и федералните органи за управление.

"Що се отнася до гражданската сфера като цяло, то вече казах - сървърите трябва да се пренесат, да се затваря информацията".

По повод "Яндекс" - най-популярната търсачка в Русия (18-та в света по рейтинга на Alexa.com) Путин каза, че "и там не всичко е просто, а какво могат (да събират като данни - бел.ред) и какво не могат, ще трябва да питате тях".

Компанията, която през 2011г. се листва на базираната в САЩ технологична борса NASDAQ, е била принудена да се съгласява с натиск, смята още президентът. "Длъжни са да имат толкова американци, толкова европейци в ръководните си органи, помните ли?", каза той.

Путин коментира и промяната в руското законодателство, приравняваща блогърите със средства за масова информация. 

"Не искам сега да давам оценки, за да не се ангажирам с някоя от гледните точки, но ако конкретен човек има влияние над хиляди, над десетки хиляди, то по принцип, по същността си този блог малко се отличава от медия. Той работи с хиляди хора, а може би с десетки, със стотици хиляди, не знам. Талантливият човек може да постигне и такъв уникален резултат, защо не?

Но, разбира се, в този смисъл какво е това, ако не и средство за масова информация. Нужно е всичко това да го разберем, обществеността да го оцени и да вземе решение по демократичен начин чрез депутатите в Държавната дума..."


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional