Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В режим на "задунайска губерния"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Капитал

България и еврокомисията се "изгубиха в превода" по отношение на руския газопровод "Южен поток", коментира в петък сайтът EurActiv след изявленията в същия ден на говорител на еврокомисията и на българския енергиен министър Драгомир Стойнев.

Брюксел за пореден път предупреди, че българското правителство не трябва да предприема никакви действия по изграждането му в противоречие на европейското законодателството, като говорителка на ресорния еврокомисар Йотингер припомни пред БНР, че санкции може да има не само за нарушения на т.нар. разпоредби на третия енергиен пакет, но и на процедурите за обществените поръчки.

"Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му", заяви Сабине Бергер и "най-леката" последица при такова развитие ще са тежките финансови санкции.

Стойнев й отговори в стил "Ще го строим както си знаем", но ключово в един по-широк смисъл послание дойде от "Газпром" в събота.

Разпространеното от руската компания официално съобщение никъде не се позовава, дори от "кумова срама", на решенията все пак на две български правителства - на Борисов и Орешарски, пренебрегвайки напълно и "опорните точки", услужливо подавани от министъра Стойнев.

В него "Газпром" в прав текст и от първо лице заявява с убедеността на суверен, че строителството на "Южен поток" в България ще започне лятото, а поставянето на тръби - още през май.

Както се казва, каквото повикало - това отговорило. България не току-така е била наричана подигравателно от същия суверен "задунайска губерния".

С поведението си сегашните управляващи многократно дадоха да се разбере, че са готови да жертват европейската принадлежност на страната, за да угодят на енергийно-стратегическите фантазми на обитателите на Кремъл, свързани с тревогата им от нарастващата конкуренция в газовите доставки вследствие на новите технологични възможности за добив и пренос.

И ако на някого му се струва пресилено подобно развитие, опитът е показал, че и хора, и държави са се оказвали по средата на един път, когато са разбирали, че са тръгнали по него.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional